Πόσα χρήματα βγάζει ένας ευρωβουλευτής – Οι μισθοί, τα έσοδα και τα έξοδα

Έναν πακτωλό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ φαίνεται ότι μπορεί να έχουν στην διάθεσή τους οι ευρωβουλευτές, οποίος δεν σχετίζεται μόνο με τις τυπικές αμοιβές τους που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευκαταφρόνητες.

Το Qatar Gate δείχνει πώς ένας ευρωβουλευτής μπορεί να γίνει κροίσος με τις κατάλληλες κινήσεις. Με αφορμή το σκάνδαλο , το βελγικό μέσο VRT, κατέγραψε τα μηνιαία τυπικά έσοδα ενός ευρωβουλευτή.  Σύμφωνα με τον Wouter Wolfs, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο KU Leuven, τα πολλά χρήματα είναι τα επιδόματα που προστίθενται στους μισθούς, με αποτέλεσμα το συνολικό μηνιαίο εισόδημα ενός ευρωβουλευτή να ανέρχεται σε περίπου 15.000-20.000 ευρώ.

Ο μισθός του ευρωβουλευτή

Ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή το 2022 είναι 9.386,29 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ίδιο και για τους 705 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Ευρωβουλής. Από αυτό αφαιρείται ένας φόρος της ΕΕ και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι ο καθαρός μηνιαίος μισθός να διαμορφώνεται στα 7.316,63 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι σταθερό και είναι το 38,5% του μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Πέραν του μισθού τους όμως, οι ευρωβουλευτές αποζημιώνονται και για τα έξοδά τους. Για παράδειγμα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 338 ευρώ για κάθε ημέρα που παρίστανται στη Ευρωβουλή για την εργασία τους.

Αυτά τα χρήματα προορίζονται κυρίως για γεύματα και για έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία. Επίσης, παίρνουν πάγιο επίδομα 4.778 ευρώ μηνιαίως για γενικά επαγγελματικά έξοδα, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το κόστος τηλεφώνου και σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι συνδρομές σε πλατφόρμες ενημέρωσης και η οργάνωση συνεδρίων.
Δεν είναι πάντα σαφές πώς ακριβώς ξοδεύουν αυτά τα χρήματα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς οι έλεγχοι στον τομέα αυτόν είναι περιορισμένοι.
«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με ένα επίδομα εξόδων, το οποίο μάλιστα καταβάλλεται σε ξεχωριστό λογαριασμό. Θεωρητικά, ο αχρησιμοποίητος προϋπολογισμός πρέπει να επιστραφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, με αποτέλεσμα το επίδομα να μετατρέπεται ουσιαστικά σε έναν πρόσθετο μισθό», αναφέρει στο VRT ο Wolfs.

Γιατί δεν γίνεται έλεγχος

Παρά τις συζητήσεις ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, φαίνεται ότι υπάρχει ένα αντεπιχείρημα , ότι για να γίνουν οι έλεγχοι αυτοί χρειάζονται 60 -70 εργαζόμενοι. Και αυτό κοστίζει. Ο μεικτός μισθός των ευρωβουλευτών δεν είναι πολύ υψηλότερος από τον μισθό στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.
Ο Wolfs τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργεί γενικά με αρκετή διαφάνεια. «Έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα και υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, και για τους μισθούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα θεσμικά όργανα, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο διαφανή από το Βέλγιο. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Στην πράξη πάντως οι αμοιβές των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υψηλότερες, γιατί είναι πολύ χαμηλότερη η φορολόγησή τους, σε σχέση με την φορολόγηση σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή:  enikos.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο