Πόσο έχει η βενζίνη στα σύνορα της Ελλάδας;

Τα 200 ευρώ πλησιάζει σε πολλές περιπτώσεις το ποσό που εξοικονομούν σε μηνιαία βάση οι Βορειοελλαδίτες που ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους σε γειτονικές χώρες.

Ακάθεκτο συνεχίζει το ράλι των τιμών των καυσίμων, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να φτάνει τα 2,258 ευρώ, βάσει του τελευταίου δελτίου επισκόπησης τιμών. Οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα, φλερτάροντας με νέα ιστορικά υψηλά που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Όντες ανήμποροι να αντέξουν τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, χιλιάδες Βορειοελλαδίτες περνούν τα σύνορα της χώρας μας, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το οικονομικό βάρος από τις επισκέψεις στην αντλία.

Μεγάλη μερίδα οδηγών από τη Βόρεια Ελλάδα επισκέπτεται – μέσω των συνοριακών σταθμών του Προμαχώνα και του Ορμένιου – τη Βουλγαρία, ώστε να επωφεληθεί από την αρκετά χαμηλότερη τιμή της βενζίνης που ανέρχεται σε 3,18 λέβα/λίτρο, δηλαδή 1,63 ευρώ βάσει των τρεχουσών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Με βάση την ανωτέρω τιμή, ένα φουλάρισμα ενός ρεζερβουάρ χωρητικότητας 50 λίτρων κοστίζει 81,5 ευρώ, όταν στην Ελλάδα θα πλήρωναν 113 ευρώ (μέση τιμή αμόλυβδης 2,258 ευρώ), δηλαδή 31,5 ευρώ περισσότερα.
Σημειώνεται ότι εφόσον ο ανεφοδιασμός καυσίμου στην «ξενιτιά» γίνεται τέσσερις φορές τον μήνα (μία φορά την εβδομάδα), τότε το κέρδος των οδηγών ανέρχεται σε 126 ευρώ, ενώ ετησίως μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ.
Σε περίπτωση που οι επισκέψεις στη Βουλγαρία για φουλάρισμα γίνονται τρεις φορές τον μήνα, το μηνιαίο όφελος είναι 94,5 ευρώ και το ετήσιο 1.134 ευρώ.

Συχνές είναι οι επισκέψεις των Βορειοελλαδιτών και στην Τουρκία, μέσω των μεθοριακών σταθμών Καστανιών και Κήπων Έβρου. Εκεί η μέση τιμή της αμόλυβδης περιορίζεται στις 21,87 τουρκικές λίρες το λίτρο, ήτοι 1,36 ευρώ.
Επομένως, ο ανεφοδιασμός με 50 λίτρα αμόλυβδης δεν υπερβαίνει τα 68 ευρώ, δηλαδή 45 ευρώ λιγότερα απ’ ότι κοστίζει στην Ελλάδα, ενώ το μηνιαίο κέρδος για τέσσερα γεμίσματα αγγίζει τα 180 (ετήσιο όφελος =2.160 ευρώ) ή τα 135 ευρώ για τρία γεμίσματα (ετήσιο όφελος= 1.620 ευρώ).

Πολλοί καταναλωτές από την Ελλάδα βρίσκουν διέξοδο και στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του τελωνείου Νίκης, μιας και στη Γεύγελη, το φουλάρισμα κοστίζει 76,5 ευρώ, δεδομένου ότι η τιμή ανά λίτρο είναι 94,5 δηνάρια (1,53 ευρώ). Ο καταναλωτής, λοιπόν, θα γλιτώσει 36,5 ευρώ, ενώ για τέσσερα συνολικά γεμίσματα, η μηνιαία εξοικονόμηση χρημάτων θα ανέλθει σε 146 ευρώ και η ετήσια σε 1.752 ευρώ.

Για τρεις επισκέψεις τον μήνα, το κέρδος αντιστοιχεί σε 109,5 ευρώ και σε επίπεδο έτους σε 1.314 ευρώ.
Οι επισκέψεις, δε, των Ελλήνων καταναλωτών στις γειτονικές χώρες αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα των τελευταίων, την ίδια ώρα που οι πρατηριούχοι επί ελληνικού εδάφους υψώνουν κραυγή αγωνίας, κάνοντας λόγο για πολλά επερχόμενα λουκέτα, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, η οποία συνδυάζεται με τα ιδιαίτερα αυξημένα λειτουργικά τους έξοδα.

www.carandmotor.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Έρευνα & Διάσωση δεν είναι ευκαιρία για…προβολή!!!

Διαβάσαμε προχτές στο tweeter του ΥΦΕΘΑ (link: https://www.mod.mil.gr/10135639-2/) την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε

Η πρώτη γυναίκα Α’ μηχανικός σε φρεγάτα του ΠΝ: Η προσφορά στην πατρίδα

Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η τελετή απονομής έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα στον προαύλιο χώρο της Σχολής

Βυθίστηκε σκάφος στον Ωρωπό – Εντοπίστηκαν οι δύο επιβαίνοντες

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ωρωπού από ιδιώτη, για ανατροπή σκάφους και ύπαρξη ατόμων στη θάλασσα, στην περιοχή Χαλκουτσίου Ωρωπού Αττικής και σε απόσταση περίπου διακοσίων (200) μέτρων από το αλιευτικό καταφύγιο της ανωτέρω περιοχής. Άμεσα στην περιοχή μετέβη

Οριστικοί Πίνακες Συμμετεχόντων & Απορριφθέντων διαγωνισμού Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού (Ιατρών) έτους 2022 – Πίνακες κατά φθίνουσα σειρά συνολικού αριθμού μορίων

Ανακοίνωση του Λιμενικού 1. Ανακοινώνεται ότι, την 12-08-2022, ημέρα Παρασκευή, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (www.hcg.gr), καθώς και στο κτίριο του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, στην Ακτή Βασιλειάδη, Πύλες Ε1-Ε2, οι κάτωθι Πίνακες του διαγωνισμού απευθείας Κατάταξης Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού έτους 2022,