Πόσους λιμενικούς έχει και πόσους θα έπρεπε να έχει ο Πειραιάς;

«Ήδη από το 2022 περίπου 100 στελέχη αποσπάστηκαν, με προορισμό οι περισσότεροι τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας»

«Όσο και να φαντάζει οξύμωρο, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τη μεγαλύτερη οργανική σύνθεση εμφανίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης, αφού το ένα τέταρτο των υπηρετούντων έχει αποσπαστεί ή διατεθεί σε άλλες υπηρεσίες».  Αυτό είχαν επισημάνει σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών την 23η Ιουνίου 2023 στρέφοντας τα πυρά τους κατά του αρχηγού του Σώματος για την υποστελέχωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Το θέμα επανήλθε εμφατικά στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση του Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν μέλη του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου «Blue Horizon» εν τη απουσία στελέχους του Λιμενικού έσπρωξαν τον 36χρονο στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να παρεμποδίσουν την επιβίβασή του στο πλοίο.

Πηγές από το Λιμενικό που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας κατήγγειλαν στην «Κ» ότι ήδη από το 2022 περίπου 100 στελέχη του Λιμενικού αποσπάστηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, με προορισμό, οι περισσότεροι, τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.  «Η καλοκαιρινή περίοδος με μια τεράστια τουριστική κίνηση, με χιλιάδες κόσμου να ταξιδεύει, με καθημερινά συμβάντα, συλλήψεις για κάθε είδους παραβατική δραστηριότητα επιτάσσει την επάνδρωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου στην πλήρη σύνθεση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στην οργάνωση και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα», αναφερόταν στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει στα τέλη Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας, μάλιστα, σημειώνουν ότι στην αρχή της τουριστικής περιόδου είχαν συζητήσει εκτενώς το θέμα της υποστελέχωσης με τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά Σπύρο Ευαγγελίδη (τελεί υπό μετακίνηση μετά την υπόθεση Καρυώτη).  Επιπλέον καταγγέλλουν ότι ενώ το θέμα τελεί εις γνώσιν της φυσικής ηγεσίας από το 2022, φέτος οι αποσπάσεις στελεχών από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά συνεχίστηκαν.

Βάσει των παραπάνω, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός όχι την ώρα που μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon» έσπρωχναν τον Αντώνη Καρυώτη στη θάλασσα, ο λιμενικός που εκτελούσε υπηρεσία στο σημείο είχε μετακινηθεί -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει- μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα προκειμένου να ελέγξει διαπληκτισμό σε εκδοτήρια εισιτηρίων.  «Θα απευθυνθούμε στον αρμόδιο εισαγγελέα παρέχοντας πλήρη στοιχεία προκειμένου να διερευνηθεί η απόδοση ευθυνών σε αυτούς που γνώριζαν και δεν έπρατταν ως όφειλαν», απειλούν με νεότερη ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές του Λιμενικού.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, πάντως, ο πλοίαρχος του «Blue Horizon» και ο ύπαρχος κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους ενώπιον του ανακριτή.  Ο ύπαρxos του πλοίου, ο οποίος εξάλλου στο επίμαχο βίντεο απεικονίζεται να σπρώχνει τον άτυχο 36χρονο από τον καταπέλτη, φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργειά του, αρνούμενος ωστόσο την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.  Την κατηγορία αρνήθηκε εξάλλου και ο πλοίαρχος του επιβατηγού πλοίου ισχυριζόμενος ότι δεν είχε πλήρη γνώση όσων είχαν διαδραματιστεί στην πρύμνη του πλοίου: «Άκουσα τον ευρισκόμενο στην πρύμνη ύπαρχό μου να φωνάζει έντονα “κάπτεν, κάπτεν”, κατάλαβα ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην πλευρά της πρύμνης του καραβιού, εντελώς αντανακλαστικά κοίταξα την οθόνη που απεικονίζει τον καταπέλτη και το μόνο πράγμα που ίσα ίσα πρόλαβα να δω ήταν έναν άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα.  Σας δηλώνω υπεύθυνα όχι εγώ απασχολούμενος με τη διαδικασία του απόπλου (…) αναγκάζομαι να κοιτάω μόνο την πλώρη του πλοίου έχοντας εμπιστοσύνη ότι τα εμπειρότατα στελέχη θα πράξουν τα δέοντα», κατέθεσε μεταξύ άλλων απολογούμενος πλοίαρχος, δίχως πάντως να πείσει εισαγγελέα και ανακριτή που αποφάσισαν την προφυλάκισή του.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο