Πότε ξεκινούν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά οικόπεδα

Η εικόνα για τις πέντε θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Πότε πιθανολογείται, εφόσον δεν υπάρξουν ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις, η ερευνητική γεώτρηση στα Γιάννενα.

Στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δυναμική των πέντε αδειοδοτημένων θαλάσσιων περιοχών της χώρας, ώστε να προσδιοριστούν οι στόχοι για έρευνα υδρογονανθράκων και να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση από τους operators. Εικόνα που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τα συγκεκριμένα μπλοκ.

Πριν από το καλοκαίρι του 2024, εξάλλου, πιθανολογείται, εφόσον δεν υπάρξουν ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις, η ερευνητική γεώτρηση στα Γιάννενα.

Το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στα θαλάσσια οικόπεδα, ήτοι, στις δύο περιοχές, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν ανατεθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy, το μπλοκ 2, στο Ιόνιο, των Energean Oil & Gas-Helleniq Energy και στα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, της Helleniq Energy.

Οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, που ολοκλήρωσε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Κρήτη η νορβηγική PGS, είναι υπό επεξεργασία. Η ExxonMobil έχει κάνει γνωστό ότι από την επάρκεια ή μη αυτών των αναλύσεων θα κριθεί αν θα απαιτηθούν και τρισδιάστατες έρευνες στις δύο περιοχές. Συνεπώς, στα τέλη του χρόνου θα γνωρίζουμε αν θα δοθεί το σήμα για τη β’ φάση των ερευνών στην Κρήτη, δηλαδή, την πολυπόθητη ερευνητική γεώτρηση, ή αν θα πάρει μικρή αναβολή για να γίνουν και 3D σεισμικά.

Πηγές, πάντως, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), εκφράζουν αισιοδοξία ότι στο κλείσιμο του 2023 θα είναι δυνατό το επόμενο βήμα, ο καθορισμός συγκεκριμένων ζωνών-στόχων για ερευνητικές γεωτρήσεις και στις πέντε θαλάσσιες περιοχές. Αυτού του είδους οι γεωτρήσεις επιβεβαιώνουν την έκταση και την αξία των κοιτασμάτων, άρα και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης τους, για να ακολουθήσει το τρίτο και σημαντικό στάδιο, η εξόρυξη τους.

Σε ό,τι αφορά τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, με μισθώτρια εταιρία την Energean, ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για την Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων, με θετικές γνωμοδοτήσεις από όλους τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής. Όλο το υλικό, μαζί με τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις που έγιναν, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την επεξεργασία του θα κριθεί αν θα κληθεί η Energean να παράσχει διευκρινιστικές απαντήσεις, ώστε στη συνέχεια η ΔΙΠΑ να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής άδειας για την ερευνητική γεώτρηση.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για την έκδοση της άδειας την τοποθετούν στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου, υπό την αίρεση, πάντα, της μεσολάβησης τόσο των εθνικών εκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών το Φθινόπωρο. Εάν τελικά εγκριθεί η άδεια στον εκτιμώμενο χρόνο, η εταιρία θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες προετοιμασίας για τη γεώτρηση (προετοιμασία του εδάφους, ανεύρεση γεωτρύπανου, κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, με αυτό το χρονοδιάγραμμα η ερευνητική γεώτρηση στόχος είναι να γίνει πριν από το καλοκαίρι του 2024, για να μη συμπέσει με την τουριστική περίοδο.

Βέβαια, είχε συμφωνηθεί αρχικά να γίνει φέτος, κάτι το οποίο, όπως φαίνεται από τις προαναφερόμενες εξελίξεις, μάλλον δεν είναι εφικτό. Η ΕΔΕΥΕΠ, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, είναι ανοιχτή στο να συζητήσει με την εταιρία την παράταση της β’ φάσης, που ολοκληρώνεται το 2025. Κι αυτό γιατί η ερευνητική γεώτρηση, που απαιτεί ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί, πιθανόν να χρειαστεί και τις λεγόμενες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, που υπόκεινται στην ίδια διαδικασία αδειοδοτήσεων, όπως και η ερευνητική.

Με δεδομένο, ότι η Energean δεν κρύβει ότι αναζητά συνεταίρο για τα Ιωάννινα, η προοπτική των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένο περιθώριο χρόνου, για την προσέλκυση ενός ακόμη επενδυτή. Πράγμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει θετικά η ΕΔΕΥΕΠ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφορία: Τρεις κρίσεις μετά, πληρώνουν οι ίδιοι

Μια περίπου σταθερή εικόνα παρουσιάζουν διαχρονικά τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι φόροι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Παρά το γεγονός ότι έχουμε περάσει οικονομική κρίση, πανδημία και πρόσφατα ενεργειακή κρίση, οι ίδιοι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους, τα εισοδήματα παραμένουν χαμηλά για

Οι μισθοί και τα προνόμια των ευρωβουλευτών

Σημαντικές οικονομικές απολαβές, αλλά και «χρυσά» προνόμια περιλαμβάνει το… επάγγελμα του ευρωβουλευτή! Πρόκειται για ένα «πόστο», για το οποίο ερίζουν πολλοί, αφού στους πολιτικούς διαδρόμους αρκετοί αποδέχονται ότι ο ευρωβουλευτής είναι μια θέση που αντίστοιχή της δεν υπάρχει. Κάποιοι, βέβαια,

Γιατί πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ

Ουδείς ισχυρίζεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας χαρισματικός ηγέτης. Νομίζω πως ούτε και ο ίδιος θα το πιστεύει. Από το σημείο αυτό μέχρι τα υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια και χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό του, η απόσταση είναι μεγάλη. Στο

Η φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε drone στον Κόλπο του Άντεν

Πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων drone έριξε τα ξημερώματα της Πέμπτης η φρεγάτα Ύδρα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην επιχείρηση Ασπίδες στον Κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό συνέβη ενώ η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού παρείχε προστασία

Μετάβαση στο περιεχόμενο