Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024

Ο ΕΝΦΙΑ ανέβηκε στο Taxisnet και τώρα μένει η πληρωμή, οπότε η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να ανοίξει τις φορολογικές δηλώσεις 2024. Συγκεκριμένα, μετά τις 15 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Η μεγάλη αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις 2024 αφορά 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέρα από μισθούς και συντάξεις. Θα έχουν έτοιμη την φορολογική δήλωση από την ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 8 Απριλίου, αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή με ορίζοντα ψήφισης έως τις 20 Απριλίου.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν αλλάζει και παραμένει η 30η Ιουνίου 2024. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει θα μπορεί να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί πέρα από τις 30 Ιουνίου, τότε οι δύο πρώτες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Για πρώτη φορά φέτος, ακόμα και στην περίπτωση που δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων θα ισχύσει η έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες

Από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Όσοι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι

Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα ειδοποιηθούν με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο