«Πράσινο φως» από τη Βουλή για τα C-130 και το «Αντίδοτο» στους S-400

Αγώνας δρόμου προκειμένου να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των πολύτιμων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκινά, μετά το «πράσινο φως» της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία αεροσκάφη θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, ώστε να γίνει εκεί η εργοστασιακή τους συντήρηση και να «καταστούν πτήσιμα», δίνοντας «ανάσα» στις Ένοπλες Δυνάμεις που αναγκάζονται εδώ και καιρό να μεταφέρουν στρατεύματα και υλικά με άλλα μέσα ή ακόμη και με τα πλοία της γραμμής. Η μεταφορά των C-130 στο Ισραήλ, πάντως, ενδέχεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς θα γίνει με πλωτά μέσα και προκειμένου τα αεροσκάφη να χωρέσουν, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πτέρυγές τους. Η κίνηση αυτή μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, όπως, για παράδειγμα, την αδυναμία επανατοποθέτησης των πτερύγων λόγω των δομικών παραμορφώσεων που έχουν υποστεί από τις αμέτρητες ώρες που έχουν «γράψει» στον αέρα.

Αν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιωθούν, τότε το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολύ υψηλό, αφού το αεροπλάνο θα γίνει «καινούργιο» προτού αποδοθεί και πάλι στην Πολεμική Αεροπορία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήρε αυτήν τη δύσκολη απόφαση που αποτελεί μονόδρομο, ειδικά από τη στιγμή που η ΕΑΒ αδυνατεί να συντηρήσει τα μεταγωγικά που βρίσκονται καθηλωμένα για χρόνια στην πίστα της Τανάγρας. Η εικόνα εκεί θυμίζει «νεκροταφείο» αεροσκαφών με πολλά C-130, C-27, Super Puma και P-3 έκθετα στις καιρικές συνθήκες, ακόμα και στην πανίδα της περιοχής. Μάλιστα, το ΓΕΕΘΑ είχε έτοιμο σχέδιο για την αποκατάστασή τους από το 2020 και αν είχε υιοθετηθεί αμέσως, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.

«Γκάζι» για τις διαθεσιμότητες

Εκτός από τα τρία αεροσκάφη που θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, ένα ακόμη θα επισκευαστεί στην Πορτογαλία και αν ισχύουν όσα ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες η ΕΑΒ, δύο ακόμη θα αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία στο τέλος του χρόνου. Το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα αεροσκάφη το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει σύσκεψη στα μέσα Μαΐου με αντικείμενο τη ζοφερή εικόνα του στόλου των μεταγωγικών.

Αντίδοτο στους S-400

Στην Πολεμική Αεροπορία, πάντως, πληροφορήθηκαν με ανακούφιση την έγκριση της Βουλής για το πρόγραμμα των C-130, ωστόσο, αβέβαιο παραμένει το μέλλον των C-27, όπου αναζητούνται λύσεις για την υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης, ενώ πολύ πίσω από τα χρονοδιαγράμματα βρίσκεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 του Πολεμικού Ναυτικού.

Μία ακόμη σημαντική προμήθεια περιείχε το «πακέτο» των εξοπλιστικών που έλαβε την έγκριση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής.

Η Ελλάδα θα προσθέσει στο οπλοστάσιό της τους πανίσχυρους αντι-ραντάρ πυραύλους AGM-88E AARGM, που αποτελούν «απάντηση» για τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 της Άγκυρας. Αν και η πραγματική εμβέλειά τους αποτελεί απόρρητη πληροφορία, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βεληνεκές μεγαλύτερο από τους S-400.

Αυτό σημαίνει ότι ένα αεροσκάφος μπορεί να εξαπολύσει το βλήμα χωρίς να κινδυνεύσει από τον αντιαεροπορικό πύραυλο, και στη συνέχεια ο AGM-88E θα ακολουθήσει την πηγή εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δηλαδή το ραντάρ των S-400, και θα το εξουδετερώσει.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε την παλαιότερη έκδοση στο οπλοστάσιό της, ωστόσο ο αναβαθμισμένος AGM-88E έχει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές και η αποδέσμευσή του από τους Αμερικανούς αποτελούσε διακαή πόθο του Αεροπορικού Επιτελείου.

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης – [email protected] – ΠΗΓΗ: POLITICAL 29/06/2022 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

«Πράσινο φως» από τη Βουλή για τα C-130 και το «Αντίδοτο» στους S-400

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναγιώτης Tσάκος: Eπίτιμος Διδάκτορας του EAΠ – H αναγνώρισή του ως Πρεσβευτής της Eλληνικής Nαυτιλίας και του Eλληνισμού

Σε Eπίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Aνθρωπιστικών Eπιστημών του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Πάτρα αναγορεύτηκε το περασμένο Σάββατο (18 Nοεμβρίου) ο καπετάν Παναγιώτης Tσάκος. O καπετάνιος, ως ιδρυτής του Iδρύματος «Mαρία Tσάκος», στο Mοντεβιδέο της Oυρουγουάης, με κύριο σκοπό

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Πόθεν Έσχες 2023: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις – Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων πόθεν έσχες, από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 και για διάστημα 90 ημερών, μέχρι δηλαδή τις 15 Μαρτίου 2024. «Ο υπόχρεος υποβάλλει

Μετάβαση στο περιεχόμενο