Πράσινο στόλο 1,2 δισ. χτίζει ο Όμιλος Attica

Επενδύσεις με ορίζοντα τετραετίας – Συνεργασία και με ελληνικά ναυπηγεία για νεότευκτα και retrofit

Μέχρι το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει στα σκαριά για ναυπήγηση νέων πράσινων πλοίων, αλλά και αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου, ο Όμιλος Attica.

Ειδικότερα, υπάρχει η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με την Stena RoRo για δύο με option για ακόμα δύο πράσινα ropax μήκους 240 μέτρων τα οποία θα δραστηριοποιηθούν στην Αδριατική. Αλλά αυτή η συμφωνία είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια περιλαμβάνει δύο ακόμα μεσαίου μεγέθους (μήκους περίπου 150 μέτρων για το Αιγαίο), και δύο μεγάλα ταχύπλοα, όπως είναι το Highspeed 4. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα κινηθεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στον Αργοσαρωνικό, που είναι 20% πάνω φέτος, με τουλάχιστον δύο ακόμα ταχύπλοα τύπου Aero αλλά μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα, που ναυπηγήθηκαν πρόσφατα από την Attica.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου εντάσσεται και ο προγραμματισμός retrofit του υπάρχοντος στόλου, όπου αυτό είναι δυνατό, και ο οποίος αφορά την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση (μηχανές – scrubber – προπέλες – βαφές).

Όσον αφορά το κόστος, τα νέα Aero κοστολογούνται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ το ένα, τα Highspeed στα 60 εκατ. ευρώ και τα μεσαίου μεγέθους κοστολογούνται στα 100 εκατ. με 120 εκατ. ευρώ το ένα για κατασκευή στην Κίνα.

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών, δεν θα γίνει με κρατική επιχορήγηση, και η υλοποίηση τους έχει ορίζοντα τετραετίας, σημειώνουν ενημερωμένες πηγές στη «Ν».

Όσον αφορά τα νέα καύσιμα, ο όμιλος έχει εστιάσει σε μηχανές τριπλού ή διπλού καυσίμου με συμβατικά καύσιμα – βιοκαύσιμα, μεθανόλη και μπαταρίες. Ωστόσο υπολογίζεται ότι από τα μέσα του 2025 και μετά θα αλλάξει το συμβατικό καύσιμο με πετρέλαιο τύπου MGO αφού η Μεσόγειος μετατρέπεται σε SECA «περιοχή ελέγχου εκπομπών θείου», με το κόστος να αυξάνεται κατά 150 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα η ελληνική ακτοπλοΐα από το 2025 θα αντιμετωπίσει ακόμα ένα θεσμικό ευρωπαϊκό μέτρο που θα αυξάνει περαιτέρω το κόστος, το Fuel EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από το 2030 θα ενταχθεί και στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (Η Κρήτη και η Αδριατική καταβάλουν από φέτος δικαιώματα). «Θα υπάρξει περίοδος που η ακτοπλοΐα θα καταβάλει τη διαφορά στο κόστος καυσίμου, το fuel EU, τις επενδύσεις, τα δικαιώματα ρύπων, και τα πρόστιμα που θα προκύπτουν από τα δικαιώματα ρύπων. Είναι αναπόφευκτο ότι το κόστος της ακτοπλοΐας θα αυξηθεί και μαζί θα αυξηθεί και το κόστος των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας», αναφέρουν στη «Ν» κύκλοι της αγοράς.

Ναυπηγεία

Όσον αφορά την ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα, η Attica πιστεύει ότι ο ναυπηγικός κλάδος είναι ο μοναδικός του ελληνικού cluster ο οποίος χρειάζεται να ανέβει. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, η Attica σε συνεργασία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας σχεδιάζει ένα πλοίο ακτοπλοΐας μικρού μεγέθους (περίπου 100 μέτρων μήκους), που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των λεγόμενων άγονων γραμμών. Το κόστος του πλοίου αυτού δεν εντάσσεται, στον υπάρχον επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου εξαρτάται απόλυτα από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αν θέλει η ελληνική πολιτεία να εξυπηρετούνται οι γραμμές με νέα σύγχρονα περιβαλλοντικά πλοία ή όχι. Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να αλλάξουν οι προδιαγραφές στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών, με την συμπερίληψη πλοίων συγκεκριμένων πράσινων προδιαγραφών και δεκαετούς διάρκειας συμβάσεων. Το κόστος των γραμμών που θα ζητούν νέα πράσινα πλοία θα πρέπει να τριπλασιαστεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει.

Όσον αφορά την πρόταση να προχωρήσει η επιδότηση μέσω ΣΔΙΤ, είναι ένα σύστημα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί  στην ακτοπλοΐα, αφού είναι ανέφικτο ένα πλοίο, που ο κύκλος ζωής του είναι για παράδειγμα 40 έτη, να παραμείνει εφ’ όρου ζωής στο ίδιο δρομολόγιο.

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία Attica με ναυπηγεία Ελευσίνας είναι εξαιρετικά, και ήδη έχουν γίνει εργασίες σε 14 ακτοπλοϊκά του ομίλου, με βάση τους όρους του μνημονίου συνεργασίας των δύο πλευρών. Ωστόσο, η αγορά είναι ανοικτή και σύμφωνα με πληροφορίες η Attica προγραμματίζει μέσα στην εβδομάδα συνάντηση με τη διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

H πρώτη συμφωνία

Στην υπογραφή συμφωνίας με τη Stena RoRo για τη μακροχρόνια ναύλωση με δικαίωμα αγοράς δύο πλοίων τύπου E-Flexer προχώρησε ο ακτοπλοϊκός όμιλος της Attica Group.

Τα πλοία θα ναυπηγηθούν από τη Stena RoRo στο ναυπηγείο CMI Jinling Weihai της Κίνας και η παραλαβή τους έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2027. Με μήκος που φτάνει τα 240m, τα δύο νέα πλοία της Attica αποτελούν τα μεγαλύτερα που έχουν παραγγελθεί ποτέ από ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Η μεταφορική ικανότητα 1.500 επιβατών και 3.320 γραμμικών μέτρων γκαράζ (περίπου 200 φορτηγά) ανά πλοίο για την εξυπηρέτηση ΙΧ, φορτηγών και ρυμουλκούμενων οχημάτων, θα ενισχύσει σημαντικά τη συνολική μεταφορική ικανότητα του Ομίλου στις γραμμές της Αδριατικής που θα δραστηριοποιηθούν. Τα νέα πλοία θα είναι πιστοποιημένα methanol ready και battery ready, με μηχανές οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να λειτουργούν με 3 διαφορετικούς τύπους καυσίμου.

Η συμφωνία προβλέπει τη ναυπήγηση από τη Stena RoRo δύο πλοίων, για λογαριασμό της Attica με σύμβαση γυμνής ναύλωσης, για διάστημα 10 ετών και δικαίωμα αγοράς των πλοίων από το τέλος του 5ου έτους ναύλωσης. Περιλαμβάνει επίσης, την προοπτική επέκτασης για τη ναυπήγηση από τη Stena RoRo, για λογαριασμό της Attica, δύο επιπλέον πλοίων.

Τα δύο αυτά πλοία θα δραστηριοποιηθούν στην Αδριατική, στην θέση τριών πλοίων τα οποία θα  επιστρέψουν στο Αιγαίο. Πρόκειται για Superfast XI, Hellenic Spirit και Olympic Champion.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο