Πρέβεζα: Εκπαιδευτική επίσκεψη σπουδαστών ΑΕΝ Ηπείρου σε φ/γ πλοίο στο εμπορικό λιμάνι

Θεσμός πλέον τείνουν να γίνουν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις των σπουδαστών και μελλοντικών αξιωματικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου σε φορτηγά πλοία που πραγματοποιούν διαδικασίες εκφόρτωσης στον εμπορικό λιμένα Πρέβεζας, κάνοντας πλέον επιτακτική τη σύνδεση των σπουδαστών με το λιμάνι, καθώς αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την εν γένει κατάρτισή τους.  Αυτή τη φορά η εκπαίδευση των σπουδαστών έλαβε χώρα στο υπό σημαίας Μάλτας φορτηγό πλοίο VOLA,37000 DWT, όπου βρισκόταν παραβεβλημένο στον εμπορικό λιμένα Πρέβεζας, εκτελώντας διαδικασίες εκφόρτωσης σογιάλευρου.

Οι 80 σπουδαστές (Γ’ και Ε’ εξαμήνων), αυτή τη φορά εκτός από την  περιήγηση  στο μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον τους, τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης αλλά και την προσομοίωση στα εν λειτουργεία συστήματα ναυσιπλοΐας και επικοινωνιών του πλοίου σε πραγματικές συνθήκες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία ανέλπιστη παράδοση-παραλαβή Πλοιαρχίας μιας και η αντικατάσταση του απερχόμενου Πλοιάρχου και Υποπλοιάρχου(καθώς και άλλων μελών πληρώματος) έλαβε χώρα την ώρα της επίσκεψης των σπουδαστών στο πλοίο. Οι σπουδαστές είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα μέλη του πληρώματος που επαναπατρίζονται, να δουν την όλη διαδικασία στο σύνολό της, καθώς και να αφουγκραστούν τα αντικρουόμενα συναισθήματα αυτών που μόλις έφυγαν από τα σπίτια τους για ναυτολόγηση και αυτών που απολύονται ευδοκίμως μετά το πέρας της υπηρεσίας τους, και να κάνουν την ανάλογη αντιστοίχιση σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο ο καθένας για τον εαυτό του. Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμα και από αδαείς ως προς το ναυτικό επάγγελμα, τέτοιου είδους εμπειρία δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί στα πλαίσια μαθήματος σε μια τάξη.

Οι μελλοντικοί Πλοίαρχοι μετά το πέρας της διαδικασίας μέσω του προέδρου του συλλόγου σπουδαστών Κατσούδα Δημήτρη, ευχαρίστησαν τον Πλοίαρχο τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του πλοίου για την ευγενική ναυτική υποδοχή, και την πραγματικά ρεαλιστική ξενάγηση-εκπαίδευση.

Ευχαρίστησαν το πρακτορείο του κ. Σαρδελή Βασίλη, που η βοήθειά του όχι μόνο αυτή τη φορά αλλά και σε όσες προηγήθηκαν ήταν καθοριστική, καθώς τα πλοία που επισκέπτονται οι σπουδαστές τελούν υπό την πρακτόρευσή του, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πού άρχισε από τον περασμένο χρόνο, βρίσκοντας πολλά προσχώματα από διάφορους ένθεν και κείθε,( άξιο απορίας είναι γιατί, δεδομένου ότι βάση κανονισμού σπουδών, εκπαιδευτικές διαδικασίες τέτοιου είδους επιβάλλονται αλλά και πρέπει να διευκολύνονται, ο γράφων θα αναφερθεί περί αυτού σε μελλοντικό άρθρο εάν απαιτηθεί), με πρωτοβουλία τού συλλόγου σπουδαστών το όραμα λίγων Πλοιάρχων καθηγητών(των εν ενεργεία Πλοιάρχων Α’ Ταμβάκη χ. Βάση Δημήτρη, Μπέκα Κυριάκου συνταξ/χου Πλοιάρχου Β’), που απευθυνόμενη στο εν λόγω πρακτορείο έγινε πράξη.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό οι διαδικασίες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν την θεωρητική κατάρτιση των σπουδαστών που πολλοί από αυτούς δεν έχουν ανέβει ποτέ σε πλοίο, και είναι σώφρων να συνεχιστούν και να εμπλουτιστούν και με άλλα αντικείμενα.  Όπως διαδικασίες πρόσδεσης-απόδεσης πλοίου(από ασφαλή απόσταση και τήρηση μέτρων ασφάλειας)και πολλά αλλά.

Όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε η σύνδεση των σπουδαστών με τον εμπορικό λιμένα είναι ουσιώδης και θα πρέπει να έχει βάθος χρόνου καθώς αποτελεί παράγοντα πρακτικής γνώσης των σπουδαστών αλλά και αναβάθμιση για την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού, οι τοπικοί δε φορείς και θεσμικές αρχές θα είναι σώφρων να στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Ευχαριστίες τέλος θα πρέπει να αποδοθούν στη λιμενική αρχή καθώς και σε όλο το προσωπικό του Εμπορικού λιμένα για την όλη βοήθειά τους.

Βάσης Δημήτρης

Πλοίαρχος Α’.

καθηγητής ΑΕΝ Ηπείρου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης- Η υποδειγματική στάση της δημοκρατικής και ουμανιστικής πατρίδας μας, σε αντιδιαστολή με τον τούρκικο αναθεωρητισμό..

Του Αντιστρατήγου Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη Με πρόσφατη την επανεκλογή του Προέδρου της εξ ανατολών γείτονας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό στην πατρίδα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αλλά το κυριότερο, στοιχισμένες στην διεθνή νομιμότητα, ειδικά για τα ζητήματα

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης…

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε… στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο

Πάρης Τσιριγώτης • [email protected] Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.   Με αφορμή

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας[Βίντεο]

Ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών διοργάνωσε το, Σάββατο 3 Ιουνίου, την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας. Πάνω από 80 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα πέρασαν από την Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου. Το Eviathema επιβιβάστηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο