Προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη Ζώνη του Περάματος, ακούει κανείς;

Συγκέντρωση, χθες, στην πύλη και πορεία στο υπ. Ναυτιλίας, παρουσία της γυναίκας του αδικοχαμένου εργάτη Γιάννη Νομικού: «Δεν θέλω βοήθεια, μόνο φωνάξτε, φωνάξτε», είπε η σύζυγός του ● Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες, οι ανακοινώσεις, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν το περιθώριο να πει κανείς πως δεν γνώριζε ● Τέσσερις προσαγωγές για το δυστύχημα ● Σύσκεψη εκ των υστέρων στο υπουργείο Ναυτιλίας με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο Πέραμα μετά το νέο εργατικό δυστύχημα που συνέβη τη Δευτέρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του 47χρονου Γιάννη Νομικού, πατέρα δύο παιδιών από την Ελευσίνα, και τον τραυματισμό δύο άλλων εργατών, 47 και 42 χρόνων, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ο πρώτος με σοβαρά τραύματα και ο άλλος πιο ελαφρά, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ένα «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» το οποίο το έβλεπαν να έρχεται, προειδοποιούσαν για ελλιπή μέτρα ασφάλειας και ανυπαρξία ελέγχων, έκαναν απεργίες, αλλά κανένας δεν τους άκουγε.

«Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανέναν το περιθώριο να μας πει πως δεν γνώριζε», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και συμπληρώνει: «Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως «πρότυπο» ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο».

Χθες έγιναν τέσσερις προσαγωγές, του πλοιάρχου του πλοίου «Asterion II», σημαίας Κύπρου, που είχε ανελκυσθεί στην πλωτή δεξαμενή ΙΙΙ της Cosco, πτερύγιο της προπέλας του οποίου αποσυνδέθηκε από τον γάντζο μεταφοράς και καταπλάκωσε τους εργάτες, του τεχνικού ασφάλειας, του εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος που έχασε και τη ζωή του και της εκπροσώπου της επιχείρησης που έκανε τις επισκευαστικές εργασίες στον χώρο όπου συνέβη το δυστύχημα. Οι προσαγωγές δεν μετατράπηκαν σε συλλήψεις, οπότε και οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με σύνθημα «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ζώνη του Περάματος σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών» το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας προχωρά σήμερα σε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, ενώ στις 7 το απόγευμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά διοργανώνει στην πλατεία Κοραή παμπειραϊκό συλλαλητήριο.

Χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη του Περάματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη Περάματος και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου κρέμασαν μαύρα πανιά στην πρόσοψη του υπουργείου, σε ένδειξη πένθους για τον αδικοχαμένο εργάτη Γιάννη Νομικό

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρουσία και της γυναίκας του αδικοχαμένου εργάτη Γιάννη Νομικού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Οι απεργοί σε μια συμβολική κίνηση κρέμασαν μαύρα πανιά στην πρόσοψη του υπουργείου σε ένδειξη πένθους. Η σύζυγος του νεκρού εργάτη, απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, δήλωσε ότι δεν θέλει βοήθεια και το μόνο που τους ζήτησε είναι «φωνάξτε, φωνάξτε».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους απεργούς ανέφερε ότι «σήμερα είναι η πέμπτη απεργία που κάνουμε μέσα στο 2023 με κύριο αίτημα την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία» και τόνισε ότι «φαίνεται πως τα τσουβάλια με τα ευρώ ζυγίζουν περισσότερο από εμάς». Το απόγευμα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πύλη της Ζώνης.

Στο μεταξύ μία μέρα μετά το τραγικό συμβάν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με θέμα τη λειτουργία των επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Κλιάρης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αννα Στρατινάκη, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, υπηρεσιακοί εκπρόσωποι και των δύο υπουργείων και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες Πειραιά-Δραπετσώνας-Κερατσινίου και Περάματος-Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες, εν όψει της θερινής περιόδου. Οπως η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης τεχνικού ασφάλειας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία για το επόμενο διάστημα των τριών μηνών, κατά το οποίο παρατηρείται και ένταση του θερμικού φορτίου. Την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της Ζώνης εξέφρασαν με ανακοινώσεις δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο