Προεκλογικό μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους: Ποιοι δικαιούνται το 15% – Η ρύθμιση

Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα συζητείται η ρύθμιση για το bonus στους δημοσίους υπαλλήλους. Θα είναι συνδεδεμένο με την αξιολόγηση.

Μία πρόσθετη ανταμοιβή για τοις δημοσίους υπαλλήλους, μετά τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων που έγιναν στις αρχές του χρόνου, φέρνει η κυβέρνηση, στην αντίστροφη μέτρηση προς τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Βεβαίως, η νέα ρύθμιση, η οποία μαζί με άλλες, περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσουν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη για το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, θα ισχύσει από το 2025. Δρομολογείται για ψήφιση τώρα, ωστόσο, για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το bonus θα είναι οριζόντιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και θα είναι συνδεδεμένο με τόσο με την αξιολόγηση όσο και με τη στοχοθεσία στο δημόσιο, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2023 και ορίζει την κατάρτιση από κάθε υπουργείο ετήσιων σχεδίων δράσης που είναι σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τις μέριμνες του νομοσχεδίου, στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι στόχοι, για την επίτευξη των οποίων θα δίνονται τα bonus αλλά και οι συγκεκριμένοι δείκτες με τους οποίους θα μετριέται η απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ακολουθεί ουσιαστικά τα μοντέλα που ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα. Στο τέλος κάθε χρονιάς θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτευχθήκαν.

Στο νέο σύστημα για την παροχή bonus, ο ρόλος των προϊσταμένων στο Δημόσιο θα είναι αναβαθμισμένος, αφού θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν τόσο για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι υπάλληλοι του 40% από το διαθέσιμο ποσό της ανταμοιβής όσο και για εκείνους στους οποίους θα κατανεμηθεί το υπόλοιπο 60% με τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου.

Επίσης, για κάθε υπάλληλο προβλέπεται κατώτατο και ανώτατο όριο ανταμοιβής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος. Ο βασικός μισθός αναφέρεται στις απολαβές βάσει του μισθολογίου, εξαιρουμένων τυχόν επιδομάτων και υπερωριών.

Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το bonus παραγωγικότητας, θα προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ο.κ.).

«Με το νομοσχέδιο αίρεται μία διαχρονική αδικία για τους δημοσίους υπαλλήλου που κάνουν τη δουλειά τους με ζήλο και ταυτοχρόνως δίνεται ένα ουσιαστικό κίνητρο που θα οδηγήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Βεβαίως, το νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο και εύκολο βήμα μιας αλλαγής που απαιτεί ασφαλιστικές δικλείδες και πόρους.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο