Προπύργιο ρωσικών επιδρομών το Ιζιούμ – Βομβαρδισμοί σε Ντονμπάς, Ντνίπρο, Οδησσό

Μετά από 63 μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ανοίξει έναν νέο μέτωπο. Αυτό δεν είναι στην Ουκρανία, ούτε αφορά τη συγκεκριμένη χώρα την οποία έχει ρημάξει εδώ και πάνω από από δύο μήνες. Αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η Gazprom, όπως ανακοίνωσε ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας, περιέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αφότου οι χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει ότι η Ευρώπη βασίζεται στη ρωσική ενέργεια. Χρειάζεται όμως τα έσοδα – ακόμη και από τις χώρες που θεωρεί μη φιλικές. Υπολογίζεται ότι μόνο τον Ιανουάριο αυτές οι χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας – πλήρωσαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το αέριο τους. Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα πρόθυμος να πιέσει – και να διχάσει – την Ευρώπη ως αντίποινα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Είναι μια τακτική η οποία, δεδομένης της αποτυχίας της ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα συντονισμένο ενεργειακό εμπάργκο, φαίνεται να έχει επιτύχει τουλάχιστον εν μέρει.

Προπύργιο ρωσικών επιδρομών το Ιζιούμ - Βομβαρδισμοί σε Ντονμπάς, Ντνίπρο, Οδησσό
Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου

Χτυπήματα σε Ρωσία και Υπερδνειστερία

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία τις τελευταίες 24 ώρες. Ο δήμαρχος του Μπέλγκοροντ της Ρωσίας είπε ότι μια αποθήκη όπλων κοντά στο χωριό Staraya Nelidovka – 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από την Ουκρανία – χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Χτύπημα στο ρωσικό έδαφος
Χτύπημα στο ρωσικό έδαφος

Τα ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφία στην οποία ισχυρίζονται ότι φαίνεται ένα τουρκικής κατασκευής drone Bayraktar TB2, το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή του Κουρσκ στο ρωσικό έδαφος.

Εκτός από τα σημερινά γεγονότα σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου, έχουμε νέα από την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία, όπου οι αρχές είπαν ότι δέχτηκαν χτυπήματα από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας προς ένα χωριό που στεγάζει μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στην περιοχή.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ κατηγόρησε τη Ρωσία σήμερα ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας σαν προγεφύρωμα για να κινηθεί στην Ουκρανία ή σε άλλες περιοχές της Μολδαβίας.

Η Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας που έχει ντε φάκτο αποσχιστεί και ελέγχεται στρατιωτικά από τη Ρωσία, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο συνεχών επιθέσεων, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

Τι συμβαίνει στο ουκρανικό έδαφος

Στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι πύραυλοι Kalibr έπληξαν μια αποθήκη όπλων στη Ζαπορίζια και άλλους 58 στόχους τη νύχτα. Από την άλλη πλευρά του, ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στην πόλη, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Η κατάσταση στο ουκρανικό έδαφος όπως είχε διαμορφωθεί στις 26 Απριλίου
Η κατάσταση στο ουκρανικό έδαφος όπως είχε διαμορφωθεί στις 26 Απριλίου

 

Χάρκοβο: Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα, χρησιμοποιώντας το Ιζιούμ ως ορμητήριο. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, ανακοίνωσε το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Επίσης ανέπτυξαν δύο τμήματα πυραύλων OTRK “Iskander-M”

Λουγκάνσκ: Ένας νεκρός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του βομβαρδιμσμού των ρωσικών δυνάμεων στο Χίρσκε του Λουγκάνσκ με MLRS και όλμους να πέφτουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ντόνετσκ: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν για μία ακόμη φορά την Αβντιίβκα. Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν  ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε πυρομαχικά με φώσφορο.

Στην κατεύθυνση του Σεβεροντόνετσκ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Νίζνε και του Οριχόβο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μαριούπολη: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν εξάλλου και πάλι το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και μερικοί άμαχοι, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος. Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό, αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη. “Οι αεροπορικές επιδρομές στο Azovstal δεν σταματούν. Καμία εκεχειρία, αλλά απόπειρες εισβολής ξανά και ξανά. Παρά τις ανακοινώσεις (του Πούτιν)”, έγραψε στο Telegram ο Αντριουτσένκο. “Την ίδια ώρα οι οδομαχίες συνεχίζονται στην περιοχή μεταξύ των κτιρίων διοίκησης του Azovstal και του δρόμου”, πρόσθεσε. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μεγάλο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία της πόλης και ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί. Εκατοντάδες μαχητές και άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν βρει καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα.

Ντνίπρο: Εκρήξεις ακούστηκαν και λίγο αργότερα αναφέρθηκαν από ντόπιους στο Παβλογκράντ, στα ανατολικά του Ντνίπρο.

Κρίβι Ρι: Ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το Ζελενοντόλσκ του Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας ζημιές σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα άτομο τραυματίστηκε.

Χερσώνα: Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι την Τρίτη κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας. Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα όμως διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν. Σήμερα μάλιστα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά των Ρώσων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διασπάσουν το πλήθος, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα.

Μικολάιφ: Οι ρωσικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να προελάσουν, επιτιθέμενες κατά θέσεων του ουκρανικού στρατού στις Ταβρίισκε και Νόβα Ζόρια, χωρίς επιτυχία.

Οδησσός: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ξανά τη γέφυρα στο Ντιστρόφσκι Λιμάν, έξω από την Οδησσό.

Στείρα διπλωματία

Στον διπλωματικό τομέα, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σήμερα για τους Ουκρανούς και Ρώσους προέδρους να συζητήσουν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να προγραμματίσει συνομιλίες, λέει ο βοηθός του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Ο Ποντόλιακ επέστησε την προσοχή στις αυξημένες εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία και στις προσπάθειες της Ρωσίας να “καταστραφεί ολοκληρωτικά” η Μαριούπολη. Νωρίτερα, είπε ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν σε τρεις ρωσικές επαρχίες που συνορεύουν με την Ουκρανία ήταν “κάρμα” και ανταπόδοση για τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Πάνω από 5,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Πάνω από 5,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αν και η ροή τους έχει σαφώς επιβραδυνθεί από τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ αναμένει ότι θα υπάρχουν τρία εκατομμύρια παραπάνω έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την UNHCR, στις 26 Απριλίου, 5.317.219 Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή 52.452 περισσότεροι σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης ημέρας. Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων αυτών, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τη χώρα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το