Οι επείγουσες διατάξεις , όπως εκείνη που καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησης των αναπήρων συνταξιούχων και εκκρεμεί εδώ και μήνες πρόκειται να ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο είτε του υπουργείου εργασίας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είτε σε νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας.
Η εν λόγω διάταξη και άλλες μικρότερης σημασίας θα δρομολογηθούν άμεσα καθώς από ότι φαίνεται το μίνι ασφαλιστικό (στο οποίο κανονικά έπρεπε να ενταχθούν) θα πάρει αναβολή για του χρόνου. Κι αυτό γιατί θα περιέχει δύο διατάξεις «αγκάθια» που αγγίζουν κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.
Η πρώτη αφορά την ελάφρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), ένα από τα εναπομείναντα μνημονιακά μέτρα που αφορά περισσότερους από 400.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Η εξεύρεση χρυσής τομής ώστε να μειωθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση χωρίς να δημιουργηθεί « μαύρη τρύπα» στον ΕΦΚΑ, την οποία θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός φαίνεται ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση που θα πάρει το χρόνο της.
Στόχος του υπουργείου εργασίας που επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι για τον προϋπολογισμό πόροι καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 730 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14% ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Το «ψαλίδι» μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό μετά την αύξηση και την παρακράτηση να είναι μικρότερο από το αρχικό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη €1.699, λαμβάνοντας την αύξηση 3% για το 2024, έλαβε σύνταξη 1.751 ευρώ και υπέστη την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας με 6 %. Πρακτικά η αύξηση του μηδενίστηκε λόγω ΕΑΣ.
Οι βελτιώσεις που εξετάζονται είναι: Το καθαρό ποσό μετά την όποια αύξηση να μην «πέφτει» κάτω από το προηγούμενο.
Από την άλλη πλευρά, η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, είναι ευαίσθητο θέμα με πολιτικοκοινωνικό κόστος και πάει προς αναβολή μέχρι νεωτέρας.
Ωστόσο δε θα αποφευχθεί το «πικρό ποτήριο» καθώς η περικοπή ισχύει από το 2020 στις συντάξεις του δημοσίου και του ΟΓΑ και σύμφωνα με νομικούς κύκλους , αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες δικαστικά θα πρέπει να τους επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.
Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:
- Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.
- Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.