Προσοχή σε email απάτη που εμφανίζει αποστολέα την ΕΛΑΣ – Πώς να τα αναγνωρίσετε

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα και να προχωρούν στη διαγραφή τους

Ακόμη ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάτη εντοπίστηκε να κυκλοφορεί ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, με το οποίο καλούνται οι αποδέκτες του να «δώσουν εξηγήσεις» για δήθεν εμπλοκή τους σε παράνομες πράξεις στο διαδίκτυο.

Το εν λόγω μήνυμα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων με παρεμφερές περιεχόμενο, όπως το πρόσφατο που περιείχε δήθεν επιστολή της Υπουργού Νίκης Κεραμέως και του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, παρουσιάζοντας ελάχιστες διαφοροποιήσεις, κυρίως ως προς τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία του δήθεν αποστολέα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους, καταφανώς, ψευδεπίγραφα μηνύματα και να προχωρούν στη διαγραφή τους, καθώς ενδέχεται να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για τις συσκευές τους ή να οδηγήσουν ακόμη και σε οικονομική εξαπάτησή τους.

Πώς αναγνωρίζονται τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Για προστασία από τέτοιου είδους απάτες, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν στις παρακάτω ενέργειες:

– Εμφάνιση του header του e-mail: Να χρησιμοποιούν την επιλογή προβολής της επικεφαλίδας (header) του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν, καθώς περιέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον αποστολέα, τον παραλήπτη και τη διαδρομή που ακολουθεί το μήνυμα μέσω διάφορων διακομιστών.
– Έλεγχος αποστολέα μηνύματος: Να ελέγχουν προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα και να αναζητούν τυχόν ασυνήθιστα στοιχεία, όπως λανθασμένα ονόματα ή περίεργες καταλήξεις. Για παράδειγμα στην προκειμένη περίπτωση η διεύθυνση του αποστολέα είναι [email protected], που δείχνει καταφανώς ότι πρόκειται για απατηλό μήνυμα.
– Συντακτικά και ορθογραφικά λάθη: Τα απατηλά μηνύματα συχνά περιέχουν γραμματικά ή συντακτικά λάθη που αποκαλύπτουν την πλαστότητά τους.
– Συνημμένα αρχεία και σύνδεσμοι: Να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους από άγνωστες ή ύποπτες πηγές, καθώς ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
– Αιτήματα για προσωπικά δεδομένα: Η Ελληνική Αστυνομία και οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες δεν θα ζητήσουν ποτέ μέσω e-mail προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες.
– Διασταύρωση πληροφοριών: Σε περίπτωση αμφιβολίας, να επικοινωνούν άμεσα με τις επίσημες Αρχές ώστε να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα του μηνύματος.
Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιπολία ανοικτά της Λέσβου παρακολούθησε ο Βασίλης Κικίλιας

Περιπολία ανοικτά της Λέσβου παρακολούθησε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Απριλίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί. Ο υπουργός επιβιβάστηκε αργά το μεσημέρι στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού σώματος 910 «Γεώργιος Κουτούλας» συνοδευόμενος

Θύματα απατεώνων στα social media έπεσαν 5.000 θαυμαστές των Oasis προσπαθώντας να εξασφαλίσουν εισιτήρια για τις συναυλίες τους

Οι θαυμαστές των Oasis έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από δύο εκατομμύρια στερλίνες από απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο Facebook, πιστεύοντας ότι αγόραζαν εισιτήρια για τις συναυλίες επανένωσης του βρετανικού συγκροτήματος, σύμφωνα με την Lloyds Bank. «Η τράπεζα εκτιμά

Nέος ΚΟΚ: Τέλος στο σβήσιμο κλήσεων – Ψηφιακά πρόστιμα και βαριές ποινές

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές όπως η βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων. Με τον νέο ΚΟΚ μπαίνει τέλος στο παραδοσιακό ροζ χαρτάκι των κλήσεων που πλέον θα εκδίδονται ψηφιακά. Σύμφωνα με τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν το μόνιμο επίδομα των 250 ευρώ [παραδείγματα]

Μόνιμο ετήσιο επίδομα 250 ευρώ θεσπίζεται από φέτος για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.   Για τους συνταξιούχους προβλέπονται εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια, καθώς το επίδομα θα καταβάλλεται σε όσους δηλώνουν

Μετάβαση στο περιεχόμενο