Πρωτοφανείς ανατιμήσεις στην ενέργεια – Αλλεπάλληλα τα ρεκόρ

Η ενεργειακή κρίση λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις, με πολλούς παράγοντες να επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη των τιμών. Η βαρυχειμωνιά που έχει ενσκήψει και η άρνηση της Ρωσίας να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εκτινάσσουν καθημερινά την τιμολόγηση.

Στην Ελλάδα, η χονδρική τιμή ρεύματος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ και φτάνει στα 342,35 ευρώ τη μεγαβατώρα, από 316,34 ευρώ που ήταν την Κυριακή. Πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή πλησίαζε μόλις τα 36 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 857,62%, δηλαδή σχεδόν εννέα φορές πάνω.

Η τιμή του φυσικού αερίου αγγίζει πλέον τα 146 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 134 ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί, τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και το 2022.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι σε αυτέςτις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, η μικρότερη ένταση των ανέμων, οι – κατά περίπτωση – διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσια και η διατήρηση των προμηθειών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στα ίδια επίπεδα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στις τιμές της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 442,88 €/ΜWh στη Γαλλία, στα 434,34 €/MWh στην Αυστρία και στα 432,99 €/ΜWh στο Βέλγιο.

Η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα στα 49,5 € για τις πρώτες 300 KWh το Δεκέμβριο, της έκπτωσης στο φυσικό αέριο στο 40% και η αναστολή καταβολής των 15 €/ΜWh από τη μετάθεση εξόφλησης των τελών δικτύου που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν να δώσουν μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες κρίσεις και θα το πράξουμε για όσο χρειαστεί και για όποιο λόγο χρειαστεί και το 2022» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον εντοπισμό τυχόν πρακτικών παραβίασης των όρων υγιούς ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πρωτοφανείς ανατιμήσεις στην ενέργεια – Αλλεπάλληλα τα ρεκόρ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά