«Ψαρεύοντας για το Μπλε»: Οι επαγγελματίες ψαράδες στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλασσών από το πλαστικό

Με τη μία έρευνα μετά την άλλη να σημαίνουν συναγερμό για την παρουσία μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό και με τα πλαστικά απορρίμματα να αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες θαλάσσιας ρύπανσης παγκοσμίως, καθώς κάθε ώρα καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς 580 τόνοι πλαστικού, η ανάληψη δράσης είναι πλέον επιτακτικότερη από ποτέ. Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, συνειδητοποιώντας ότι απλά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο ρύπανσης που μολύνει όχι μόνο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε κι αναπνέουμε, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, διεισδύοντας στον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά και της αναπνοής.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι:

  • 200 χρόνια χρειάζεται μέχρι να διασπαστούν τα πλαστικά καλαμάκια στη φύση,
  • 450 χρόνια πρέπει να περάσουν για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό ποτήρι ή ένα πλαστικό μπουκάλι.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου, αλλά και ανάληψης ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ελληνικών θαλασσών, η COSMOTE υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δράσεων, με αιχμή την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, σε περιοχές του Αργοσαρωνικού, του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής, καθώς και στα 3 μεγαλύτερα λιμάνια της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαος), έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 216 επαγγελματίες ψαράδες σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας και σε καλές πρακτικές καθαρισμού θαλασσών και ακτών και έχουν συγκεντρωθεί 57 τόνοι πλαστικού με στόχο να φτάσουν τους 90 τόνους μέχρι το 2025. Επίσης έχουν ανακυκλωθεί 33 τόνοι πλαστικού με στόχο να φτάσουν τους 52 τόνους.

Φέτος, δε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η COSMOTE παρουσίασε, αποκλειστικά στο κανάλι της στο YouTube, το ντοκιμαντέρ «Ψαρεύοντας για το Μπλε». Ένα ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες στην προστασία των ελληνικών θαλασσών.

 

Οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας και στη συλλογή της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης από την «Εναλεία», συμμετέχουν στην πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Με αφετηρία το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, το ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Ψαρεύοντας για το Μπλε» ακολουθεί μια ομάδα ψαράδων που ετοιμάζουν τα καΐκια τους για να βγουν στα ανοιχτά.

COSMOTE BLUE Documentary 2024

 

Μέσα από τη διαδρομή τους παρακολουθούμε την πορεία συλλογής του πλαστικού με τα δίχτυα τους, τη μεταφορά του στα λιμάνια, και στη συνέχεια στο εργοστάσιο διαλογής.

Τα συγκεκριμένα πλαστικά θα πάρουν εκ νέου ζωή μέσω της κυκλικής οικονομίας ως νέα ύλη, από την οποία θα παραχθούν νέα προϊόντα (ρουχισμού, υποδήματα ή ακόμα και έπιπλα).

Επιπλέον το ντοκιμαντέρ ενημερώνει σχετικά με τη χρονοβόρα διαδικασία διάσπασης των πλαστικών καθώς και την επίδρασή τους στη θαλάσσια πανίδα.

Το ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV PRODUCTIONS, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πετρόπουλου, πρωτότυπη μουσική Σταύρου Γασπαράτου και σε αφήγηση της βραβευμένης ηθοποιού Μαρίας Ναυπλιώτου, προβάλλεται αποκλειστικά από το κανάλι της COSMOTE στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο