Η Ολομέλεια ενέκρινε αποκλειστικά με τις ψήφους της ΝΔ την τροπολογία που επιτρέπει συγγενείς πολιτικών να μετέχουν σε εταιρείες εξωτερικού – Καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Χωρίς τη στήριξη κανενός άλλου κόμματος, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης (14/5) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο περιλάμβανε την πολυσυζητημένη τροπολογία για τη δυνατότητα συμμετοχής συζύγων και συγγενών πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων σε εταιρείες της αλλοδαπής.
Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, και εγκρίθηκε αποκλειστικά με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία
Με τη νέα ρύθμιση:
-
Επιτρέπεται η συμμετοχή συγγενών πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού, αρκεί αυτές να μην έχουν έδρα σε μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
-
Η τροπολογία τροποποιεί τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 8 του ν. 3213/2003, καταργώντας την απόλυτη απαγόρευση που ίσχυε από το 2016.
-
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπερασπίστηκε τη ρύθμιση υποστηρίζοντας πως “καθαρίζει το τοπίο”, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη, διάβρωση του “πόθεν έσχες” και παραθυράκι για απόκρυψη συμφερόντων μέσω συγγενών.
Τι ψήφισε η Βουλή
Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών… και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», εγκρίθηκε μόνο από τη ΝΔ.
Καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ίδιο συνέβη και με τις τροπολογίες για:
-
τις δαπάνες εκπαίδευσης της Δικαστικής Αστυνομίας,
-
την αποζημίωση υπερωριών,
-
τον νέο οικοδομικό κανονισμό (την οποία η Ελληνική Λύση ψήφισε με «παρών»).
Σφοδρές αντιδράσεις και πολιτικός σάλος για την αιφνιδιαστική ρύθμιση που επιτρέπει πλέον σε συζύγους και συγγενείς πολιτικών να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό
Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που άναψε φωτιές στη Βουλή, επιτρέπει πλέον σε συζύγους και συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων να κατέχουν εταιρείες στο εξωτερικό — με μία μόνο εξαίρεση: αυτές που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.
Και ενώ ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε πως «τα πράγματα γίνονται πιο καθαρά», η αντιπολίτευση μιλά για οπισθοχώρηση της διαφάνειας και φωτογραφικές διατάξεις.
Οι αντιδράσεις:
-
ΠΑΣΟΚ: «Φωτογραφική τροπολογία που αποδυναμώνει τον έλεγχο “πόθεν έσχες” και ενισχύει τη συγκάλυψη μέσω τρίτων.»
-
ΣΥΡΙΖΑ: «Ανοίγετε τον δρόμο για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Ψεύδεστε και μεθοδεύετε.»
-
ΚΚΕ: «Καταρρέει κάθε έννοια ελέγχου – ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου για διασύνδεση πολιτικής με συμφέροντα.»
Η χρονική στιγμή, ο τρόπος κατάθεσης και η αοριστία των ελέγχων έχουν προκαλέσει συστημική καχυποψία, με βουλευτές να ψιθυρίζουν ότι η ρύθμιση “δεν είναι για όλους , είναι για λίγους συγκεκριμένους”.