Ψιλόβροχο ή τυφώνας-Εύα στο ΠΑΣΟΚ;

Φώφη Γιωτάκη

Η συζήτηση της περασμένης Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το «Qatar gate» ήταν αποκαλυπτική για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην καρδιά της Ευρώπης

Ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες ανέβαιναν στο βήμα του Στρασβούργου και μέσα σε ένα λεπτό προσπαθούσαν να εκστομίσουν όλα όσα ίσως απέφευγαν να θίξουν σε διαφορετικές συνθήκες. Το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς είχε ταρακουνήσει τα θεμέλια του ευρωκοινοβουλίου- ήταν σαν να είχε θέσει σε καθεστώς ανυποληψίας την ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η πράγματι γρήγορη απόφαση της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή από το βάθρο της Αντιπροεδρίας ήταν μια προφανώς επιβεβλημένη κίνηση που στήριξε σε πρώτη φάση το οικοδόμημα- όχι όμως και ικανή να δώσει μια συνολική γροθιά στην επέλαση της διαφθοράς και στα θεσμικά όργανα πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αίθουσα εξακολουθούσε να είναι «παγωμένη», παρότι οι ομιλίες των ευρωβουλευτών θύμιζαν ηφαίστειο. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων , Ίλβα Γιόχανσον περιέγραψε όσο καλύτερα μπορούσε το κλίμα και εκτόξευσε την οργή στους συλληφθέντες που αντιμετωπίζουν τις βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία. «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια», είπε με κοφτό και ευθύβολο λόγο η Γιόχανσον, σε μια προσπάθεια να σώσει το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών. Πως θα πείσουν ξανά ότι είναι θεματοφύλακες της διαφάνειας και της δημοκρατίας; Πως θα πείσουν -Επιτροπή και Κοινοβούλιο- ότι διαθέτουν όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζονται για την άμεση αναχαίτιση της διαφθοράς; Πως θα ζητήσουν αύριο, στις επόμενες κάλπες, ψήφο εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους πολίτες χωρίς να έχουν φροντίσει να αποκτήσουν ένα σύστημα ουσιαστικού ελέγχου, μια ευρωπαϊκή «Διαύγεια» που λειτουργεί χωρίς αποκλίσεις και πισωγυρίσματα;

Το σοκ από την αποκάλυψη ότι μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει ανείπωτες βαρύτατες κατηγορίες, «πάγωσε» όπως ήταν αναμενόμενο και τη χώρα μας. Προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων που αποτυπώθηκαν στα δημοσιεύματα και στις δημόσιες παρεμβάσεις. Και έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αξιοπιστία και την ηθική της πολιτικής. Άνοιξε ξανά ένα νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων σε μια καθαρά αν και ανεπίσημη προεκλογική περίοδο.

Είναι προφανές ότι οι βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή δεν αποτελούν μια είδηση που θα ξεχαστεί γρήγορα. Και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Από την άλλη πλευρά μια δημόσια συζήτηση που μετατρέπει την ατομική ευθύνη σε συλλογική κάθε άλλο παρά είναι η ενδεδειγμένη- η ικανή και η αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία αποτελεσματικών αναχωμάτων απέναντι σε κάθε εστία διαφθοράς. Τα φαινόμενα διαφθοράς άλλωστε, όπως όλοι ίσως καταλαβαίνουμε, δεν έχουν ούτε πατρίδα, ούτε κόμμα. Ως εκ τούτου, αυτή η κουβέντα που είναι ακόμη στα σπάργανα και «θέλει» να περιορίσει το εύρος της στο πλάνο με φόντο το ΠΑΣΟΚ, υποτιμά καταρχάς τους πολίτες που συναντούν στην καθημερινότητά τους «ρωγμές» στους θεσμούς- σε μια στιγμή μάλιστα που καραδοκούν ο λαϊκισμός και οι ακραίες απόψεις.

Το αν η κυρία Καϊλή είναι δε ΠΑΣΟΚ ή δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας, ελάχιστα επίσης απασχολεί (αν απασχολεί) την πλειονότητα των πολιτών. Η κριτική βέβαια που ασκείται στον κ. Ανδρουλάκη (που υποστήριξε ότι η συνάδελφός του στην ευρωβουλή ήταν δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας) έχει βάση. Αλλά δεν είναι Το θέμα. Η κυρία Καϊλή παρέμενε στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την Παρασκευή το βράδυ– διαγράφτηκε ακαριαία μεν, αλλά αφού αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Μπορεί οι θέσεις που ανέπτυσσε για μείζονα θέματα να ήταν εκτός «γραμμής», μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους ότι δεν θα την όριζε ξανά στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά οι ανυποψίαστοι πολίτες (από εσωτερικές διαδικασίες και διαδρομές) δεν είχαν λόγο να ψάχνουν αν το ΠΑΣΟΚ θα έχανε στην επόμενη στροφή ένα ακόμη στέλεχος, είτε προς τη Νέα Δημοκρατία, είτε προς το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άδικο να χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη παρανοϊκό τον ισχυρισμό (άμυνας) του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν το κόμμα του «τροφοδοτεί» τα τελευταία χρόνια με στελέχη του, άλλοτε τη «βιτρίνα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλοτε του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι ταυτόχρονα και σε λάθος κατεύθυνση ο αυτοεγκλωβισμός του ΠΑΣΟΚ σε λάθος πίστες ανάλυσης των γεγονότων. Σε αυτήν την φάση, η Χαριλάου Τρικούπη καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν η Καϊλή ήταν ένα «ψιλόβροχο» ή ο … τυφώνας-Εύα, που ήρθε για να γκρεμίσει το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό. Και πρέπει να αναλύσει σωστά τα δεδομένα για να καταφέρει στη συνέχεια -μέσα σε ελάχιστο χρόνο- να οργανώσει τις κατάλληλες «άμυνες» για την προεκλογική επίθεση.

Χρειάζεται καθαρή στρατηγική, συντονισμένη προσπάθεια και πολλαπλασιαστές που δεν θολώνουν το μήνυμα. Χρειάζεται σαφείς τοποθετήσεις για τα μείζονα ερωτήματα και όχι δηλώσεις που δίνουν την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρουλάκη, κλίνει τη μια το μάτι στη ΝΔ και την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα δίλημμα που βολεύει τους δύο μονομάχους και γι’ αυτό θα το θέτουν συχνά- αμέσως ή εμμέσως- σε κάθε ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ, όσο πλησιάζουν οι κάλπες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θλιβερή υπόθεση Καϊλή στρέφει διερευνητικά το βλέμμα των πολιτών- ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ. Θα μετρήσει δημοσκοπικές απώλειες και θα ξαναζήσει το 2012 (όταν έσκασε η υπόθεση Τσοχατζόπουλου και τίναξε στον αέρα την προεκλογική του μάχη); Είναι στο χέρι του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στους πολίτες και να πείσει τους δυνάμει ψηφοφόρους του για το νέο εγχείρημα. Να εξηγήσει τι εννοεί όταν κάνει λόγο για πολιτική αυτονομία και πως αυτή η «γραμμή» θα λειτουργήσει μετεκλογικά και μπροστά στο δίλημμα περί πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας στη χώρα. Οι τυφώνες δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας»- ούτε τα ψιλόβροχα πρέπει να τα υποτιμά κανείς…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με €611.500 στηρίζει η Βουλή τα τέκνα πεσόντων στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ

«Στο πλευρό των οικογενειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος παραμένει για μια ακόμη χρονιά η Βουλή των Ελλήνων» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, «…με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ.

Παρ’ ολίγον σύγκρουση αεροσκάφους που απογειώθηκε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με drone

Αεροπλάνο της British Airways που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο απέφυγε στο παρά πέντε σύγκρουση με ένα drone στα 9.600 πόδια. Το περιστατικό πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο κοντινά ατυχήματα που έχουν

Συντάξεις: Κύμα εξόδου από το Δημόσιο για 40.000

Στην «ουρά» για σύνταξη βρίσκονται φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 ετών. Οι περισσότεροι αναμένεται να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών. Την ίδια ώρα αναμένεται

Δημογραφικό: Προς «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση» – «Τεράστια πίεση» από τη γήρανση του πληθυσμού

Η δραματική μείωση της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα αποδεικνύεται στις επικαιροποιημένες και ολοκληρωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις των βασικών δεικτών. Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα παγκόσμια «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να

Μετάβαση στο περιεχόμενο