Πτήση της Lufthansa έμεινε χωρίς πιλότο για 10 λεπτά…

Ο συγκυβερνήτης λιποθύμησε ενώ ο πιλότος ήταν στην τουαλέτα…
Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σε πτήση της Lufthansa τον Φεβρουάριο, όταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν μόνος στο πιλοτήριο, με αποτέλεσμα η πτήση να μείνει χωρίς ενεργό πιλότο για περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με την τελική έκθεση των ισπανικών αρχών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Business Insider, το Airbus A321 εκτελούσε το δρομολόγιο Φρανκφούρτη – Σεβίλλη με πάνω από 200 επιβάτες. Το περιστατικό συνέβη όταν το αεροσκάφος είχε εισέλθει στον ισπανικό εναέριο χώρο και απείχε περίπου 30 λεπτά από τον προορισμό του. Ο κυβερνήτης απομακρύνθηκε προσωρινά από το πιλοτήριο για λόγους προσωπικής ανάγκης, έχοντας διαπιστώσει πως ο συγκυβερνήτης του βρισκόταν σε καλή κατάσταση.

Όταν επέστρεψε οκτώ λεπτά αργότερα, βρήκε την πόρτα του πιλοτηρίου κλειδωμένη και τον συγκυβερνήτη αναίσθητο. Επιχείρησε πέντε φορές να εισάγει τον κωδικό πρόσβασης, ενώ αεροσυνοδός προσπάθησε να επικοινωνήσει μέσω ενδοεπικοινωνίας χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης πρόσβασης, και λίγο πριν λήξει ο σχετικός χρονοδιακόπτης, ο συγκυβερνήτης ανέκτησε μερικώς τις αισθήσεις του και άνοιξε την πόρτα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο 38χρονος συγκυβερνήτης ήταν «ωχρός, ιδρωμένος και είχε ασυνήθιστες κινήσεις». Ο κυβερνήτης κάλεσε άμεσα σε βοήθεια. Πλήρωμα καμπίνας και γιατρός που επέβαινε στο αεροπλάνο παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και ο κυβερνήτης αποφάσισε να εκτρέψει την πτήση στη Μαδρίτη.

Με την προσγείωση, ο συγκυβερνήτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η αιτία της «αιφνίδιας και σοβαρής ανικανότητας» του πιλότου ήταν κρίση επιληψίας, λόγω νευρολογικής διαταραχής, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.

Η ισπανική αρχή πολιτικής αεροπορίας επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η εν λόγω πάθηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί, εκτός κι αν ο πιλότος είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα σε προηγούμενο ιατρικό έλεγχο.

Ως βασικό μέτρο πρόληψης, οι ερευνητές προτείνουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να επανεξετάσουν τους κινδύνους που προκύπτουν όταν παραμένει μόνο ένας πιλότος στο πιλοτήριο. Η Lufthansa δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα επί του περιστατικού.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυο ήρωες χαμένοι στη σκόνη του χρόνου: οι αξιωματικοί του Λιμενικού που πλήρωσαν με τη ζωή τους την αντιστασιακή δράση τους

Δυο ήρωες χαμένοι στη σκόνη του χρόνου. Τα ονόματά τους Γεώργιος Κωτούλας και Ηλίας Καζάκος· ήταν αξιωματικοί του Λιμενικού. Και οι δυο, ήρωες που έδρασαν στην περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Ποιος τους θυμάται; Δύσκολοι καιροί για να παραμένουν ζωντανοί οι ήρωες στον τόπο μας· έστω

Ημερίδα Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 και ώρες 12:00 – 15:00 στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη Ημερίδα του Συντονιστικού των Αποφοίτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) με θέμα: «Όχι στο σχεδιαζόμενο

Εννέα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΠΛΣ ζητούν την οικονομική στήριξη των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το ναυάγιο της Πύλου

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δ.Σ. ΠΟΕΠΛΣ ΚΟΙΝ :1) Μέλη Δ.Σ. ΠΟΕΠΛΣ (διά της ΠΟΕΠΛΣ) 2) Πρωτοβάθμιες Ενώσεις ΠΟΕΠΛΣ Τα κάτωθι εννέα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΠΛΣ αιτούμαστε να εισαχθεί στο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΛΣ την 10/06/2025 ως θέμα ημερήσιας διάταξης το κάτωθι: «Η

«Φορμίων»: Η νέα «ασπίδα» του Πολεμικού Ναυτικού έπεσε στο νερό – Πλώρη για την τέταρτη φρεγάτα FDI

Μια νέα εποχή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό ανέτειλε σήμερα, 4 Ιουνίου, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας. Η τρίτη κατά σειρά φρεγάτα FDI HN, με το ιστορικό όνομα «Φορμίων», καθελκύστηκε και επίσημα, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο ορόσημο

Μετάβαση στο περιεχόμενο