Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τις συμμαχίες της απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα οικοδομεί η Ελλάδα. Την Πέμπτη ο καγκελάριος Σολτς επισκέπτεται -ως μοναδικό σταθμό του ταξιδιού του- την Αθήνα, ενώ σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν – στο τηλεφώνημά του προς τον πρωθυπουργό – εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως βασικός σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ.

Με τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας και την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας να είναι δύο από τα προαπαιτούμενα για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, η Ελλάδα εμπεδώνεται ως παράγοντας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν την κοινή αντίληψη τους για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει για την τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο  Σκάι 100,3, δήλωσε: «Είναι μία ακόμη συζήτηση που αναδεικνύει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η χώρα μας και μέσα στη Συμμαχία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αυτό που κάνει πάντοτε με συνέπεια και με επιχειρήματα, όπως και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, είναι να αναδεικνύουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, να αποδομούν τους ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας».

Καθώς το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο βρίσκεται σε κομβικό σημείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο.

Το State Department αναφέρει: «Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν μεταξύ άλλων τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας εν μέσω του αδικαιολόγητου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας. Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως βασικός σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ».

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη- Σολτς στις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν επίσης για την ενέργεια, τις επενδύσεις και τα εξοπλιστικά.

Ακόμα μια επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό: «Η πραγματική επεκτατική δύναμη είναι η ίδια η Ελλάδα, που έχει μπει στη μύτη μας από την ημέρα που ιδρύθηκε και συνεχώς προκαλεί και απειλεί την Τουρκία».

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή νέου τμήματος του φράχτη στον Έβρο, μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων.

Ακόμα μια τουρκική υπέρπτηση, πάνω από τις νησίδες Μαύρα της Λέρου.

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο