Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Οπλισμός και δυνατότητες του νέου «πειρατικού» του ΠΝ

Οπλισμένη σαν αστακός η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» αποτελεί το 7ο ταχύ, σύγχρονο σκάφος κατευθυνoμένων βλημάτων.

Οι πυραυλάκατοι κρύβονται στις βραχονησίδες του Αιγαίου κι από εκεί τα πληρώματά τους επιτηρούν ό,τι κινείται σε μεγάλες αποστάσεις.

Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος», που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, ως μονάδα κρούσης του στόλου, διαθέτει όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα.

Eίναι οπλισμένη με 8 πυραύλους επιφανείας Exocet οι οποίοι έχουν εμβέλεια 180 χλμ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας σε όλους τους Αρχηγούς των Επιτελείων.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε έτοιμες και κάνουν αυτό που πρέπει για το Μέγα της Θαλάσσης Κράτος», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μηνύματα ισχύος και αποτροπής από την στρατιωτική ηγεσία:

«Να είστε έτοιμοι να πλεύσετε Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλέα»: τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Τα πληρώματά μας είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να εκπληρώσουν στο έπακρο την αποστολή τους», είπε ο αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης.

Και η 7η πυραυλάκατος – παρά την καθυστέρηση του προγράμματος – κατασκευάστηκε από Ελληνικά χέρια στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Τα «πειρατικά» του στόλου

Οι πυραυλάκατοι μαζί με τα υποβρύχια τύπου 214 ίσως αποτελούν τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» για οποιονδήποτε επιχειρήσει ν’ αναμετρηθεί σ’ έναν ναυτικό πόλεμο κυρίως στο Αιγαίο, διότι εκεί η γεωγραφία και το ανάγλυφο λειτουργούν υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα λένε «πειρατικά» καθώς χαρτογραφούν κάθε σημείο που μπορούν να καλυφθούν και σε αυτές τις «φωλιές» κρύβουν τα πλοία ώστε να χτυπήσουν όταν πρέπει.

Η ένταξη της πυραυλακάτου «Βλαχάκος» στον στόλο φέρνει 7 πλοία, βαριά οπλισμένα σαν μικρές φρεγάτες.

Συνολικά, τα επτά σκάφη αθροίζουν 56 πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Exocet Block III C και ο κάθε πύραυλος έχει εμβέλεια κάτι περισσότερο από 180 χλμ.

Και βεβαίως όλα φέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα RAM που μπορεί ν’ αποτρέψει μια πυραυλική επίθεση.

Η ταχύτητα των 35 κόμβων είναι υπέρ-αρκετή ώστε σε πολύ μικρούς χρόνους να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις και να φτάνουν εκεί που χρειάζεται, τις περισσότερες φορές αρκετά νωρίτερα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόθεν Έσχες: Παρατείνεται έως 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής

Παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες. Η παράταση αφορά στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, (αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2022 έως και την 15η.10.2022 και ετήσιες του έτους 2022

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

Οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του έτους έως τις αρχές Νοεμβρίου είναι πρώτοι στον κόσμο στις αγορές, αλλά και στις πωλήσεις πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο οίκος Allied, οι “Greeks” αγόρασαν 223 πλοία και πλήρωσαν 4.859,6

Λάρισα: Δημιουργείται αμερικανική βάση με UAV στην 110 ΠΜ – Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο

Νέα δεδομένα όσον αφορά την επιτήρηση στο Αιγαίο δημιουργεί η αμερικανική βάση στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την οποία θα απογειώνονται και θα επιχειρούν τα εξελιγμένα MQ-9 Reaper, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Καραμανλής: Μείωση στα 2,50 ευρώ για τα διόδια στην Αττική Οδό

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, «η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να