Πυρετός ναυπηγήσεων: Αυξημένες κατά 125% για τα container vessels και κατά 33% για τα φορτηγά

Καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και η Ευρώπη προσπαθεί να απαγκιστρωθεί γρήγορα από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα -bpd.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) προβλέπει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ μέσα στο 2023, ενισχύοντας την αγορά των δεξαμενόπλοιων, με την Ευρώπη και την Κίνα να αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

Σε αριθμούς, η εγχώρια παραγωγή 11,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2022, είναι πιθανό να αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 12,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που είχε καταγραφεί το 2019.

«Εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί αληθινή, θα είναι άλλο ένα σημάδι ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ναυλαγοράς δεξαμενόπλοιων είναι θετικά και πιθανότατα οι ναύλοι να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το 2023», αναφέρουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers, οι οποίοι, λόγω της ανόδου της ναυλαγοράς σε φορτηγά, containers vessels και δεξαμενόπλοια, κάνουν ανάλυση της εικόνας των ναυπηγήσεων ανά τύπο πλοίου και συγκρίνουν τον Σεπτέμβριο του 2022 με τον Σεπτέμβριο του 2021.

– Στα φορτηγά, ο συνολικός στόλος ήταν 12.578 πλοία και το βιβλίο παραγγελιών 672 πλοία, που ισοδυναμεί με 5,3% αναλογία βιβλίου παραγγελιών προς στόλο. Αν και ο τρέχων στόλος έχει αυξηθεί κατά 3% στα 12.982 πλοία, υπάρχει σημαντική αύξηση 33% στο βιβλίο παραγγελιών σε 892 παραγγελίες.

– Η αγορά εμπορευματοκιβωτίων έχει επίσης σημειώσει παρόμοια αύξηση, καθώς ο στόλος αριθμεί 5.719 πλοία επί του παρόντος, αυξημένος κατά 3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο στόλος αντιστοιχούσε σε 5.536 πλοία, ενώ το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκε κατά 125% σε 933 πλοία σήμερα από 415 ένα χρόνο πριν.

-Στην αγορά δεξαμενόπλοιων, ο ενεργός στόλος (πλοία χωρητικότητας άνω των 10.000 τόνων dw έχει αυξηθεί κατά περίπου 2% σε 7.359 πλοία από 7.250, ενώ το βιβλίο παραγγελιών έχει μειωθεί κατά 30% σε 326 πλοία από 465 ετησίως. Το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων μπορεί να εξηγηθεί από την κακή ναυλαγορά και τους αρνητικούς ναύλους του περασμένου έτους σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές νεότευκτων και τις γεμάτες από παραγγελίες ναυπηγικές κλίνες μέχρι τα μέσα του 2025.

Το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων είναι το γεγονός που εγγυάται χαμηλή ανάπτυξη του στόλου για τα επόμενα χρόνια, παράγοντας που βοηθάει να ανέβουν οι ναύλοι αφού δεν υπάρχει υπέρ προσφορά προσφερόμενη χωρητικότητας.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Xclusiv Shipbrokers «αναμφίβολα, η ναυτιλιακή βιομηχανία αγωνίζεται συνεχώς να συμμορφωθεί με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και να αποφασιστούν, και αυτό αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς των στατιστικών του ενεργού στόλου και του βιβλίου παραγγελιών» και εξηγούν:

Στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου, ο στόλος πλοίων που μπορούν να καίνε εναλλακτικά καύσιμα ή είναι έτοιμα -ready να τοποθετήσουν ανάλογους μηχανισμούς οποτεδήποτε, ανέρχεται στα 97 πλοία, λιγότερο από το 0,8% του συνολικού στόλου. Στο βιβλίο παραγγελιών ξηρού χύδην, τα πλοία με δυνατότητα εναλλακτικών καυσίμων είναι περίπου το 5% (43) του βιβλίου παραγγελιών, ενώ τα ready είναι περίπου το 3% (24).

– Το 3,8% του συνολικού στόλου εμπορευματοκιβωτίων αφορά εναλλακτικά έτοιμα και ικανά πλοία (160), αλλά τα στατιστικά του βιβλίου παραγγελιών είναι καλύτερα από εκείνα των φορτηγών καθώς τα πλοία με δυνατότητα εναλλακτικών καυσίμων είναι περίπου το 14,5% (136) του βιβλίου παραγγελιών, ενώ τα ready είναι περίπου 17,4% (163).

-Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο στόλος των δεξαμενόπλοιων (άνω των 10.000 DWT) έχει σημειώσει περίπου 2,5% πλοία που είναι ικανά ή έτοιμα (ready) για εναλλακτικά καύσιμα (188).

Στο βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων η αναλογία είναι περίπου 34% (111), η καλύτερη αναλογία μεταξύ των βιβλίων παραγγελιών των διαφορετικών τύπων πλοίων, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο πολύ χαμηλό βιβλίο παραγγελιών για δεξαμενόπλοια, το μόνο που κατέγραψε μείωση μέσα στο 2022.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πυρετός ναυπηγήσεων: Αυξημένες κατά 125% για τα container vessels και κατά 33% για τα φορτηγά

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Ο στρατός διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες

Ο στρατός του Λιβάνου διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες όταν βυθίστηκε το σκάφος τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στα σύνορα των δύο χωρών. Το Πολεμικό Ναυτικό, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «διέσωσε 27 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το

«Αν δεις κάτι, πες το μας…»

Ειδικότερα, η ΜΚΟ απευθύνει αίτημα στους εργαζόμενους του Frontex με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Προσκαλούμε προσωπικό/αξιωματούχους του Frontex να αναφέρουν και να αποκαλύπτουν κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου της οποίας γίνονται μάρτυρες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στις δραστηριότητες του Οργανισμού στα

Εντείνονται οι έλεγχοι στα ιταλογαλλικά χερσαία σύνορα

Λόγω των αυξημένων αφίξεων στην Ιταλία, ολοένα περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από τη Βόρεια Ιταλία στη Γαλλία. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την αυξημένη παρουσία της Γαλλικής Χωροφυλακής στα σύνορα με την Ιταλία, ενόσω μετανάστες επιδιώκουν να εισέλθουν στη Γαλλία από

Πειραιάς: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα στο λιμάνι

Μεταξύ των έργων αυτών είναι η επέκταση στο νότιο προβλήτα κρουαζιέρας όπου θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων αλλά και η βυθοκόρηση στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Τα έργα αυτά είχαν διακοπεί έπειτα από προσφυγή δημάρχων της περιοχής στο Συμβούλιο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο