Πυρηνικά, απειλές, επίδειξη ισχύος: Τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν για τις 9 Μαΐου

Υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ημέρα της Νίκης έχει γίνει μια επίδειξη δύναμης στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού, καθώς και μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις θυσίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είκοσι επτά εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες πέθαναν, μακράν η μεγαλύτερη απώλεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Έχει γίνει ετήσια εκδήλωση – η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία στις 9 Μαΐου, σηματοδοτώντας τη νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

9 Μαΐου 2022

Φέτος, η εκδήλωση έχει αποκτήσει τη δική της σημασία. Τα συντάγματα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία θα παρελάσουν μπροστά από του υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τον πρόεδρο της χώρας, του οποίου η ομιλία θα αντηχεί σε όλη την Κόκκινη Πλατεία. Ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί συχνά αυτήν τη στιγμή για διαμηνύσει τις προθέσεις του.

ΠΟΥΤΙΝ

Η παρέλαση της Ημέρας της Νίκης υιοθετήθηκε κατά τη Σοβιετική εποχή και αναβίωσε από τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν για την 50ή επέτειο το 1995, αλλά ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2008 που την έκανε ετήσια εκδήλωση με στρατιωτικό υλικό. Η ρωσική ταυτότητα είναι συνυφασμένη σε μεγάλο βαθμό με την Ημέρα της Νίκης, βαθύτατα, με σχολικά βιβλία και βιβλία ιστορίας να χαρακτηρίζουν δικαίως τη Ρωσία ως απελευθερώτρια της Ευρώπης εν καιρώ πολέμου.

Πινακίδες «1945/2022» στους δρόμους

«Στις ρωσικές πόλεις και τις πρωτεύουσες των περιφερειών μπορούμε να δούμε πινακίδες με το σύμβολο της Ημέρας της Νίκης», λέει η Olga Irisova, συνιδρύτρια της ομάδας ανάλυσης Riddle Russia. «Συνήθως τα σημάδια λένε 9 Μαΐου 1945, αλλά φέτος είναι 1945/2022, έτσι προσπαθούν να δώσουν στους ανθρώπους την ιδέα ότι για άλλη μια φορά αντιστέκονται στους Ναζί».

Στην ίδια τη Μαριούπολη δεν θα γίνει παρέλαση της Ημέρας της Νίκης λόγω προφανών απειλών για την ασφάλεια. Ο πληρεξούσιος ηγέτης της Ρωσίας στην περιοχή, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι μια παρέλαση θα πρέπει να περιμένει μέχρι η Μαριούπολη να γίνει μέρος της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

H «συντέλεια του κόσμου»

Σύμφωνα με το Reuters, o Βλαντίμιρ Πούτιν, που τη Δευτέρα που θα ηγηθεί των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που ο στρατός της πολεμάει στην Ουκρανία.

ΠΟΥΤΙΝ

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσοτέρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εκτός από την ήττα που υπέστη ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης το 1812, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας είναι ο πιο σεβαστός στρατιωτικός θρίαμβος των Ρώσων.

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους που ζουν εκεί από τις διώξεις των Ναζί και να τους προφυλάξει από αυτό που ο ίδιος ορίζει ως αμερικανική απειλή για την Ρωσία που προέρχεται από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Τη Δυετέρα θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

ΠΟΥΤΙΝ

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΠΟΥΤΙΝ

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Το αεροσκάφος Il-80:

 

 

Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα συσχετίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση, όταν ο ναζιστής Αδόλφος Χίτλερ επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση το 1941.

ΠΟΥΤΙΝ

«Η προσπάθεια να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος την παραμονή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος που κόστισε ακριβά στο λαό μας», δήλωσε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκάλεσε.

«Δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο λάθος για δεύτερη φορά, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα».

ΠΟΥΤΙΝ

«Θα παραμείνουμε για πάντα στη νότια Ουκρανία»

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα (6/5) ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους από τον Μάρτιο.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι ένας από τους κύριους στόχους της είναι να «αποναζιστικοποιήσει» τη γείτονά της.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν»

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Θα ζήσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε αυτή την πλούσια περιοχή, την πλούσια ιστορική της κληρονομιά, τους ανθρώπους της που ζουν εδώ», τόνισε ο Τουρτσάκ.

Πυρηνικά, απειλές, επίδειξη ισχύος: Τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν για τις 9 Μαΐου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ