Πυροσβεστικό Σώμα: Αφίχθησαν τα 2 υπερσύγχρονα σκάφη πυρόσβεσης – Φωτογραφίες και Βίντεο

Αφίχθησαν στον Πειραιά την περασμένη Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2023, τα δύο (2) υπερσύγχρονα πυροσβεστικά σκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος.

Το Π.Σ 18 και Π.Σ 19

Τα σκάφη (Π.Σ 18 και Π.Σ 19) μήκους 25 μέτρων είναι σχεδίασης της Αγγλικής Camarc Design και κατασκευής της Κροατικής Tehnomont Shipyards. Ο σχεδιασμός των σκαφών είναι ουσιαστικά παρόμοιος με των σκαφών που κατασκευάστηκαν για την Κροατική Συνοριακή Αστυνομία και για τη Βασιλική Αστυνομία του Γιβραλτάρ.

Τελετή καθέλκυσης σε Κροατία

Του κατάπλου των δύο (2) σκαφών στη θέση Παλατάκι όπου βρίσκεται ο 5ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, προηγήθηκε τελετή καθέλκυσης στην Κροατία τον περασμένο Σεπτέμβριο και η εκπαίδευση χειριστών και των μηχανικών από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η κατασκευή τους στην Πούλα της Κροατίας

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σκαφών περιλαμβάνουν:

 • Μήκος: 25 μέτρα
 • Πλάτος: 7 μέτρα
 • Βύθισμα: Περίπου 1,2 μέτρα
 • Εκτόπισμα: 70 τόνοι
 • Χωρητικότητα καυσίμων: 5500 λίτρα
 • Χωρητικότητα πόσιμου νερού: 1000 λίτρα
 • Χωρητικότητα αφρού: 2000 λίτρα
 • Πλήρωμα: 10 άτομα + 20 διασωθέντες
 • Κινητήρες: 3 x MAN 12 V ισχύος 1200 ίππων έκαστος
 • Πρόωση: Jet της Hamilton
 • Ταχύτητα: Έως 31 κόμβοι στο 95% της Μέγιστης Διαρκούς Ισχύος (MCR) των Κινητήρων και με πλήρες φορτίο
 • Δυνατότητα πλεύσης: Έως κατάσταση θαλάσσης 6
 • Ακτίνα δράσης: 200 Ναυτικά μίλια με ταχύτητα 20 κόμβων
 • Υλικό κατασκευής: Αλουμίνιο (marine grade aluminium)

Το μηχανοστάσιο των σκαφών

Τα σκάφη έχουν την δυνατότητα άντλησης ύδατος από τη θάλασσα και μίξη με αφρό (από τις δεξαμενές τους) με τις 2 πανίσχυρες αντλίες της Jason Engineering που διαθέτουν. Οι υπόψη αντλίες έχουν ρυθμό εισρόφησης 13000 λίτρα / λεπτό (780 m3 / ώρα) σε πίεση τουλάχιστον 10 bar ενώ η συνολική δυνατότητα άντλησης ανέρχεται σε 26000 λίτρα / λεπτό (1560 m3 / ώρα) με μηδενικό ρυθμό εισρόφησης.

Τηλεχειριζόμενος πυροσβεστικός εκτοξευτής της Jason Engineering

Πέραν τούτων τα σκάφη διαθέτουν 3 πλήρως τηλεχειριζόμενους πυροσβεστικούς εκτοξευτές τοποθετημένους σε διαφορετικά σημεία στο σκάφος και οι οποίοι μπορούν να ρίξουν νερό σε απόσταση έως και 95 μέτρα με ρυθμούς από 5000 λίτρα / λεπτό (πρύμνη και πλώρη) έως και 15000 λίτρα / λεπτό (κεντρικός εκτοξευτής). Πέραν αυτών τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ναυτιλίας και πλοήγησης και σύστημα αυτοπροστασίας από φωτιά.

Η γέφυρα των σκαφών

Το κόστος απόκτησης των 2 σκαφών ανέρχεται στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ το πρόγραμμα λαμβάνει και χρηματοδότηση μέσω του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020.

Εν πλω

Πρώτη γνωριμία με τα σκάφη είχαμε ως DEFENCE ReDEFiNED στην έκθεση DEFEA 2021 στο περίπτερο της εταιρείας Importica Ltd, που αντιπροσωπεύει το ναυπηγείο για τις αγορές της Ελλάδας και Κύπρου. Σχετικό βίντεο από το DEFENCE ReDEFiNED Podcast, μπορείτε να δείτε επίσης εδώ (στο 7ο λεπτό) όταν τον περασμένο Μάιο φιλοξενούσαμε τον κ. Τάσο Ιωάννου, ιδιοκτήτη της Importica Ltd ο οποίος και ανέφερε στην εκπομπή την εξέλιξη που είχε το υπόψη πρόγραμμα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσημη παραλαβή των δύο (2) σκαφών από το Πυροσβεστικό Σώμα και ακολούθως η μεταφορά τους στα λιμάνια Καβάλας και Λαυρίου αντίστοιχα. Δείτε το βίντεο πιο κάτω από τις δοκιμές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στην Πολεμική Αεροπορία Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: 1. Ταξίαρχο (ΜΗ) Δελή Γεώργιο 2. Ταξίαρχο (ΜΑ) Ρούγγο Ιωάννη 3. Ταξίαρχο (ΕΑ) Σουρρή

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στο Πολεμικό Ναυτικό  1.     Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: α. Αρχιπλοίαρχο Μπότσα Φώτιο ΠΝ β. Αρχιπλοίαρχο Χατζόπουλο Θεοχάρη ΠΝ γ. Αρχιπλοίαρχο

Ηράκλειο: Τους τσάκωσαν με τρία κιλά χασίς – “Λαβράκι” έβγαλαν οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου

Μία μεγάλη επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου,  στελέχη του οποίου κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα χασίς. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, σήμερα το πρωί στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια στο

Κόρινθος: Παράνομο αλίευμα και αλιευτικός εξοπλισμός κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Κορίνθου

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, στελέχη της Υπηρεσίας μας εντόπισαν την 03/03/2024 ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος με επιβαίνοντα έναν (01) ημεδαπό να έχει διενεργήσει αλιεία στη θαλάσσια περιοχή Βάγιας Σαρωνικού Κόλπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο