Qatar Gate: Το κυνήγι χρημάτων άρχισε και στην Ιταλία – «Κοσκινίζουν» 7 τραπεζικούς λογαριασμούς

Τη διαδρομή του χρήματος εξετάζουν οι εισαγγελείς του Μιλάνου, οι οποίοι σκαλίζουν 7 τραπεζικούς λογαριασμούς στην έρευνα για την δράση του Παντσέρι και το Qatar Gate. Η σύνδεση της έρευνας των Βρυξελλών με το κυνήγι χρημάτων μόλις άρχισε και στην Ιταλία.

Qatar Gate: Έτσι λειτουργούσε η «κλίκα» – Ο πανηγυρισμός του Τζιόρτζι, τα email και οι εσωτερικές συνομιλίες

Σημαντικά ίχνη παρακολουθεί η εισαγγελία του Μιλάνου στους επτά τραπεζικούς λογαριασμούς, που αναφέρθηκαν από Βέλγους συναδέλφους τους, για να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι συναλλαγές με το Μαρόκο και το Κατάρ, ώστε να «διεισδύσουν» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις πολιτικές της Ένωσης υπέρ τους.

Σύμφωνα με τη La Stampa, οι έρευνες των ιταλικών Αρχών διεξήχθησαν “χέρι-χέρι” με εκείνες της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας που επικεντρώθηκαν στους χρηματοδότες της ΜΚΟ Fight Impunity του πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri. Άλλωστε στην ομολογία του ο κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της έκπτωτης αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, περιέγραψε πώς λειτουργούσε η οργάνωση.

Qatar Gate: Η πεντάωρη κατάθεση της Εύας Καϊλή – Τα κενά και τα κρίσιμα ερωτήματα
Ως συλλέκτης των δωροδοκιών που καταβλήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για «μια ακαθόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εντός των ευρωπαϊκών δομών, με ή χωρίς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Παντσέρι απεικονίζεται ως «η ψυχή της δόλιας οργάνωσης» από τον ανακριτή Michel Claise στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της κόρης του Silvia και της συζύγου του Maria Dolores Colleoni.

Μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά και τραπεζικές συναλλαγές “ανακριτικού ενδιαφέροντος”

Οι επτά λογαριασμοί καταθέσεων σε ισάριθμα πιστωτικά ιδρύματα αποδίδονται στον πρώην Ευρωπαίο βουλευτή Antonio Panzeri, στον πρώην βοηθό του Francesco Giorgi (αργότερα μετακόμισε στα γραφεία του ευρωβουλευτή του Pd Andrea Cozzolino) και στον γενικό γραμματέα της διεθνούς συνδικαλιστικής οργάνωσης Luca Visentini. Εφαρμόζοντας ευρωπαϊκή εντολή έρευνας από τη βελγική εισαγγελία, οι ερευνητές της Guardia di Finanza στην εισαγγελία του Μιλάνου εντόπισαν «σημαντικές καταθέσεις» στους λογαριασμούς τους, που δεν έχουν ακόμα ποσοτικοποιηθεί στο σύνολό τους. Όλα τα έγγραφα θα σταλούν στο Βέλγιο, αλλά είναι και η αφετηρία για ανεξάρτητους ελέγχους από τους Μιλανέζους ερευνητές.

Qatar Gate: «Όποιος πληρώνει, επηρεάζει» – Η στρατηγική του Κατάρ με τα «πετροδολάρια» και την διπλωματία των σπορ
  • Πόσα χρήματα πέρασαν από αυτούς τους λογαριασμούς;
  • Από πού προήλθαν οι πληρωμές;
  • Πώς χρησιμοποιήθηκαν στην Ιταλία;

Προς το παρόν, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Fabio De Pasquale, ο οποίος είναι επικεφαλής της εισαγγελικής υπηρεσίας του Μιλάνου που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της διεθνούς διαφθοράς, δεν έχει ανοίξει κανέναν φάκελο. Αλλά η κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί στο εξωτερικό μαζί με αυτή της διαφθοράς, θα μπορούσε να διατυπωθεί και στο Μιλάνο.

Στις έρευνες στα σπίτια των τριών υπόπτων είχαν ήδη κατασχεθεί ρολόγια καθώς και μετρητά, ενώ στις υποκλοπές ο Panzeri και η σύζυγός του, Maria Colleoni, που συνελήφθησαν μαζί με την κόρη τους Silvia Panzeri, κάνουν λόγο για εξωτικές διακοπές αξίας 100.000 ευρώ. Οι δύο γυναίκες, που κατηγορούνται για συνέργεια σε διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, βρίσκονται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό και αναμένουν την απόφαση των ιταλικών Αρχών για την έκδοσή τους.

Για το βελγικό δικαστικό σώμα, η σύζυγος και η κόρη του πολιτικού, «είχαν πλήρη γνώση» του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και «συμμετείχαν στη μεταφορά δώρων».

Σύμφωνα με τον Βέλγο ανακριτή, ο Panzeri, που βρίσκεται τώρα στη φυλακή των Βρυξελλών, θα είχε «αναπτύξει και εμψυχώσει» μια «τεράστια δόλια οργάνωση» της οποίας οι «εγκληματικές πράξεις» θα είχαν «σύνθετο, οργανωμένο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα». Και πάλι με εντολή των Βέλγων εισαγγελέων, οι Ιταλοί χτύπησαν και τις πόρτες της λογίστριας Μόνικα Ροζάνα Μπελίνι (αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό έρευνα) στο γραφείο της στην Όπερα, στην ενδοχώρα του Μιλάνου. Μια αναζήτηση που έφερε αρνητικά αποτελέσματα. Η εν λόγω κυρία είναι λογίστρια της Silvia Panzeri, αλλά κατείχε πολλές εποπτικές θέσεις σε διάφορες δημοτικές εταιρείες στην επαρχία του Μιλάνου.

Ωστόσο προκύπτουν νέες λεπτομέρειες από τις έρευνες που διεξάγουν οι Βέλγοι ανακριτές. Η χρηματοδότηση για την προεκλογική εκστρατεία του Λούκα Βισεντίνι, με κονδύλια από τη ΜΚΟ Panzeri Fight Impunity, θα ανέλθει σε περίπου 50 χιλιάδες ευρώ. Οι Βέλγοι δικαστές υποπτεύονται ότι είναι χρήματα που έδωσε το Κατάρ για να λάβει ευνοϊκές δηλώσεις και θέσεις, θεωρώντας ότι η εικόνα του εμιράτου είχε μπει σε κρίση στο θέμα της εργασίας, μετά τους φακέλους για τους εργάτες που πέθαναν για την κατασκευή των γηπέδων. Χρήματα που μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά κυρίως δίνονται σε μετρητά.

Τα μετρητά διαδραμάτισαν θεμελιώδη ρόλο στο Qatar Gate και οδήγησαν στις συλλήψεις. Αυτό ήταν το στοιχείο που επέτρεψε τη διαδικασία και στην περίπτωση της Εύας Καϊλή. Λόγος για τον οποίο – όπως προκύπτει τώρα από εξειδικευμένες πηγές στις Βρυξέλλες – οι ερευνητές αποφάσισαν να επισπεύσουν την έφοδο στο σπίτι, αποφεύγοντας έτσι την επικάλυψη με τις διακοπές των Χριστουγέννων και τον κίνδυνο να μην βρεθεί τίποτα στο σπίτι.

Χθες ήρθε και η απόφαση της επιτροπής εγγυήσεων του Pd να αναστείλει «επιφυλακτικά» τον Andrea Cozolino από όλα τα κομματικά όργανα. Ο ευρωβουλευτής του Pd θεωρείται από τους δικαστές ως ο «τρίτος άνθρωπος», μαζί με τον Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, της ομάδας που έλαβε κεφάλαια από το Κατάρ και το Μαρόκο για να… καθαρίσει την εικόνα τους.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):