Rafale και JTAC ο νέος εφιάλτης της Τουρκίας: Τα «φονικά» μάτια που καθοδηγούν τα «γεράκια» στην «καρδιά» του εχθρού

Πρόκειται για αποστολές που απαιτούν υψηλή ακρίβεια στοχοποίησης και συντονισμό των πυρών ειδικά στις περιπτώσεις που στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί και φίλιες δυνάμεις.

Θα διεισδύσουν μέσα σε εχθρικό έδαφος και θα αποτελέσουν τα «μάτια» των ιπτάμενων. Είναι αυτοί που θα καθοδηγήσουν τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας ώστε να πλήξουν με «χειρουργική» ακρίβεια και αιφνιδιαστικά χτυπήματα «high value» στόχους στην «καρδιά» της εχθρικής άμυνας αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί.

Είναι οι JTAC( Joint Terminal l Attack Controllers), τα εξειδικευμένα Στελέχη των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων τα οποία έχουν εκπαιδευτεί ώστε να συνεργάζονται με τα μαχητικά κρούσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα πλοία του Στόλου αλλά και τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Μέσα σε μια δεκαετία έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο και πλέον συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων του ΝΑΤΟ μαζί με τους top JTAC Αμερικανούς κομάντος αλλά και τους Γάλλους. Το ανάγλυφο της Ελλάδας ειδικά στο Αρχιπέλαγος τους δίνει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ιδανικό περιβάλλον και να αξιοποιούν στο έπακρο κάθε μέσο που διαθέτει το Ελληνικό οπλοστάσιο με αιχμή του δόρατος τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όλο και πιο τακτικά και σύμφωνα με το δόγμα της διακλαδικότητας που προωθεί το ΓΕΕΘΑ, σενάρια με συμμετοχή εξειδικευμένων JTAC συμπεριλαμβάνονται στις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και των τριών όπλων. Mαχητικά F-16 αλλά και F-4 πετούν πάνω από ακριτικά νησιά και προχωρούν είτε σε εικονικές κρούσεις με κατάδειξη στόχων από το έδαφος είτε ακόμα και σε πραγματικούς βομβαρδισμούς σε πεδία βολής και δεσμευμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο. Στελέχη JTACκ ατευθύνουν πυρά πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα πανίσχυρα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού. Όλες οι Μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων στα νησιά του Αρχιπελάγους διαθέτουν πλέον άριστα εκπαιδευμένα στελέχη JTAC. Kαι μαζί με τους JTAC των Mονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αποτελούν τα «μάτια» των εναέριων μέσων κρούσης και όχι μόνο.

Τους έχουμε δει σε όλες τις μεγάλες διακλαδικές Εθνικές και πολυεθνικές ασκήσεις ενώ συχνά συνεκπαιδεύονται με Aμερικανούς JTAC σε κοινά γυμνάσια με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των HΠΑ. MEDUSA, ORION, ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΗΝΙΟΧΟΣ,ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ,ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ αλλά και STOLEN CERBERUS, CASTLE FORGE είναι κάποιες από τις ασκήσεις που περιλαμβάνουν σενάρια με συμμετοχή JTAC .

Πρόκειται για αποστολές που απαιτούν υψηλή ακρίβεια στοχοποίησης και συντονισμό των πυρών ειδικά στις περιπτώσεις που στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί και φίλιες δυνάμεις. Το JTAC στέλεχος πρέπει να βοηθήσει τον ιπτάμενο να εντοπίσει σε εχθρικό έδαφος ακόμα και καμουφλαρισμένους ή προστατευμένους στόχους και να κατευθύνει «χειρουργικά» τα πυρά. Είτε πρόκειται για απλές βόμβες είτε για εξελιγμένα όπλα τα οποία με χρήση laser προσεγγίζουν το στόχο. Oι JTAC γνωρίζουν άριστα κάθε όπλο που διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους τα μαχητικά και σε συνεργασία με τον ιπτάμενο έχουν ως στόχο να επιτύχουν το ισχυρότερο πλήγμα.

Οι Έλληνες JTAC εκπαιδεύονται στο ΚΕΑΤ της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους έναν υπερσύγχρονο 3D εξομοιωτή ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης κάθε είδους σεναρίου κατάδειξης στόχων σε πολλαπλά θέατρα επιχειρήσεων.

Η απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των 24 Γαλλικών μαχητικών Rafale έρχεται να αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες χτυπημάτων με κατάδειξη στόχων από κομάντος JTAC. Τα όπλα που μεταφέρουν οι «ριπές» αλλά και η τεχνολογική τους υπεροχή τα καθιστούν ιδανικές πλατφόρμες για καταστροφικά πλήγματα σε μεγάλο βάθος. Mε τον συνδυασμό Rafale και JTAC να αποτελεί έναν ακόμη εφιάλτη για τους γείτονες.

του Κώστα Σαρικά

Rafale και JTAC ο νέος εφιάλτης της Τουρκίας: Τα «φονικά» μάτια που καθοδηγούν τα «γεράκια» στην «καρδιά» του εχθρού

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα είναι εκτός στόχου για μεγάλο διάστημα

Αναθεωρείται προς τα πάνω έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 Αρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα στις αγορές ομολόγων, καθώς η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις

Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος για πρόκληση της Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου – Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η ημέρα

Σε επιφυλακή δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο μονάχα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι κυπριακές καθώς εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια σειρά από προκλητικές κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, ιδίως την 15η Νοεμβρίου ή τέλος πάντως εκείνες τις

Διαψεύδει η ΕΛΑΣ ρεπορτάζ για πιλότο ελικοπτέρου που κρίθηκε ακατάλληλος

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας υποβάλλεται σε υγειονομικό έλεγχο από το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής και παρακολουθεί την απαραίτητη εκπαίδευση με γραπτές εξετάσεις, ώστε να είναι ικανό για το

Κοκκάλας: Bάζουν εγκύους και παιδιά σε υπερφορτωμένα φουσκωτά με θυελλώδεις ανέμους

«Αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Λέσβο, καθώς