Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ για το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας

Στον απόηχο της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο και των ένθερμων τριήμερων συζητήσεων που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, τέθηκε – όπως είχαμε γράψει πρώτοι στο enikos.gr – το πλάνο διετίας, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, βάσει της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

 

Τώρα, ήρθε η στιγμή αυτά τα οποία συμφώνησαν οι δύο Αρχηγοί να γίνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι Στρατιωτικές Αντιπροσωπείες Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ θα έχουν διήμερες επαφές από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με σκοπό την κατάρτιση λεπτομερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2022.

 Ένα πρόγραμμα το οποίο όπως αναφέρουν οι καλά πληροφορημένες πηγές στο enikos.gr όταν αρχίσει να εξελίσσεται θα προκαλέσει κύματα εκνευρισμού σε πολλούς και ιδιαίτερα στην τουρκική ηγεσία.

Πριν την αναχώρησή του για τη Σερβία απ’ όπου αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το απόγευμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σύντομη συνάντηση στο συνέδριο «Αθηνά» με τον εκπρόσωπο του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας στο Συνέδριο και Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας Υποπτέραρχο Laurent Marboeuf, κατά την οποία συζήτησαν για τον οδικό χάρτη της υλοποίησης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Γαλλία.

 Αργότερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ διαδοχικές συναντήσεις του Υποπτεράρχου Laurent Marboeuf με τους Διευθυντές των Κλάδων Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων (Δ΄ Κλάδος) και Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ (Ε΄ Κλάδος), κατά τις οποίες προσδιορίστηκε το πλαίσιο και συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη των Επιτελικών Συνομιλιών (Staff Talks) στο Παρίσι μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γαλλίας, όπου θα συνταχθεί ο πλήρης οδικός χάρτης κοινών δράσεων την νέα χρονιά.

Όπως έχουμε ήδη γράψει στο enikos.gr, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ έχει αρχικά συμφωνηθεί η έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ελλάδα καθώς και των ελικοπτεροφόρων Mistral, κλάσης DIXMUDE.

Επίσης, υψηλά στην ατζέντα είναι και το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας με τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).


Η «πρόβα τζενεράλε» όσων θα επακολουθήσουν θεωρείται ότι ήταν η συμμετοχή της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Γαλλίας POLARIS 21, όπου η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην μεγαλύτερη άσκηση της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Αρχηγός είχε τιμήσει με το «μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής» τον Έλληνα Στρατηγό, στην επίσκεψή του στο Παρίσι, σηματοδοτώντας την έναρξη της στενής αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων των «δύο».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Πλακιωτάκη ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας: Στο επίκεντρο οι λιμενικές εγκαταστάσεις

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε σήμερα  στο Υπουργείο με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας έθεσε στον Υπουργό τα εξής θέματα: Τη Νομιμοποίηση των

ΓΕΑ: Ορκίστηκαν 159 νέοι Ίκαροι στην αεροπορική βάση Δεκέλειας

Η ορκωμοσία των νέων Ικάρων, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του αρχηγού του ΓΕΑ αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά, ορκίστηκαν 159 Ίκαροι, από τους οποίους 144 από

Στο ΦΕΚ η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021 “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5115 Β /30-09-2022 η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021  “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “  

Πτήση Αρχηγού ΓΕΑ στην 115ΠΜ και Επίσκεψη στην 133ΣΜ

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+, σε αποστολή Αέρος – Εδάφους,