Στον απόηχο της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο και των ένθερμων τριήμερων συζητήσεων που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, τέθηκε – όπως είχαμε γράψει πρώτοι στο enikos.gr – το πλάνο διετίας, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, βάσει της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.
Τώρα, ήρθε η στιγμή αυτά τα οποία συμφώνησαν οι δύο Αρχηγοί να γίνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι Στρατιωτικές Αντιπροσωπείες Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ θα έχουν διήμερες επαφές από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με σκοπό την κατάρτιση λεπτομερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2022.
Ένα πρόγραμμα το οποίο όπως αναφέρουν οι καλά πληροφορημένες πηγές στο enikos.gr όταν αρχίσει να εξελίσσεται θα προκαλέσει κύματα εκνευρισμού σε πολλούς και ιδιαίτερα στην τουρκική ηγεσία.
Πριν την αναχώρησή του για τη Σερβία απ’ όπου αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το απόγευμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σύντομη συνάντηση στο συνέδριο «Αθηνά» με τον εκπρόσωπο του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας στο Συνέδριο και Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας Υποπτέραρχο Laurent Marboeuf, κατά την οποία συζήτησαν για τον οδικό χάρτη της υλοποίησης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Γαλλία.
Αργότερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ διαδοχικές συναντήσεις του Υποπτεράρχου Laurent Marboeuf με τους Διευθυντές των Κλάδων Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων (Δ΄ Κλάδος) και Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ (Ε΄ Κλάδος), κατά τις οποίες προσδιορίστηκε το πλαίσιο και συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη των Επιτελικών Συνομιλιών (Staff Talks) στο Παρίσι μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γαλλίας, όπου θα συνταχθεί ο πλήρης οδικός χάρτης κοινών δράσεων την νέα χρονιά.
Όπως έχουμε ήδη γράψει στο enikos.gr, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ έχει αρχικά συμφωνηθεί η έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ελλάδα καθώς και των ελικοπτεροφόρων Mistral, κλάσης DIXMUDE.
Επίσης, υψηλά στην ατζέντα είναι και το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας με τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).
Η «πρόβα τζενεράλε» όσων θα επακολουθήσουν θεωρείται ότι ήταν η συμμετοχή της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Γαλλίας POLARIS 21, όπου η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην μεγαλύτερη άσκηση της Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Αρχηγός είχε τιμήσει με το «μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής» τον Έλληνα Στρατηγό, στην επίσκεψή του στο Παρίσι, σηματοδοτώντας την έναρξη της στενής αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων των «δύο».