Ραφήνα: Άλλη μια υποδομή παραδίδεται στο ΛΣ…

Ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση και η πλήρης ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος «Άνω καμάρες» του Λιμένα Ραφήνας, στο οποίο στεγάζεται το τοπικό Κλιμάκιo Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Λιμενικού Σώματος.
Το κτιριακό συγκρότημα «Άνω Καμάρες» αποτελεί συμβατική κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος, η οποία χωροθετείται νοτιοδυτικά του Παλαιού Λιμένα με χρονολογία κατασκευής πριν το 1980.
Εδώ και μια δεκαετία το κτίριο είχε ξεκινήσει να εμφανίζει έντονα σημάδια φθοράς του στατικού φορέα εξαιτίας της διάβρωσης που είχε υποστεί ο σοβάς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή, το αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργεί το αλάτι της θάλασσας καθώς και της ανύπαρκτης συντήρησης τα προηγούμενα έτη. Το σύνολο της κατασκευής παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα στατικότητας καθώς ο οπλισμός του φέροντα οργανισμού του κτιρίου είχε υποστεί εκτενή οξείδωση.
Το 2010 είχε εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας τα συμπεράσματα της οποίας οδηγούσαν σε στατική ενίσχυση του κτιρίου. Στη συνέχεια, εκπονήθηκε και η μελέτη στατικής ενίσχυσης η οποία περιελάμβανε ενίσχυση του κτιρίου με τη μέθοδο εκτοξευμένου σκυροδέματος Gunite με δημιουργία αναμίγματος ποιότητας C25/30 και περιεκτικότητας τουλάχιστον 600Κg τσιμέντου ανά Μ3 εκτοξεύματος.
Ωστόσο καμία ενέργεια δεν είχε γίνει (έως και σήμερα), είτε από το Υπουργείο είτε από την διοίκηση του Λιμένα προκειμένου να επισκευαστεί το κτήριο.
Τον Μάρτιο του 2022, η ΟΛΡ ΑΕ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Χρυσοφώτης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα. Δέσποινα Γκικάκη σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο (Evangelos Agelos Kyriazopoulos), ο οποίος εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του συνόλου του προϋπολογισμού από το Π.Δ.Ε. του 2021 της Γενικής Γραμματείας Λιμένων ύψους 126.000 ευρώ με το ΦΠΑ και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την κατασκευή του έργου, δημοσίευσε ανοιχτή διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του παραπάνω έργου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2022 να ξεκινήσουν οι εργασίες στατικών ενισχύσεων του κτιριακού συγκροτήματος «Άνω Καμάρες».
Τα στελέχη και ο εξοπλισμός των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν προσωρινά με τη βοήθεια του προσωπικού της ΟΛΡ ΑΕ σε στεγασμένο χώρο εντός του λιμένα με την προοπτική να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις τους στο αναβαθμισμένο και ασφαλές πλέον κτιριακό συγκρότημα.
Σήμερα, τέλη Δεκέμβρη του 2022, μετά από 6 ακριβώς μήνες, όσο προέβλεπε και το χρονοδιάγραμμα του έργου, οι στατικές ενισχύσεις έχουν ολοκληρωθεί και το κτίριο παραδίδεται σύντομα πιο ασφαλές από ποτέ στις Ειδικές Δυνάμεις του Λ.Σ. προκειμένου να λειτουργήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες περιβάλλοντος και να εκτελέσουν το καθήκον τους προς την πατρίδα σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά