Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

Με την αύξηση των εξαγωγών η Ρωσία θέλει να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 16% των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, από τότε που η Ουκρανία άρχισε να στοχεύει τα ρωσικά διυλιστήρια

Την τελευταία εβδομάδα, η Ρωσία εξήγαγε 3,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί με τον ΟΠΕΚ για τον μήνα Απρίλιο.

Οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Στόχος είναι να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, σε μια κομβική στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και με τις διεθνείς τιμές να διαπραγματεύονται  κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι για το Brent.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι ροές ρωσικού αργού με δεξαμενόπλοια, αυξήθηκαν την περασμένη  εβδομάδα κατά 560.000 βαρέλια την ημέρα στα 3,95 εκατομμύρια , φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.

Με την αύξηση των εξαγωγών η Ρωσία θέλει να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 16% των προϊόντων διύλισης  πετρελαίου, από τότε που η Ουκρανία άρχισε να στοχεύει τα ρωσικά διυλιστήρια.

Ο Λιάμ Πιτς, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics, τονίζει ότι τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στην πετρελαϊκή υποδομή της Ρωσίας, προκάλεσαν  κάποια βραχυπρόθεσμη διακοπή στη διύλιση και τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά με το Brent να βρίσκεται κοντά στα 90 δολάρια, πιθανότατα αυτό θα έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο στα έσοδα της Μόσχας. Το ρωσικό πετρέλαιο Ural βρίσκεται επί του παρόντος στα 83 δολάρια -κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2022 και από τα 60 δολάρια στην αρχή του έτους.

«Σε ρούβλια, που είναι αυτό που έχει σημασία για τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης, οι τιμές του πετρελαίου είναι 35% υψηλότερες από ό,τι ήταν κατά μέσο όρο από την έναρξη του πολέμου», λέει ο Πιτς.

Αύξηση κρατικών εσόδων

Αυτή η αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει ενισχύσει τη μακροοικονομική σταθερότητα της Ρωσίας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ενισχύσει τις πολεμικές της προσπάθειες χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό ή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας μειώθηκε από 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε μάλιστα από 5,2 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, σε 13,4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο.

Κοιτάζοντας το μέλλον, εάν οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, η Ρωσία θα μπορούσε να δει περαιτέρω βελτιώσεις στα δημοσιονομικά της.

Παραβίαση της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ+

Με την εκτίναξη πάντως, των εξαγωγών πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, η Μόσχα αθετεί όμως τη συμφωνία της με τον ΟΠΕΚ+. Όπως εξηγεί το Bloomberg , «οι εβδομαδιαίες αποστολές ήταν πολύ πάνω από τον στόχο που είχε θέσει η Ρωσία για αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο των συμφωνιών στο πλαίσιο του OΠΕΚΙΝΟ+ για τον περιορισμό των προμηθειών και τη στήριξη των τιμών».

Ο ΟΠΕΚ+ έχει  επιβάλλει ανώτατα όρια στην παραγωγή και τις εξαγωγές αργού πετρελαίου μεταξύ των μελών του, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και να κερδίσει περισσότερα για κάθε βαρέλι που πωλείται. Για να λειτουργήσει αυτό το είδος συμφωνίας, οι χώρες πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία, ειδικά οι μεγάλοι παραγωγοί. Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να παρακάμψει τη συμφωνία με τη δικαιολογία του πολέμου με την Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί ασυνήθιστα υψηλές δημόσιες δαπάνες για τη Μόσχα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο