Ρεκόρ στα deals μεταχειρισμένων bulk carriers το 2021

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι αγοραπωλησίες second hand πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου το 2021, με ώθηση από την εξαιρετική ναυλαγορά στο μεγαλύτερο τμήμα του έτους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της ναυλομεσιτικής Intermodal, ο αριθμός των deals που καταγράφηκαν φέτος μπορεί μόνο να συγκριθεί με αυτόν του 2007, ενώ η αύξηση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 60%.

Το ενδιαφέρον ανά τρίμηνο

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, τα bulk carriers, τύπου supramax ήταν αυτά που πουλήθηκαν περισσότερο και ακολούθησαν τα handysizes. Πολλά deals για panamaxes και ultramaxes καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, ενώ για kamsarmaxes και handymaxes το Φεβρουάριο. Στο προσκήνιο ανήλθαν το Μάρτιο τα μεγάλα πλοία της αγοράς, τύπου capesize.

Το δεύτερο τρίμηνο και συγκεκριμένα ο Απρίλιος ξεκίνησε με πρωταγωνιστές τα capesizes, οι πωλήσεις των οποίων αντιστοιχούσαν στο 20% των συνολικών deals. Το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στα handysizes και δευτερευόντως στα supramaxes και τα panamaxes.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, πρώτα στις προτιμήσεις των εφοπλιστών ήταν τα bulk carriers, τύπου handysize και ακολούθησαν τα supramaxes. Τα capes κατέλαβαν την τρίτη θέση στη λίστα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Οι Έλληνες

Μεγάλο αριθμό bulk carriers ενέταξαν στους στόλους τους και οι Έλληνες εφοπλιστές. Συγκεκριμένα, αγόρασαν φέτος 227 μεταχειρισμένα βαπόρια αυτού του τύπου ξοδεύοντας 4 δισ. δολάρια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση διεθνώς σε αριθμό και αξία των deals.

Στο πεδίο των πωλήσεων, παραχώρησαν 106 second hand bulk carriers, έναντι 1,29 δισ. δολαρίων. Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε αριθμό πωλήσεων και η τρίτη σε αξία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, οι “Greeks” ελέγχουν το το 20,04% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το