Reuters: Το Δικαστήριο της ΕΕ δίνει δικαίωμα στο λιμενικό να κατάσχει σκάφη που διασώζουν πρόσφυγες

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησε τη Δευτέρα πως οι λιμενικές αρχές ενός κράτους μέλους μπορούν να κατάσχουν σκάφη που διασώζουν μετανάστες, μόνο όμως αν μπορούν να αποδείξουν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία, την ασφάλεια ή το περιβάλλον, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch προσέφυγε εναντίον της κατάσχεσης από τις σικελικές λιμενικές αρχές δύο σκαφών της που είχαν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο και τους είχαν μεταφέρει στη Σικελία το 2020, υπογραμίζει το ίδιο δημοσίευμα

Η Sea Watch, που περιπολεί στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο υποστηρίζει πως οι λιμενικές αρχές υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους με την κατάσχεση των σκαφών.

Οι αρχές των σικελικών λιμανιών του Παλέρμο και του Εμπέντοκλε υποστήριξαν εκείνη την εποχή πως ερεύνησαν και κατέσχεσαν τα σκάφη επειδή μετέφεραν μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο αριθμό ανθρώπων και δεν είχαν εγγραφεί στο μητρώο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Δικαστήριο.

Το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο ανέφερε πως οι λιμενικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ερευνούν και να κατάσχουν πλοία υπό ορισμένες περιστάσεις, αν και μόνο το γεγονός ότι ένα σκάφος μεταφέρει ανθρώπους που διέσωσε στη θάλασσα δεν προσφέρει επαρκή βάση για κάτι τέτοιο.

Το δικαστήριο άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως οι τακτικά διενεργούμενες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που χρησιμοποιούν πλοία που έχουν πιστοποιηθεί για μεταφορές φορτίωνθα μπορούσαν να αποτελούν επαρκή βάση για ελέγχους των λιμενικών αρχών.

Η Sea Watch καλωσόρισε την απόφαση, λέγοντας ότι παρέχει νομική ασφάλεια για τις ΜΚΟ και αποτελεί “μια νίκη για τη διάσωση στη θάλασσα”.

«Το γεγονός ότι οι λιμενικοί κρατικοί έλεγχοι μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα σε πλοία ΜΚΟ είναι καλό πράγμα», ανέφερε η Sea Watch σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Έχουν την πρόθεση να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πλοίου, που είναι σημαντική για εμάς. Οι αυθαίρετοι έλεγχοι, από την άλλη, πρέπει επιτέλους να λάβουν τέλος”.

Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από τις σικελικές λιμενικές αρχές.

Η απόφαση του δικαστηρίου παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση του ευρωπαϊκού δικαίου για το θέμα. Όμως επαφίεται στο σικελικό δικαστήριο να κρίνει αν οι ειδικές περιστάσεις σε αυτές τις υποθέσεις δικαιολογούσαν τις ενέργειες των λιμενικών αρχών.

Περίπου 61.000 άνθρωποι ολοκλήρωσαν το ταξίδι φέτος και 938 εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκειά του, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNHCR, αναφέρει το Reuters.

Reuters: Το Δικαστήριο της ΕΕ δίνει δικαίωμα στο λιμενικό να κατάσχει σκάφη που διασώζουν πρόσφυγες – Documento

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, παρέστη στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τελέσθηκε στο Ναυτικό

Τελετή Επίδοσης Ξιφών σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων ΠΝ(φωτο)

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ (ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ) στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν μέλη του

Η Ένωση Λιμενικών Κυκλάδων στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Οι μεταθέσεις έγιναν «για να τιμωρηθούν οι Κυκλάδες»

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεταθέσεις στις υπηρεσίες των νησιών, έθεσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος νομού Κυκλάδων, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.  Δυστυχώς, οι περισσότερες λιμενικές αρχές των Κυκλάδων,

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ)

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ) Νέο πρόβλημα για το πλοίο Blue Star 1 στο λιμάνι της Νάξου… Μετά την χθεσινή πρόσκρουση στο ντόκο του λιμένα του νησιού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο