Ριζικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων – Μπαίνει λουκέτο σε δεκάδες στρατόπεδα

Τις αλλαγές στην δομή του Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στους εκπροσώπους των κομμάτων. Η ενημέρωση έγινε ενόψει της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η νέα Δομή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Χ.

Παρόντες ήταν από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Αντώνιος Οικονόμου. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων παρακολούθησαν την ενημέρωση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημήτριος Καιρίδης και ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων Αθανάσιος Δαβάκης.

Τα κόμματα εκπροσώπησαν οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Ευάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), Μιχαήλ Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Νίκος Παπαναστάσης (ΚΚΕ), Βασίλειος Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση), Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά), Τάσος Οικονομόπουλος (”Νίκη”), Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας) και ο Αλέξανδρος Ζερβέας (”Σπαρτιάτες”).

Παρέστησαν επίσης ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, ο γενικός διευθυντής Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) υποναύαρχος (Ο) ε.α. Παναγιώτης Σταθόπουλος και ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης.

Screenshot_2024-11-13_180932_babd5.png

Διαλύσεις και συγχωνεύσεις μονάδων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι αλλαγές αφορούν και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και προβλέπουν κυρίως διαλύσεις και συγχωνεύσεις μονάδων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται μονάδες με πολύ χαμηλή στελέχωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν αγγίζει ούτε το 20%. Ο διακηρυγμένος στόχος είναι η στελέχωση σε όλες τις μονάδες να βρίσκεται τουλάχιστον στο 70%.

Η βασική αρχή είναι πως όποιο στρατόπεδο υπολειτουργεί θα κλείσει. Σε αυτό το πλαίσιο, για παράδειγμα, το σχέδιο προβλέπει την οριστική διάλυση τουλάχιστον έξι ταγμάτων πεζικού, ενώ αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν και στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στο παρελθόν, ο υπουργός Άμυνας έχει αναφέρει πως στην τελική φάση, το 2030 ενδέχεται να έχουν κλείσει τουλάχιστον 132 στρατόπεδα μέσω των συγχωνεύσεων.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας – Τα σχέδια για τον νέο σταθμό επιβατών

Την εικόνα των σχεδίων που δηµοσιεύονται σήµερα στα “Χ.ν.” θα έχει ο σταθµός επιβατών στο λιµάνι της Σούδας όταν ολοκληρωθεί. Σηµειώνεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο “Ταµείο Ανάκαµψης” και ο διαγωνισµός ξεκίνησε µε τους ενδιαφερόµενους να µπορούν να καταθέσουν τις

Αδυναμία πληρωμής ή ετοιμάζουν κατάργηση;

Μετρώντας αντίστροφα για να “αποχαιρετήσουμε” το 2024, στο τέλος του έτους θα συμπληρωθούν 2 χρόνια κατά τα οποία παραμένει απλήρωτο το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις των νησιών μας. Την ίδια ώρα προκαλούν θυμηδία οι πομπώδεις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου

Ποια πλοία δεν κινδυνεύουν από τους Χούθι

Τουλάχιστον το 15% των πλοίων που σήμερα αλλάζουν πορεία και χαράσσουν ρότα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα με ελάχιστο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της επιχείρησης «Aspides», τον

Ένατο το νηολόγιο της Ελλάδας στο top-10, αλλά με… κράτει τις μηχανές

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρώτη δεκάδα των κρατών που έχουν στη σημαία τους τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων. Η χώρα μας, στην οποία έχουν έδρα περισσότερες από 600 ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν πάνω από 5.500 πλοία σε όρους νηολογίου, βρίσκεται στην ένατη

Μετάβαση στο περιεχόμενο