Ρόδος: Καταδικάστηκαν 3 Τούρκοι και ένας Παλαιστίνιος για μεταφορά μεταναστών

Περισσότερα από 37 χρόνια κάθειρξης και φυλάκισης, «μοιράστηκαν» χθες στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, τρεις Τούρκοι και ένας Παλαιστίνιος για τη μεταφορά πέντε ατόμων από τα τουρκικά παράλια στη Ρόδο, το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία μάλιστα φέρονται να επιχείρησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 4 μηνών σε 21χρονο από την Τουρκία ο οποίος φέρεται να ήταν και ο κυβερνήτης του σκάφους που μετέφερε τους αλλοδαπούς, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφαση ο 37χρονος από την Τουρκία, ο 22χρονος συμπατριώτης του και ο 24χρονος από την Παλαιστίνη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 7 ετών και ενός μηνός έκαστος, με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Δημήτρης Δημητριάδης και Μάνος Τεχνίτης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 22χρονος φέρεται ως το άτομο που «βοηθούσε» τον κυβερνήτη, δίδοντας νερό και τροφή στους μεταφερόμενους, ο 37χρονος Τούρκος δηλώνει ότι είναι μεταφερόμενος και πως μάλιστα κατέβαλε το ποσό των 7.000 ευρώ προκειμένου να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, ενώ ουδεμία σχέση με την υπόθεση έχει δηλώσει ο 24χρονος Παλαιστίνιος.

Ο τελευταίος, αξίζει να σημειωθεί πως δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ωστόσο δικάστηκε ωσεί παρών και του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο και τον 21χρονο, οι οποίοι έχουν αποδεχτεί τη μεταφορά των αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας και προανακριτικά, έχουν ισχυριστεί ότι αναγκάστηκαν να το κάνουν εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, οι οποίες περιμένουν από αυτούς να τις φροντίσουν.

Ο εντοπισμός και οι προειδοποιητικές βολές

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 30 Ιουλίου 2022 το μεσημέρι στην παραλία «Τραουνού» στ’ Αφάντου και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπλεκομένων πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση στην οποία χρειάστηκε να γίνει και χρήση προειδοποιητικών βολών προκειμένου να ακινητοποιηθεί το ιστιοφόρο που επιχειρούσε να αποβιβάσει τους παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, οι λιμενικοί άνοιξαν πυρ σε ασφαλή τομέα του σκάφους, όταν ο Τούρκος διακινητής επιχείρησε να το σκάσει κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς. Στη στεριά αξίζει να σημειωθεί ότι τους περίμενε ένας 24χρονος ομοεθνής τους, που τους καθοδηγούσε προκειμένου να αποβιβαστούν με ασφάλεια.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν ότι είχαν συλληφθεί πέντε αλλοδαποί καθώς και τέσσερις αλλοδαποί διακινητές τους ηλικίας 21, 22, 37 και 24 ετών.

Πηγή:rodiaki.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο