Ρυμουλκό «Andreas» Το βαπόρι από τη Συρία και οι 13 τόνοι χασίς

Φωτο: Δέματα με κατεργασμένη κάνναβη στο κατάστρωμα του ρυμουλκού «Andreas», στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Αρχικά είχαν εντοπιστεί έξι τόνοι και ένα χρόνο αργότερα ακόμη επτά, καθώς και 300.000 χάπια captagon. Ακόμη 10 χρόνια κάθειρξη στους 6 Σύρους ναυτικούς για τους 7 τόνους που εντοπίστηκαν σε δεύτερο έλεγχο στο «Andreas»

Ηταν τον Δεκέμβριο του 2017 όταν στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο ρυμουλκό «Andreas» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Είχαν προηγουμένως φτάσει πληροφορίες στα γαλλικά τελωνεία και εν συνεχεία στη Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού ότι το πλοιάριο μετέφερε στα αμπάρια του πολλούς τόνους κατεργασμένης κάνναβης. Τα «βατράχια» του Λιμενικού οδήγησαν το «Andreas» στην Αγία Γαλήνη και έπειτα από έρευνα με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου εντόπισαν σε κρύπτη 6,1 τόνους κατεργασμένης κάνναβης.

Οι 6 Σύροι ναυτικοί συνελήφθησαν και απολογούμενοι κατονόμασαν ως διοργανωτή της μεταφοράς ένα ελληνικής καταγωγής άτομο. Το μικρό του όνομα ήταν «Κώστας». Εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγο καιρό αργότερα, μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας της Interpol. Την Τετάρτη, πέντε χρόνια αργότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Κρήτης τον έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία, αποδεχόμενο στοιχεία που έθεσε υπόψη της έδρας, σύμφωνα με τα οποία πίσω από τη διακίνηση του χασίς βρίσκονταν άτομα συνδεδεμένα με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι έξι Σύροι ναυτικοί ξεκίνησαν οδικώς το ταξίδι τους από τη Λαττάκεια της Συρίας με προορισμό τη Βηρυτό. Στη συνέχεια πέταξαν για Λάρνακα, όπου και επιβιβάστηκαν στο ρυμουλκό. Στις απολογίες τους είχαν αναφερθεί ονομαστικά σε δύο άτομα αποδίδοντάς τους οργανωτικό στη μεταφορά των ναρκωτικών από την Κύπρο με προορισμό τη Μάλτα. Ο ένας απ’ αυτούς ήταν ο Nasser, που ζει στην Κύπρο και ανέλαβε να προετοιμάσει το ρυμουλκό για το ταξίδι εξοπλίζοντάς το με ραντάρ και συστήματα GPS. Ο δεύτερος ήταν ο Κώστας, τον οποίο είπαν ότι συνάντησαν στο λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρνακας, προκειμένου να τακτοποιήσει εκκρεμότητες με τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους. Είπαν ακόμη ότι ενώ το πλοιάριο έπλεε 12 μίλια νοτίως της Κύπρου τους τηλεφώνησε δίνοντάς τους εντολή να ρυμουλκήσουν στις ακτές της Συρίας ένα πολυτελές σκάφος πριν βάλουν πλώρη για τη Μάλτα.

Το βαπόρι από τη Συρία και οι 13 τόνοι χασίς-1
Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, εκτός από τη «σοκολάτα», είχαν εντοπίσει και χιλιάδες χάπια σε κρύπτες του ρυμουλκού. [INTIME NEWS / Λ.Σ.]

Το ρυμουλκό ταξίδευε από τη Λαττάκεια με προορισμό τη Μάλτα και είχε ακινητοποιηθεί από κομάντος του Λιμενικού νοτίως της Κρήτης.

Μετά τον εντοπισμό των 6 τόνων χασίς, οι Σύροι που επέβαιναν στο «Andreas» και ο Κώστας, τον οποίο είχαν υποδείξει ως διοργανωτή της μεταφοράς, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Δεκατρείς μήνες αργότερα και ενώ στο μεταξύ το ρυμουλκό είχε ήδη εκπλειστηριαστεί, τα στελέχη του Λιμενικού επικαλούμενα νέες πληροφορίες πραγματοποίησαν εκ νέου έρευνα στο εσωτερικό του σκάφους. Εντόπισαν ακόμη 7 τόνους «σοκολάτα» και 300.000 ναρκωτικά χάπια captagon, που περιέργως δεν είχαν εντοπίσει κατά την πρώτη έρευνα. Για τα επιπλέον ευρήματα σχηματίστηκε νέα δικογραφία και ασκήθηκε δεύτερη δίωξη εις βάρος των 6 ναυτικών και του Κώστα.

Η δίκη για τους πρώτους 6 τόνους έγινε το 2018 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά και καταδίκασε σε ισόβια και τους 7 συλληφθέντες. Τα δεδομένα ωστόσο ανατράπηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, με το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά να κρίνει αθώο τον αρχικά καταδικασθέντα ως οργανωτή της μεταφοράς και να αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου στους 6 ναυτικούς, καταδικάζοντάς τους σε 12ετή κάθειρξη.

Ο Κώστας αποφυλακίστηκε δίχως πάντως να μπορεί να ταξιδέψει πίσω στο σπίτι του στην Κύπρο, καθώς του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, αυτό της κατάσχεσης επιπλέον 7 τόνων επεξεργασμένης κάνναβης και 300.000 ναρκωτικών χαπιών, εκδικάστηκε την Τετάρτη στην Κρήτη. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στους Σύρους ενώ έκρινε εκ νέου αθώο (κατά πλειοψηφία αυτή τη φορά) τον Κώστα. Ο τελευταίος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μερικές ημέρες πριν από τον απόπλου είχε μεταβιβάσει το ρυμουλκό σε άλλον ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, μέσω του συνηγόρου του παρουσίασε στοιχεία από τα οποία φέρεται να προέκυπτε ότι μέσω ενός σύνθετου πλέγματος εταιρειών με έδρα ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες και πραγματικοί μεταφορείς των ναρκωτικών είναι άτομα με ισχυρά ερείσματα στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Ασαντ. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι όσα κατέθεσε στο ακροατήριο απολογούμενος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Σύρων ναυτικών, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο