Σ. Βούλτεψη: Έρχεται νέο μεταναστευτικό κύμα

Την ανησυχία για της για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη, μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, εξέφρασε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα

«Το χτύπημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και γι’ αυτό έχω χτυπήσει ένα καμπανάκι, γιατί στο παρελθόν η Τουρκία απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων από τη Συρία.  Τότε, οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία ήταν καλοδεχούμενοι, ο Ερντογάν ήθελε να παραστήσει τον πατερούλη όλου του Ισλάμ, να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε πρωτεύουσα του Ισλάμ» σημείωσε αρχικά.

Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα, όχι μόνο επειδή χτυπήθηκε από το σεισμό και η πλευρά της Τουρκίας θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να απορροφηθούν οι νέοι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά κυρίως επειδή έχει τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης, επικρατήσει και ένα αφήγημα, μία κυρίαρχη άποψη από την πλευρά της κυβέρνησης της Τουρκίας ότι για την οικονομική κρίση φταίνε οι πρόσφυγες, οι οποίοι δουλεύουν με μικρότερα μεροκάματα, ανασφάλιστοι».

Η Ευρώπη βρίσκεται ένα κεφάλαιο πίσω, σύμφωνα με την κα. Βούλτεψη, η οποία ωστόσο, προσέθεσε ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει έτσι κι αλλιώς μεγάλες προσφυγικές ροές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπουμε παρά φέρετρα, μία με τον κορονοϊό, μία με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τώρα με το σεισμό, μιλάμε για τρία εντελώς καταστροφικά χρόνια και ίσως γι’ αυτό και όλα αυτά τα αφηγήματα που η αντιπολίτευση προσπαθεί να προβάλει δεν περνάνε στον κόσμο, γιατί και ο κόσμος εδώ ζει και βλέπει τι συμβαίνει γύρω μας.  Άρα δεν μπορεί δηλαδή να θεωρηθεί υπεύθυνη μια κυβέρνηση για όλα τα κακά τα οποία έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στην υφήλιο και στην ανθρωπότητα» δήλωσε η κα. Βούλτεψη.

Εν τω μεταξύ, συμπλήρωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επισημαίνει ότι στη βορειοδυτική Συρία εξαντλούνται τα αποθέματα τροφής γιατί το 90% του πληθυσμού εκεί στηρίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν στέγη, δεν θα έχουν φαΐ, δεν θα έχουν καθαρό νερό από τη σηψαιμία των πτωμάτων, μόλις έχουν βγει από επιδημία χολέρας.  Και όλα αυτά, γιατί όλος αυτός ο υπερπληθυσμός έχει μεταφερθεί σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου.  Δηλαδή, εκτόπισαν από τη Συρία εκατομμύρια κόσμο εκεί, δηλαδή από τα 6 εκατομμύρια που ζουν εκεί, τα τρία εκατομμύρια είναι εσωτερικοί εκτοπισμένοι»

Και συνέχισε λέγοντας: «Και βάλανε τους Σύρους πάλι στην περιοχή, άλλα 4 εκατομμύρια περίπου και μεταφέρει ο Ερντογάν από πέρσι που ανακοίνωσε το στεγαστικό του πρόγραμμα και έφτιαξαν τα σπίτια, που είδαμε τι έγινε, Σύρους ενταγμένους από την Κωνσταντινούπολη, από την Άγκυρα, για να αποσυμφορήσει τις μεγάλες πόλεις.  Βάλανε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα 15 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσθετους».

Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις συνέπειες, τόνισε η υφυπουργός.  «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της πράγματι, γιατί οι αναχωρήσεις σκαφών από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται.  Υπήρχαν και την προηγουμένη του σεισμού και την επομένη του σεισμού και χθες.  Οι διακινητές δεν σταματούν αυτή τη δουλειά»

Η υφυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της στα νησιά, στον Έβρο προσπαθεί να αποσυμφορήσει, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η Ελλάδα».  «Έχουμε πει πάρα πολύ καιρό, κλώθει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξέρω πόσα χρόνια, το Σύμφωνο για τη μετανάστευση, κλώθει το ότι πρέπει να γίνει μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική ασύλου, επιστροφών» είπε καταλήγοντας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο