Σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της υγείας των στρατιωτικών

Η διαρροή του σχεδίου για ιδιωτικοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων προκάλεσε νέο κύμα αποχωρήσεων, με εκτιμήσεις να μιλούν για τριψήφιο αριθμό αποχωρήσεων αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο στρατιωτικό υγειονομικό σύστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει διαρρεύσει στον Τύπο και σε αναμονή δημοσίευσής του στο Διαύγεια για διαβούλευση, φαίνεται ότι επιχειρεί να θεσπίσει μια σειρά διατάξεων που προκαλούν ανησυχία, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων με την είσοδο ιδιωτών, ενώ στέλνει τους στρατιωτικούς σε ιδιώτες γιατρούς με το πρόσχημα της άμεσης εξυπηρέτησης.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με βάση αυτές τις συμβάσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παρέχουν επ’ αμοιβή στους πελάτες τους διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της ολοήμερης λειτουργίας τους, πέραν του τακτικού ωραρίου. Στην πράξη, τα στρατιωτικά νοσοκομεία μετατρέπονται σε «ιδιωτικές κλινικές» για όσους μπορούν να πληρώσουν.

Η διατάραξη του ισχύοντος συστήματος δεν σταματά εδώ. Το άρθρο 35 επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις σε στρατιωτικούς, ενώ το κόστος αυτών των υπηρεσιών θα επιβαρύνει τους ίδιους τους στρατιωτικούς. Η εξέλιξη αυτή, για πρώτη φορά, μεταφέρει τη δαπάνη από τη δημόσια σφαίρα στα ίδια τα στελέχη.

Το νομοσχέδιο εισάγει τη δυνατότητα οι υποχρεωτικές ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις των στρατιωτικών να γίνονται από ιδιώτες γιατρούς ή ιδιωτικές κλινικές. Εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: πώς θα ενημερώνεται η υπηρεσία για τη σωματική ικανότητα των στελεχών; Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ιπτάμενων στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Εάν ένας πιλότος εξεταστεί από ιδιώτη γιατρό και διαγνωστεί με πρόβλημα υγείας, θα ενημερωθεί η υπηρεσία για την καταλληλότητά του να συνεχίσει να πετά; Οι ασαφείς διατυπώσεις του νομοσχεδίου αφήνουν πολλά κενά, εγείροντας ανησυχίες για τη διαφάνεια και την ασφάλεια του στρατεύματος.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο αν λάβουμε υπόψη την υποστελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης:

• 176 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μετακινηθεί από στρατιωτικά νοσοκομεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ σε Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη και άλλες περιοχές.

• Στα ακριτικά νησιά, οπλίτες ιατροί έχουν αναλάβει να καλύψουν κρίσιμες μονάδες, υποκαθιστώντας μόνιμους γιατρούς.

• 220 στελέχη έχουν αποσπαστεί στο ΕΚΑΒ για να λειτουργούν ως πληρώματα ασθενοφόρων.

Η αποδυνάμωση αυτή έχει ήδη οδυνηρές συνέπειες : Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών κινδυνεύει να κλείσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω έλλειψης ενός επικουρικού ιατρού. Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) οι παραιτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύμηνες χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μόνο το καλοκαίρι του 2024 καταγράφηκαν δεκάδες παραιτήσεις στο 401 ΓΣΝΑ. Η διαρροή του σχεδίου για ιδιωτικοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων προκάλεσε νέο κύμα αποχωρήσεων, με εκτιμήσεις να μιλούν για τριψήφιο αριθμό αποχωρήσεων αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο.

Οι στρατιωτικοί γιατροί εργάζονται υπό δυσμενέστερους όρους από τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ, καθώς έχουν:

• Υποχρεωτική παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις για περισσότερα χρόνια μετά την ειδικότητα.

• Χαμηλότερες απολαβές για εφημερίες και επιδόματα.

• Διαταγές για μετακινήσεις χωρίς λογική: Στρατιωτικοί γιατροί μετακινούνται στο ΕΣΥ χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν κλίμα απογοήτευσης, οδηγώντας πολλούς να εγκαταλείπουν το στρατιωτικό υγειονομικό σύστημα. Με τη δημόσια υγεία των στρατιωτικών να παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, το νομοσχέδιο απειλεί την ίδια την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κενά προσωπικού, ασάφεια στις διατάξεις και η μετατροπή των στρατιωτικών νοσοκομείων σε «επιχειρηματικές μονάδες» δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η κυβέρνηση καλείται να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο πριν οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητικό κύμα φυγής στελεχών από ΠΝ–Η μεγαλύτερη αύξηση παραιτήσεων σημειώνεται σε Υπξκους ΣΜΥΝ και ΕΠΟΠ (ΠINAKAΣ)

«Καμπανάκι» της Ένωσης Στρατιωτικών για το αξιόμαχο και την έλλειψη έμπειρου προσωπικού από κρίσιμους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Η «αιμορραγία» σε αριθμούς Ανησυχητικά επιταχυνόμενο κύμα φυγής στελεχών αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και τα στοιχεία δείχνουν ότι ευεργετικά μέτρα (όπως

Ατζέντα 2030: Η ακτινογραφία των νέων Ενόπλων Δυνάμεων

Οι έκτακτες κρίσεις της περασμένης Παρασκευής σηματοδοτούν και επίσημα την εκκίνηση του μετασχηματισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Βεβαίως, οι αλλαγές που προωθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ξεκίνησαν να υλοποιούνται ήδη από το 2024, και όπως επισημαίνουν αρμόδιες

Θρήνος για τον αστυνομικό που σκοτώθηκε με τη σύζυγό του σε τροχαίο – Προσπάθησε να αποφύγει αντικείμενο

Θλίψη στην Αστυνομία προκάλεσε ο θάνατος του Αστυνομικού Διευθυντή, Απόστολου Μασπέρου, και της συζύγου του, το βράδυ της Κυριακής σε τροχαίο.  Το δυστύχημα σημειώθηκε  στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, στο ρεύμα προς Αθήνα, περίπου 500 μέτρα πριν από το Σχηματάρι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η

Βραζιλία: Ολυμπιονίκης του kitesurfing σώζει γυναίκα από πνιγμό και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για τους κινδύνους στη θάλασσα

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο από τη Βραζιλία όπου ο Ολυμπιονίκης του kitesurfing Μπρούνο Λόμπο σώζει μια γυναίκα από πνιγμό στη θάλασσα. Ο αθλητής Μπρούνο Λόμπο, που εκπροσωπεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τη Βραζιλία, δοκίμαζε μια νέα ενσωματωμένη κάμερα ενώ έκανε kitesurfing ανοικτά των

Μετάβαση στο περιεχόμενο