Σε διαρκή διολίσθηση η τουρκική λίρα, ενώ οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα τουρκικά ομόλογα

Μεγάλες πιέσεις ασκεί στην τουρκική λίρα η ισχυροποίηση του δολαρίου με την κυβέρνηση Ερντογάν να μην δείχνει ικανή να περιορίσει τόσο τη διολίσθηση της λίρας, όσο και το ξεπούλημα τουρκικών ομολόγων από τους ξένους επενδυτές.

Καθώς το δολάριο συνεχίζει την άνοδό του εν μέσω σεναρίων για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η τουρκική λίρα βρέθηκε χθες να ισοδυναμεί με 13,8 λίρες ανά δολάριο.

Οι αναλυτές τιμολογούν τώρα σχεδόν 80% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ έως τον Μάρτιο και περισσότερες αθροιστική άνοδο πάνω από 80 μονάδες βάσης το 2022.

Αν αυτό συμβεί και εάν ενδιάμεσα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, είναι νομοτελειακό πως η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί και άλλο μέσα στις επόμενες 90 ημέρες και πως ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο από το 31% που είναι σήμερα.

Αυτή την προοπτική την θεωρούν πιθανή οι επενδυτές που ξεπουλούν τα τουρκικά ομόλογα , ξεφορτώνοντας το ρίσκο.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου βρέθηκε στο 24,5%, σημειώνοντάς αύξηση 5,6% σε ημερήσια βάση. Η απόδοση του πενταετούς τουρκικού ομολόγου βρέθηκε στο 25,6%, σημειώνοντάς αύξηση 6,13% σε ημερήσια βάση.

Αυτή η εκτίναξη έχει ειδικό βάρος καθώς συμπίπτει με παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στην αγορά ομολόγων. Σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το κόστος δανεισμού της Τουρκίας που έχει πάρει την ανιούσα, η Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε και πάλι να αγοράζει ομόλογα για πρώτη φορά μετά χρονικό διάστημα ενός και πλέον έτους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κεντρική τράπεζα προχώρησε προχθές στην αγορά ομολόγων συνολικής αξίας 300 εκατ. τουρκικών λιρών, ποσού αντίστοιχου των 22,3 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο δημοπρασίας. Πρόκειται για ομόλογα που λήγουν το 2027 και το 2028.

Παρά τη δημοσιοποίηση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα οι αποδόσεις αυξήθηκαν αντί να υποχωρήσουν, ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις χρεογράφων δεν μπορούν να συγκρατηθούν από τις αγορές που διενεργεί η κεντρική τράπεζα.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο