Σε διεθνή απομόνωση η Ρωσία: Μπαράζ κυρώσεων από G7 και Ε.Ε. – Αποβολή από τον ΟΗΕ

Σύσσωμη η Δύση κατά της Μόσχας, επανήλθε με με μπαράζ κυρώσεων στον απόηχο των εικόνων φρίκης στην Ουκρανία.

Συνεχίζονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου. H G7 ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε ολικό και άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε υπερ της αποπομπής της με το Κρεμλίνο να εκφράζει την λύπη του για την αποβολή αυτή και να προειδοποιεί ότι θα «συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».

Αναλυτικότερα, οι χώρες μέλη της G7 ανακοίνωσαν την επιβολή νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία.

«Απαγορεύουμε τις νέες επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Προανήγγειλαν επίσης «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» καθώς και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους» που στηρίζουν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Θα επεκταθεί επίσης η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προϊόντων και οι κυρώσεις σε τράπεζες και δημόσιες ρωσικές εταιρείες.

Μολονότι δεν εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα εμπάργκο στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων, οι χώρες της G7 θέλουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη «σταδιακή αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα».

Παράλληλα, την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 ψήφους κατά και 19 αποχές.

Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας», τονίζει το ψήφισμα του ΕΚ.

Αποκλεισμός της Ρωσίας από την G20;
Το ΕΚ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την Ιντερπόλ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την UNESCO και άλλους φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος».

Επιπλέον, το ΕΚ ζητά να εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ρωσικών σκαφών στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η πρόσβασή τους σε λιμένες της ΕΕ, καθώς και να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούτσα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά. Τονίζουν δε ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και για τον σκοπό αυτόν ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία.

Ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και υποστηρίζει την περαιτέρω παροχή αμυντικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Σημειώνοντας ότι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και πάνω από 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω του πολέμου, οι ευρωβουλευτές ζητούν ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από τους βομβαρδισμούς και την ενίσχυση των δικτύων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία.

Τέλος, το ΕΚ καταδικάζει τη ρωσική ρητορική για πιθανή προσφυγή στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζει ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες συνέπειες.

ΟΗΕ: Αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποφασίστηκε, έπειτα από ψηφοφορία, η προσωρινή απομάκρυνση της Ρωσίας από το σώμα, ύστερα από καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από στρατεύματα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Συνολικά, 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας, αφού οι χώρες της G7 καταδίκασαν τις σφαγές από τα στρατεύματα της Μόσχας στην Ουκρανία. Στο σύνολο της ψηφοφορίας, 24 χώρες ψήφισαν κατά της απομάκρυνσης της Ρωσίας, ενώ 58 απείχαν.

 

Ουσιαστικά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που αποκλείει τη Ρωσία από την κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παγκόσμιου οργανισμού.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Sergiy Kyslytsya, κατηγόρησε τη Ρωσία για «φρικτές» βιαιότητες, εγείροντας το ζήτημα των δολοφονιών πολιτών στην πόλη Μπούκα.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Gennady Kuzmin, καταδίκασε την ψηφοφορία, ενώ την ίδια στάση ακολούθησαν και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και της Συρίας, οι οποίες συσπειρώθηκαν με τη Ρωσία.

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Χθες, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την απομάκρυνσή της.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως πλατφόρμα προπαγάνδας για να υποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, και συμπλήρωσε:

«Πράγματι, θα ακούσουμε λίγη από αυτή την προπαγάνδα εδώ σήμερα, το ξέρω, και δεν θα τιμήσω αυτά τα ψέματα με μια απάντηση. Θα πω μόνο ότι κάθε ψέμα που ακούμε από τον Ρώσο εκπρόσωπο είναι ακόμα μία απόδειξη ότι δεν έχουν θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ακριβώς το ίδιο, άλλωστε, επισήμανε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου να ασκεί βέτο σε ψηφίσματα, λέγοντας πως αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας.

Σε διεθνή απομόνωση η Ρωσία: Μπαράζ κυρώσεων από G7 και Ε.Ε. – Αποβολή από τον ΟΗΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):