Σε υψηλό 13 ετών οι αξίες των δεξαμενόπλοιων – Έφθασαν στα $95,7 εκατ.

Οι τιμές για τα ηλικίας πέντε ετών VLCC βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009. Για παράδειγμα, τα χωρητικότητας 320.000 DWT, αποτιμώνται σε 95,74 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 33,12% από την αρχή του έτους, όταν και κόστιζαν 71,92 εκατ. δολάρια. Συνολικά, οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων έχουν αυξηθεί φέτος κατά 12% με 1.026 συναλλαγές να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής το 2022. 

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Vessels Value. 

Η άνοδος των αξιών οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά spot των δεξαμενόπλοιων συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, με τα VLCC να κερδίζουν σήμερα 79.833 δολάρια ημέρα στη διαδρομή από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής προς την Κίνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, αυξημένο κατά σχεδόν 78.000  δολάρια ημέρα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα επίπεδα αυτά σχετίζονται με διάφορες αλλαγές στις  εμπορικές ροές που οφείλονται και στις επικείμενες κυρώσεις των δυτικών στη Ρωσία που τίθενται σε ισχύ από τις  αρχές Δεκεμβρίου και στην πρόσθετη ζήτηση σε τονοχιλιόμετρα. Επιπλέον, οι αυξήσεις αποδίδονται στη ζήτηση από την Ευρώπη που αναζητά να εξασφαλίσει ενέργεια, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο. 

Στις αξιοσημείωτες πωλήσεις περιλαμβάνεται το Elandra Everest (300.000 DWT, Ιανουάριος 2020, Hyundai HI) που πωλήθηκε στην Al Seer Marine για 107,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αξία VV 105,33 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. 

Οι αξίες των Capesize πέφτουν από τις αρχές του 2022 

Οι αξίες για τα φορτηγά πλοία-Bulkers έχουν μειωθεί σε όλες τις κλίμακες μεγέθους και ηλικίας από την αρχή του έτους. Στον τομέα Capesize, οι αξίες για τα πλοία ηλικίας πέντε ετών έχουν μειωθεί κατά  7% από τον Ιανουάριο, από 45,86 εκατ. δολάρια σε 42,6 εκατ. δολάρια.

Παρά την πτώση αυτή, οι αξίες εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα μέσα επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι οι αξίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διορθώνονται προς τα κάτω, εάν τα κέρδη παραμείνουν υπό πίεση. Η πτώση των αξιών αντιστοιχεί σε μια συνολική πτωτική τάση των κερδών, καθώς η μειωμένη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος από την Κίνα έχει παρεμποδίσει τις τρέχουσες δυνατότητες κερδών για τον τομέα αυτό. 

Τα κέρδη spot του Capesize εξακολουθούν να υπερτερούν των μικρότερων μεγεθών, με το Baltic Exchange 54-TCA να βρίσκεται σήμερα στα 12.807 δολάρια την ημέρα, με πτώση κατά 59% περίπου σε ετήσια βάση. 

Οι πωλήσεις Capesize για τον Νοέμβριο είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, όπου αναφέρθηκε μόλις μία πώληση τον Νοέμβριο του 2021. Ο αριθμός των συναλλαγών έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του Οκτωβρίου, με έξι πωλήσεις να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ενδεχομένως βλέπουν ευκαιρίες στα τρέχοντα επίπεδα για μεταχειρισμένες αξίες. 

Στις πρόσφατες πωλήσεις περιλαμβάνεται το Capesize True Patriot (180.600 DWT, Μάρτιος 2016, Imabari) που πωλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για 40 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αξία VV 40,13 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Το Navios Obeliks (181.400 DWT, Ιούνιος 2012, Koyo Dock) που πωλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Seaenergy Maritime της Ελλάδας για 29,5 εκατ. δολάρια, αξία VV 31,47 εκατ. δολάρια, επίσης το HL Shinboryeong (179.300 DWT, Μάιος 2010, Hyundai Samho) που πωλήθηκε στη Brave Maritime της Ελλάδας για 24,8 εκατ. δολάρια, αξία VV 26,65 εκατ. δολάρια. 

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε υψηλό 13 ετών οι αξίες των δεξαμενόπλοιων – Έφθασαν στα $95,7 εκατ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από