Σε υψηλό 13 ετών οι αξίες των δεξαμενόπλοιων – Έφθασαν στα $95,7 εκατ.

Οι τιμές για τα ηλικίας πέντε ετών VLCC βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009. Για παράδειγμα, τα χωρητικότητας 320.000 DWT, αποτιμώνται σε 95,74 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 33,12% από την αρχή του έτους, όταν και κόστιζαν 71,92 εκατ. δολάρια. Συνολικά, οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων έχουν αυξηθεί φέτος κατά 12% με 1.026 συναλλαγές να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής το 2022. 

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Vessels Value. 

Η άνοδος των αξιών οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά spot των δεξαμενόπλοιων συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, με τα VLCC να κερδίζουν σήμερα 79.833 δολάρια ημέρα στη διαδρομή από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής προς την Κίνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, αυξημένο κατά σχεδόν 78.000  δολάρια ημέρα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα επίπεδα αυτά σχετίζονται με διάφορες αλλαγές στις  εμπορικές ροές που οφείλονται και στις επικείμενες κυρώσεις των δυτικών στη Ρωσία που τίθενται σε ισχύ από τις  αρχές Δεκεμβρίου και στην πρόσθετη ζήτηση σε τονοχιλιόμετρα. Επιπλέον, οι αυξήσεις αποδίδονται στη ζήτηση από την Ευρώπη που αναζητά να εξασφαλίσει ενέργεια, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο. 

Στις αξιοσημείωτες πωλήσεις περιλαμβάνεται το Elandra Everest (300.000 DWT, Ιανουάριος 2020, Hyundai HI) που πωλήθηκε στην Al Seer Marine για 107,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αξία VV 105,33 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. 

Οι αξίες των Capesize πέφτουν από τις αρχές του 2022 

Οι αξίες για τα φορτηγά πλοία-Bulkers έχουν μειωθεί σε όλες τις κλίμακες μεγέθους και ηλικίας από την αρχή του έτους. Στον τομέα Capesize, οι αξίες για τα πλοία ηλικίας πέντε ετών έχουν μειωθεί κατά  7% από τον Ιανουάριο, από 45,86 εκατ. δολάρια σε 42,6 εκατ. δολάρια.

Παρά την πτώση αυτή, οι αξίες εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα μέσα επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι οι αξίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διορθώνονται προς τα κάτω, εάν τα κέρδη παραμείνουν υπό πίεση. Η πτώση των αξιών αντιστοιχεί σε μια συνολική πτωτική τάση των κερδών, καθώς η μειωμένη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος από την Κίνα έχει παρεμποδίσει τις τρέχουσες δυνατότητες κερδών για τον τομέα αυτό. 

Τα κέρδη spot του Capesize εξακολουθούν να υπερτερούν των μικρότερων μεγεθών, με το Baltic Exchange 54-TCA να βρίσκεται σήμερα στα 12.807 δολάρια την ημέρα, με πτώση κατά 59% περίπου σε ετήσια βάση. 

Οι πωλήσεις Capesize για τον Νοέμβριο είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, όπου αναφέρθηκε μόλις μία πώληση τον Νοέμβριο του 2021. Ο αριθμός των συναλλαγών έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του Οκτωβρίου, με έξι πωλήσεις να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ενδεχομένως βλέπουν ευκαιρίες στα τρέχοντα επίπεδα για μεταχειρισμένες αξίες. 

Στις πρόσφατες πωλήσεις περιλαμβάνεται το Capesize True Patriot (180.600 DWT, Μάρτιος 2016, Imabari) που πωλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για 40 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αξία VV 40,13 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Το Navios Obeliks (181.400 DWT, Ιούνιος 2012, Koyo Dock) που πωλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Seaenergy Maritime της Ελλάδας για 29,5 εκατ. δολάρια, αξία VV 31,47 εκατ. δολάρια, επίσης το HL Shinboryeong (179.300 DWT, Μάιος 2010, Hyundai Samho) που πωλήθηκε στη Brave Maritime της Ελλάδας για 24,8 εκατ. δολάρια, αξία VV 26,65 εκατ. δολάρια. 

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε υψηλό 13 ετών οι αξίες των δεξαμενόπλοιων – Έφθασαν στα $95,7 εκατ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήρης: «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009 και περί ώρα 19:30 «έφυγε» εκτελώντας υπηρεσία τιμώντας πάντα τον Στρατιωτικό όρκο που είχε δώσει,ο ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΛΣ ΤΑΤΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ. «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στην πύλη του νέου Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας,όντας επιφορτισμένος με

Ο Υπουργός …και ο Προστάτης του Λιμενικού Αη Νικόλας…

Με αφορμή την σημερινή εορτή του Άη Νικόλα, προστάτη των ναυτικών,  του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απεύθυνε μήνυμα. Στο μήνυμά του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε μόνο στους ναυτικούς μας τονίζοντας μεταξύ άλλων

Λάρυμνα: Αλιευτικός Έλεγχος & Κατάσχεση 4000τμχ Αχινών

Τις απογευματινές ώρες χθες, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων για τη καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν από στελέχη του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ένας 36χρονος και ένας 63χρονος εντός Ε/Ρ-Α/Ψ σκάφους στη περιοχή “ΓΛΥΣΤΡΑ”, να έχουν

Μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη για την εορτή του Αγίου Νικολάου

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος της Ναυτοσύνης, ο φύλακας των απανταχού θαλασσοπόρων, προστάτης και του ένδοξου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του εμπορικού μας ναυτικού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο