“Σφραγίδα” ΕΕ στο πλαφόν στα 60 δολ. το βαρέλι για το ρώσικο πετρέλαιο – Υποχώρησε η Πολωνία

Η Πολωνία ήρε την Παρασκευή το τελευταίο εμπόδιο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ομονοήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες της G7.

Πλέον η κύρωση της απόφασης αναμένεται και επισήμως μέσα στο σαββατοκύριακο.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Andrzej Sados.

Η Βαρσοβία καθυστερούσε τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας προκειμένου να διαμορφωθεί μηχανισμός ο οποίος θα διατηρεί σε κάθε περίπτωση την τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτω από την τιμή του αργού στην ελεύθερη αγορά.

Σύμφωνα με τον Sados, ο μηχανισμός αναπροσαρμογής που εγκρίθηκε τελικώς εξασφαλίζει ότι το πλαφόν θα βρίσκεται πάντα τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Το πλαφόν θα υπόκειται σε αναθεώρηση ανάλογα με τις εξελίξεις κάθε δύο μήνες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Πλέον η ΕΕ προχωρεί στην έγκριση και επιβολή του μηχανισμού του πλαφόν.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν δεν αφορά τις κεντροευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

“Κάθε δολάριο μετρά. Κάθε δολάριο το οποίο μέσω διαπραγμάτευσης πετύχαμε ως μείωση στο πλαφόν σημαίνει περίπου 2 δισ. δολάρια λιγότερα έσοδα για τη Ρωσία”, ανέφερε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, σε δήλωσή της.

“Η αρχική πρόταση ήταν να τεθεί το πλαφόν στα 65 δολ. Ευχαριστώ τους εταίρους μας που συμφώνησαν να κατέλθουμε στα 60 δολ. – αυτό σημαίνει 10 δισ. δολ. λιγότερα για τη χρηματοδότηση του γενοκτονικού πολέμου της Ρωσίας κατά των Ουκρανών”.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ
Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε τα νέα της συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνοντας ότι αποτελεί βήμα για τον περιορισμό των κρατικών εσόδων της Ρωσίας.

“Θεωρούμε ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα βοηθήσει στον περιορισμό της δυνατότητας του κ. Πούτιν να επωφελείται από την αγορά πετρελαίου ώστε να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή του, η οποία συνεχίζει να σκοτώνει αθώους Ουκρανούς”, ανέφερε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής Προεδρίας, Τζον Κίρμπι.

Ρώσος βουλευτής: Η ΕΕ ρισκάρει την ενεργειακή της ασφάλεια
Η ΕΕ διακυβεύει την ίδια της την ενεργειακή ασφάλεια με την επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, τόνισε από την πλευρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του κοινοβουλίου της Ρωσίας.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι είπε ακόμη ότι η επιβολή του πλαφόν “παραβιάζει τους νόμους της αγοράς”.

Ινδία: Θα συνεχίσουμε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου – Θα επιδιώξουμε συμφωνίες μακράς πνοής
Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσει ακόμη και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές υπηρεσίες, δήλωσε εξάλλου νωρίτερα πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μετά τις 5 Δεκεμβρίου, οι δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα απαγορεύεται να διαχειρίζονται ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το πλαφόν.

“Υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού… Υπάρχουν πάντα επιλογές για την αγορά ρωσικού πετρελαίου”, δήλωσε η πηγή, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Τα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο που φορτώνονται πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και εκφορτώνονται στον προορισμό τους πριν από τις 19 Ιανουαρίου, δεν θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Ενώ η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου πίσω από την Κίνα, καθώς τα διυλιστήρια αγοράζουν με έκπτωση ρωσικό αργό που αποφεύγεται από δυτικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου του Νέου Δελχί, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, όπως δείχνουν στοιχεία από εμπορικές πηγές.

Τα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία αγοράζουν ως επί το πλείστον ρωσικό πετρέλαιο σε spot βάση, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής μακροπρόθεσμων συμφωνιών με το ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι όροι τιμολόγησης είναι ευνοϊκοί για συνεχείς προμήθειες, δήλωσε η πηγή του ινδικού υπουργείου Πετρελαίου.

“Σφραγίδα” ΕΕ στο πλαφόν στα 60 δολ. το βαρέλι για το ρώσικο πετρέλαιο -…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Έρχεται ειδικό μισθολόγιο από το 2024 – Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης

Έρχεται ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή «Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1/1/2024». « Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το δημόσιο » σημείωσε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει σήμερα στη Βουλή για το επίδομα και το μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Για την καταβολή του επιδόματος ειδικών αποστολών σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε άλλα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έχουν δει αυξήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο

Όταν δυο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν κι είχαν πολλά να πουν

Όπως μου επεσήμανε απόστρατος Στρατηγός Τεθωρακισμένων που συνευρεθήκαμε στις 25 Ιανουαρίου στη Σχολή Ευελπίδων, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Αρχηγού ΓΕΣ, το κερασάκι στην τούρτα της πολύ συγκινητικής τελετής ήταν μια συνάντηση δυο άλλων Αρχηγών και μάλιστα δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Ενός

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες