«SOS» για τις πυρκαγιές: Στις Βρυξέλλες ο Χρ. Στυλιανίδης για έκτακτη συνάντηση Υπουργών ΕΕ

Αντικείμενο της έκτακτης συνάντησης είναι η ενίσχυση της απόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στις δασικές πυρκαγιές.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, όπου θα λάβει μέρος στην έκτακτη συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5 Σεπτεμβίου), με αντικείμενο την ενίσχυση της απόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στις δασικές πυρκαγιές. Η έκτακτη αυτή συνάντηση συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον αρμόδιο Επίτροπο Janez Lenarčič, σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι Υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν θέματα ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιμότητας και της άμεσης απόκρισης για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ένωσης, μέσω δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU. Θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του μεταβατικού εναέριου στόλου του rescEU για τα έτη 2023 και 2024, ενώ θα εξεταστούν και τα περιθώρια επιτάχυνσης της ανάπτυξης του μόνιμου στόλου του rescEU.

Φέτος το καλοκαίρι, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανές κύμα δασικών πυρκαγιών, ιδίως σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και σε χώρες που σπανίως πλήττονται από αντίστοιχες φυσικές καταστροφές, όπως η Τσεχία, η Σλοβενία και η Γερμανία. Είναι δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές και καθιστούν απαραίτητη την ανάληψη ακόμα πιο ενισχυμένης κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (ERCC) της ΕΕ έλαβε φέτος δέκα αιτήματα από κράτη-μέλη του Μηχανισμού για παροχή συνδρομής εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέστειλε έξι φορές φέτος βοήθεια μέσω του Μηχανισμού σε Γαλλία, Πορτογαλία και Αλβανία, ενώ συνολικά, από τα κράτη-μέλη που ανταποκρίθηκαν στις ενεργοποιήσεις του Μηχανισμού, πραγματοποιήθηκαν 27 αποστολές πυροσβεστικών αεροπλάνων και οκτώ αποστολές ελικοπτέρων.

Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξαν περιπτώσεις αιτημάτων παροχής συνδρομής που δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν από τις διαθέσιμα μέσα του Μηχανισμού. Η συζήτηση των Υπουργών θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων άμεσης απόκρισης του Μηχανισμού – την ουσιαστική ενίσχυση της ίδιας τη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,5% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021, και πλέον αριθμεί

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής στις 28 Φεβρουαρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου οι ναυτεργάτες προχωρούν σε απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά,

Ελληνική Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης

Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης εκδόθηκαν σήμερα από τον Υδρογραφικό Σταθμό Ηρακλείου. Το μεγαλύτερο ερευνητικό πλοίο του κόσμου, το RAMFON HYPERION, ξεκίνησε σήμερα την τελική φάση των ερευνών στη νοτιοδυτική Κρήτη, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31

Κασσελάκης: Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε

Ο πρόεδρος τουτ ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε τους τέσσερις κεντρικούς άξονες της προοδευτικής αντεπίθεσης Το γάντι στους αμφισβητίες του πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας χαρακτηριστικά «πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε

Μετάβαση στο περιεχόμενο