Στ. Γκίκας: «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και η προσφορά του αναγνωρίζεται διεθνώς»

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Κ.Ο. “ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ” Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τακτική επαναπροωθήσεων και για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να διερευνήσει αυτές τις καταγγελίες.

Ο κ. Γκίκας δήλωσε εμφατικά πως, «το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όλα τα χρόνια και κυρίως από την εποχή που ξέσπασε η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση, έχει διασώσει πάνω από 250.000 ζωές» και πρόσθεσε πως, «μόλις την Κυριακή 7/7/2024, σε ένα σοβαρότατο περιστατικό Έρευνας και Διάσωσης, 283 άνθρωποι “στοιβαγμένοι σε ένα σαπιοκάραβο” νότια της Γαύδου, διασώθηκαν από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στη χώρα Σφακίων και στην Αγιά Χανίων».

Επιπλέον, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε πως, «το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δεν διασώζει μόνο ζωές αλλά συλλαμβάνει και διακινητές, πραγματοποιώντας χτύπημα σε όσους εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο» και πως «μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί πάνω από 3.000 διακινητές».

«Αναφορικά με το τραγικότατο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Υφυπουργός, «περιστατικό της Πύλου», ανέφερε πως, «διενεργείται από το Ναυτοδικείο Πειραιώς προκαταρτική εξέταση, ενώ το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει αποστείλει όλο το υλικό για αξιολόγηση και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτής της δικαστικής διαδικασίας.

Επιπροσθέτως, ο Συνήγορος του Πολίτη, ως αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή για θέματα αυθαιρεσίας, πραγματοποιεί την δική του ανεξάρτητη έρευνα, με την βοήθεια του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα».

«Όσον αφορά στο δημοσίευμα του Ν.Υ. Τimes που κάνει λόγο για “επαναπροωθήσεις”», ο κ. Γκίκας ανέφερε πως, «διατάχθηκε Ε.Δ.Ε., χωρίς όμως να προκύψει κάτι μεμπτό ώστε να δικαιολογεί την περαιτέρω έρευνα». «Εντούτοις», πρόσθεσε πως, «και το αποτέλεσμα της Ε.Δ.Ε. διαβιβάστηκε στις Ανεξάρτητες Αρχές».

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα εξελέγη για δεύτερη συνεχή χρονιά, πρώτη σε ψήφους στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και ότι αντιμετωπίζει το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας με την δέουσα σοβαρότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Υφυπουργός είπε πως, «το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν κάθε περιστατικό προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και η προσφορά του αναγνωρίζεται διεθνώς. Αν ωστόσο, υπάρχει κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας», ο κ. Γκίκας ανέφερε πως, «αυτή διενεργείται και αν προκύψουν ευθύνες αυτές αποδίδονται».

Δείτε το βίντεο εδώ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο