Ο Δεκέμβριος του 2023 έχει τεθεί ως στόχος για την πληρωμή όλων των προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020 (ΕΠΑλΘ), από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας.
Σύμφωνα με έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό η καθυστέρηση στον τομέα των πληρωμών αποδίδεται κυρίως στα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των αναλήψεων υποχρεώσεων (σ.σ. Αποφάσεις Ένταξης) και των πληρωμών. Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων, η ΕΥΔ ΕΠΑλΘ έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση υποβολής αιτημάτων πληρωμής εκ μέρους των δικαιούχων καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Εκτιμάται ότι με τη δυνατότητα υποβολής πολλών μικρών αιτημάτων πληρωμής (15% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού) και την καταβολή των αποζημιώσεων, θα τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρηματιών του κλάδου και θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των επενδύσεών τους» αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο και τονίζεται πως «έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης τεχνικής υποστήριξης προκειμένου να επιταχυνθεί η αξιολόγηση, η ένταξη και η πληρωμή πράξεων, ιδίως των νέων προσκλήσεων για τις αποζημιώσεις λόγω COVID, ενώ σημειώνεται ότι με βάση την εμπειρία της Υπηρεσίας, η υλοποίηση των δημοσίων έργων είναι πάντοτε οπισθοβαρής ακολουθώντας τις διαδικασίες του θεσμικού πλαισίου περί δημοσίων συμβάσεων».
Όσον αφορά τον ετήσιο στόχο απορρόφησης Ν+3 για το 2021, στελέχη της ίδιας υπηρεσίας επισήμαναν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ οι επικαιροποιημένες προβλέψεις δείχνουν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Και πρόσθεσαν ότι για την εν λόγω εκτίμηση λήφθηκαν υπόψη τα αναμενόμενα αιτήματα πληρωμής (βάσει πληροφόρησης εκ μέρους των δικαιούχων) καθώς και η καταβολή των πρόσφατα εγκεκριμένων αποζημιώσεων στους υδατοκαλλιεργητές. Μέχρι στιγμής οι πιστοποιημένες δαπάνες καλύπτουν το 38,60 % του Ν+3.
Το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ύψους 510 εκατ. ευρώ.