Στα Χανιά κλιμάκιο του ΚΑΣ για τα νέα σκιάδια στο Ενετικό Λιμάνι μετά τις αντιδράσεις – Τι προβληματίζει τους αρχαιολόγους | Photos

Γενική ικανοποίηση αλλά και σημαντικές παρατηρήσεις διατυπώθηκαν από τα μέλη του ΚΑΣ κατά την αυτοψία για τα νέα σκιάδια στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, κάποιες από τις οποίες θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα ενώ άλλες να ενσωματωθούν στην επικαιροποιημένη μελέτη πριν την επέκταση της εφαρμογής τους. Για μια «πολύ καλή σε γενική γραμμές πιλοτική εφαρμογή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΑΣ και ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν «κάποια θέματα που χρήζουν διευκρίνισης». Πάντως, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων, η διαδικασία αντικατάστασης των αυθαίρετων κατασκευών από τα νέα εγκεκριμένα σκιάδια δεν θα προχωρήσει άμεσα αλλά μαζί με το μεγάλο έργο της πλακόστρωσης του λιμανιού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Παρατηρήσεις

Αυτοψία στο ενετικό λιμάνι όπου έχει τοποθετηθεί πιλοτικά ένα σκιάδιο νέου τύπου πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας, κλιμάκιο του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου (ΚΑΣ) μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.

Από την αυτοψία προέκυψε μια σειρά από μικρές παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν στην επικαιροποιημένη μελέτη ενώ το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Τα δύο κύρια σημεία που προβληματίζουν τους ειδικούς είναι το δάπεδο καθώς έχει τοποθετηθεί εξέδρα στη συγκεκριμένη επιχείρηση και το το ύψος του στέγαστρου.

Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης, η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου και στελέχη της υπηρεσίας, εκπρόσωποι των μελετητών ενώ παρών ήταν και ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας ως μέλος του ΚΑΣ.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης  εκτίμησε πως «η συνολική κατεύθυνση ικανοποιεί τα μέλη του ΚΑΣ» συμπληρώνοντας πως οι επισημάνσεις τους είναι πάντα σε μια εποικοδομητική κατεύθυνση.

«Το σκιάδιο έχει τοποθετηθεί σε κτήριο που πριν δεν υπήρχε σκιάδιο και είναι και το μεγαλύτερο. Το έργο της αντικατάστασης των σκιαδίων θα είναι ένα συνολικό έργο μαζί με το πλακόστρωτο. Τότε όσο προχωρά η ανάπλαση μαζί θα προχωρά και η αντικατάσταση με στόχο να διαμορφωθεί και η τελική αναβαθμισμένη εικόνα στο ενετικό λιμάνι.» τόνισε.

Όπως σημειώθηκε, σε  συνεδρίαση του ΚΑΣ θα τοποθετηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειες και το πώς πρέπει να εφαρμοστεί στα υπόλοιπα κτήρια ώστε να δρομολογηθεί το έργο.

Για μια «πολύ καλή σε γενική γραμμές πιλοτική εφαρμογή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΑΣ και ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν «κάποια θέματα που χρήζουν διευκρίνισης». «Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, για να κάνουμε μικρές αλλαγές, μικρές βελτιώσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την μέγιστη δυνατή εφαρμογή της μελέτης» συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι «δεν θα υπάρχουν προβλήματα.  «Τα Χανιά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Το ενδιαφέρον μας είναι ξεχωριστό, πάντα έντονο, πάντα διαρκές» τόνισε ενώ αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και του Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Για τα Νεώρια

«Η αποκατάσταση και επανάχρηση των ενετικών νεωρίων» αναδείχτηκε ως  το σημαντικότερο έργο που πρέπει να προχωρήσει καθώς η μελέτη έχει εγκριθεί και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χορτάσαμε «θα»: Η κυβέρνηση παίρνει άριστα ως… αντιπολίτευση

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος Το 2023, όταν επανεξελέγη με το περίφημο αυτοδύναμο 41%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως η ΝΔ καλείται να έχει διττό ρόλο, τόσο κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης. Δύο χρόνια αργότερα, είναι προφανές πως απέτυχε να ανταποκριθεί

Νάξος: Αίσιο τέλος για την ταλαιπωρία επιβατών και πληρώματος

Αισίως έληξε η πολύωρη περιπέτεια 134 επιβατών, οι οποίοι ταξίδευαν χθες το απόγευμα με το επιβατηγό ταχύπλοο SUPER RUNNER JET, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι της Ραφήνας με ενδιάμεσους σταθμούς την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο και

Ρόδος: Σύλληψη δύο διακινητών μεταναστών μετά από επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα

Στη σύλληψη δύο υπηκόων Αζερμπαϊτζάν για διακίνηση μεταναστών προχώρησε η λιμενική αρχή της Ρόδου, ύστερα από επιχείρηση διάσωσης. Το πνευστό ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης 4,2 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου. Στο σημείο έσπευσε ναυαγοσωστικό

Χτύπημα τύπου «Greek mafia» η επίθεση στα Άνω Λιόσια – Η ΕΛΑΣ εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων στην πρόσφατη εκτέλεση στο Χαλάνδρι

Χτύπημα που θυμίζει Greek mafia το περιστατικό με πυροβολισμούς χθες βράδυ στα Άνω Λιόσια κατά 42χρονου ο οποίος σώθηκε χάρη στη θωράκιση του αυτοκινήτου του. Υπενθυμίζεται πως στόχος του μαφιόζικου χτυπήματος στα Άνω Λιόσια, είναι Έλληνας, γνωστό μέλος της εγχώριας μαφίας, ο οποίος

Μετάβαση στο περιεχόμενο