Στα γραφεία της ΑΝΕΚ στα Χανιά η έκθεση ναυπηγικής “‘Ολα με το Χέρι ”του κου Εμ. Γαλλιάκη

Ένα συναρπαστικό “επιστημονικό ταξίδι στο χρόνο”, πραγματεύεται η έκθεση Ναυπηγικής “Όλα με το Χέρι” του κου Εμμανουήλ Β. Γαλλιάκη, Διπλ. Ναυπηγού Μηχανικού – Μηχανολόγου Μηχανικού, που φιλοξενεί η ΑΝΕΚ LINES στα Κεντρικά της Γραφεία στα Χανιά .

Μια πορεία ήθους και ευθύνης με “πυξίδα” την τεχνογνωσία ξεδιπλώνεται μέσα από 98 επιστημονικά εργαλεία – αντικείμενα και 56 σπάνια εξειδικευμένα βιβλία που δώρισε ο κος Γαλλιάκης στην ΑΝΕΚ, από την προσωπική επαγγελματική και οικογενειακή του συλλογή.

Ο κος Εμμανουήλ Β. Γαλλιάκης, του χθες και του σήμερα, δημιούργησε και πρόσφερε δεκαετίες ως ένας από τους πρώτους διπλωματούχους Ναυπηγούς Μηχανικούς – Μηχανολόγους Μηχανικούς της χώρας

Ο κος Εμμ. Γαλλιάκης υπήρξε ένας από τους πρώτους διπλωματούχους ναυπηγούς της χώρας μας και πρώτος στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ρέθυμνο. Σπούδασε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Τεργέστη, ως Ναυπηγός Μηχανικός, δεδομένου ότι αντίστοιχη σχολή δεν υπήρχε τότε στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας στην πατρίδα, εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και μαζί με άλλους συναδέλφους του δημιούργησαν το 1967 ένα από τα πρώτα ναυπηγικά γραφεία με ειδικότητα κυρίως στις μετασκευές και τις νέες κατασκευές επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων.

Στην ΑΝΕΚ έχουν βρει φιλόξενο “λιμάνι” εργαλεία της επιστήμης του κου Γαλλιάκη όπως χάρακες, κλιμακόμετρα, τερίζια, βάρη, γραμμοσύρτες, λογαριθμικοί κανόνες, μηχανικές αριθμομηχανές με ανεπτυγμένα πληκτρολόγια, κλπ.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και μέχρι την αποχώρηση του από την ενεργό δράση το 2006, ο κος Γαλλιάκης συνεργάστηκε με την ΑΝΕΚ LINES, στην οποία διατέλεσε & Τεχνικός Σύμβουλος.

Η αγαστή πολυετής σχέση του με την εταιρεία στάθηκε η αφορμή να δωρίσει στην ΑΝΕΚ, το “δεύτερο σπίτι του”, εργαλεία της επιστήμης του όπως: χάρακες, κλιμακόμετρα, τερίζια, βάρη, καμπυλόγραμμα, σφραγίδες, γραμμοσύρτες, λογαριθμικούς κανόνες, μηχανικές αριθμομηχανές με ανεπτυγμένα πληκτρολόγια, βιβλία κλπ.

“Ολα με το Χέρι”, η νοσταλγική επιστημονική έκθεση ναυπηγικής που φέρει την “σφραγίδα” του κου Γαλλιάκη στην μόνιμη, πλέον, κατοικία της στην ΑΝΕΚ

Ο κος Γαλλιάκης αναφέρει σχετικά:

“Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που για 35 συνεχή χρόνια, συνεργάστηκα με την ΑΝΕΚ. Ήταν μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις, καταθέτοντας τις γνώσεις μου και την πείρα μου. Αποχωρώντας δε, άφησα πίσω μου μόνο φίλους.Για μένα λοιπόν, ήταν το πιο φυσικό, όλο αυτό το υλικό, παλιά βιβλία, μέσα, όργανα και συσκευές, απομεινάρια μιας άλλης εποχής, μιας εποχής, που όλα γίνονταν με το χέρι, να “αράξουν” για πάντα, στο στεριανό λιμάνι της ΑΝΕΚ, τα Κεντρικά Γραφεία της στα Χανιά. Αυτή ήταν η επιθυμία μου και ευχαριστώ θερμά τον κο Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη που την αποδέχτηκε και την υλοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Ο κος Γαλλιάκης χαμογελαστός, στο κέντρο, ξεναγεί τους επισκέπτες στην έκθεση και μοιράζεται μαζί τους μνήμες του χθες

Από την πλευρά του ο Δ/νων Σύμβουλος της ΑΝΕΚ κος Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης ανέφερε:

“Για την ΑΝΕΚ αναμφίβολα απετέλεσε τιμή η πρόταση του κου Γαλλιάκη. Αυτονόητη ήταν η αποδοχή της μόνιμης φιλοξενίας του επιστημονικού “θησαυρού” του διακεκριμένου ναυπηγού. Έτσι, μετά από προετοιμασία μηνών το πολυετές πρωτογενές υλικό της συλλογής «Όλα με το Χέρι» κοσμεί, πλέον, τα κεντρικά μας γραφεία στα Χανιά. Ευχαριστούμε τον κο Γαλλιάκη για την ναυπηγική και πολιτιστική παρακαταθήκη που μας κληροδότησε, δίνοντας έτσι & στους νεώτερους την δυνατότητα να ταξιδέψουν στις ατραπούς της ακούραστης ανθρώπινης δημιουργίας του χθες, που μεγαλουργούσε & χωρίς την προηγμένη ηλεκτρονική τεχνολογία του σήμερα”.

“Ολα με το Χέρι” μία νοσταλγική επιστημονική έκθεση, στην ΑΝΕΚ, που μας ταξιδεύει με σεβασμό στο χθες, το σήμερα και το αύριο της ναυπηγικής!!!.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει στο πώς διοικείται το Δημόσιο

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδης το οποίο αφορά στην  “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2022.  Σύμφωνα με την έκθεση ανάλυσης

Ρότα ανάπτυξης για την κρουαζιέρα στα Χανιά το 2022

Με δυναμικό τρόπο αναπτύχθηκε το 2022 η κρουαζιέρα στα Χανιά, προσθέτοντας θετικά στοιχεία στην πολύ καλή εικόνα της τουριστικής περιόδου για την περιοχή. Η περίοδος της κρουαζιέρας για το 2022 «άνοιξε» στα Χανιά τον Μάρτιο με δύο αφίξεις πλοίων και

ΚΚΕ: Ο Μανώλης Συντυχάκης χαιρέτισε το 15ο Συνέδριο των Αξωματικών του Λιμενικού Σώματος

«Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος» σημείωσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ο βουλευτής του

Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία έκρυβε σε τροχόσπιτο (εικόνες)

Αρχαιότητες τις οποίες σκόπευε να βγάλει στο “σφυρί” είχε στην κατοχή του ένας Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής με οργανωμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής σε περιοχή της Ροδόπης, έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων. Κατά την διάρκεια