Στα «σκαριά» τα «λαϊκά ομόλογα» για μικρούς αποταμιευτές – Τι προβλεπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Σχέδιο «αναβίωσης» των «λαϊκών ομολόγων», επεξεργάζεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των «μικρών» αποταμιευτών οι οποίοι σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού βλέπουν να πλήττεται ισχυρά η αγοραστική τους δύναμη και παράλληλα να μην αποδίδουν ουσιαστικά τίποτα οι καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο- λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- θα επιχειρηθεί η έκδοση ομολόγων τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν μόνο οι μικρο- καταθέτες ( φυσικά πρόσωπα) με την ελάχιστη τοποθέτηση να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ. H διάθεση θα γίνεται μέσω των τραπεζών ενώ θα υπάρχει «οροφή» στο ποσό αγοράς το ύψος της οποίας δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Παράλληλα, θα υπάρχει περιορισμός για μια και μόνο τοποθέτηση με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Η διάθεση των νέων τίτλων του Δημοσίου σχεδιάζεται να συμπέσει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η έλευση της οποίας θα κλείσει οριστικά μια «μαύρη» περίοδο για την ελληνική αγορά ομολόγων που ξεκίνησε το μακρινό 2010 και πλήρωσαν ακριβά Έλληνες αποταμιευτές που είχαν αγοράσει κρατικούς τίτλους (κουρεύτηκαν 73%).

Η απόδοση που θα προσφέρουν οι νέοι ειδικοί αποταμιευτικοί τίτλοι, θα διαμορφωθεί σε επίπεδο που θα καλύπτει με το …παραπάνω το …μέσο πληθωρισμό, προκειμένου να αναπληρώνονται οι εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών.

Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται με πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% το 2024 ενώ το επιτόκιο που θα πληρώνει σε ετήσια βάση το ελληνικό κράτος θα είναι της τάξης του 3,5% – 3,6%, καθιστώντας ελκυστικούς τους τίτλους, οι αποδόσεις των οποίων θα είναι σαφώς υψηλότερες και από τις προθεσμιακές καταθέσεις (κυμαίνονται έως 2,5% στην καλύτερη περίπτωση ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια).

Στα συν της κίνησης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, η κατάργηση της φορολογίας του 15% (έχει ήδη ψηφιστεί) για όλους τους κρατικούς τίτλους, ακόμα και σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης στη δευτερογενή αγορά τίτλων.

Με βάση το κυρίαρχο σενάριο, σε πρώτη φάση θα γίνει μία περιορισμένη έκδοση ύψους 1 δισ. Ευρώ, με απώτερο σκοπό να ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που θα έχουν οι λαϊκοί τίτλοι από τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «δεξαμενή» των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα φθάνει στα 140 δισ. ευρώ, και εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ένα μικρό μέρος εξ αυτών να τοποθετηθεί στους νέους τίτλους του Δημοσίου με κίνητρο το υψηλό επιτόκιο.

Μάλιστα, από το προαναφερθέν ποσό περίπου τα 105 δισ. ευρώ βρίσκονται σε  λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως (μισθοδοσίας) με μηδενικά επιτόκια (0,02%).

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν αφενός να καλύψουν με μικρότερο κόστος μέρος των δανειακών αναγκών του 2024 που ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ, αφετέρου να πιέσουν τις τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν έστω, τη μεγάλη «ψαλίδα» στα επιτόκια χορηγήσεων – καταθέσεων.

Το συγκριμένο θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα προωθήσουν άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου με μεγαλύτερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές.

Τελευταία φορά που εκδόθηκαν «λαϊκά ομόλογα» ήταν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο πληθωρισμός «έτρεχε» και πάλι με 3%-4%, όπως είναι η πρόβλεψη για φέτος. Τότε τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν καταθέσεις περίπου 150 δισ. ευρώ, με τα 75 δισ. ευρώ να είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Στα «σκαριά» τα «λαϊκά ομόλογα» για μικρούς αποταμιευτές – Τι προβλεπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο