Στα ύψη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω καυσίμων

Σε νέα, τρίτη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των επιβατών για το 2022 προχώρησαν από την προηγούμενη εβδομάδα στις περισσότερες γραμμές οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων έχει εκτινάξει τη λειτουργική δαπάνη ενός πλοίου στο 70%. Σε σχέση με πέρυσι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα ελληνικά νησιά είναι ακριβότερα έως και 35% πλέον. Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τον υπερδιπλασιασμό των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις προχώρησαν πριν από λίγες μέρες σε ακόμα μία αύξηση, την τρίτη μέχρι στιγμής φέτος, ενώ, αν οι αυξημένες διεθνές τιμές διατηρηθούν, αναμένεται ακόμα μία αύξηση στις αρχές Ιουλίου.

Aυτό που φαίνεται να αλλάζει σημαντικά φέτος είναι το κόστος καυσίμων, καθώς η τιμή του καυσίμου μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από τα 1.000 ευρώ ο τόνος, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι κυμαινόταν στα 400 ευρώ ο τόνος. Το κόστος καυσίμων, που σε κανονικές περιόδους αποτελούσε το 30%-35% των λειτουργικών δαπανών των πλοίων, με τις αυξήσεις των τιμών από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και όλο το 2022, έφτασε να αποτελεί τώρα το 60%-70% των λειτουργικών δαπανών των πλοίων. Οι εταιρείες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων έως έναν βαθμό. Βέβαια, οι αυξήσεις στα εισιτήρια αναμένεται να επηρεάσουν και την ακτοπλοϊκή κίνηση, η οποία αναμένεται να κινηθεί 10%-20% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2019, με την εγχώρια αγορά να επηρεάζεται πολύ περισσότερο.

Όσον αφορά τα μικροπροβλήματα στην εξυπηρέτηση των νησιών, φαίνεται ότι αυτή την περίοδο το πρόβλημα εντοπίζεται στη Φολέγανδρο, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού να σημειώνουν ότι η επιλογή μιας εταιρείας να διακόψει το απευθείας δρομολόγιο του ταχύπλοού της με τον Πειραιά και η απόφασή της να εξυπηρετεί το νησί μέσω της Μήλου (μετεπιβίβαση) δημιουργεί προβλήματα στην τουριστική ζήτηση. Προβλήματα εντοπίζονται και στην Κάρπαθο και την Κω, λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων και των διαδικασιών, καθώς ο διαγωνισμός πήγε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Οι αυξήσεις

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κινούνται μεσοσταθμικά από 5% έως 10%, ενώ σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και έφτανε μεσοσταθμικά το 10% με 12%. Ωστόσο, το ποσοστό της αύξησης δεν είναι οριζόντιο, διαφοροποιείται δηλαδή ανάλογα με το δρομολόγιο, την απόσταση και το αν τα εισιτήρια αφορούν επιβατικά αυτοκίνητα ή φορτηγά και επιβάτες. Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, πακέτο εισιτηρίων μετ’ επιστροφής για τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο και καμπίνα σε νησί, που πέρυσι κόστιζε 600 ευρώ, φέτος θα κοστίζει άνω των 850 ευρώ, εξηγούν ταξιδιωτικοί πράκτορες. Την ίδια ώρα, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση που δίνει το Δημόσιο στους νησιώτες και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη νησιωτική χώρα για τις μεταφορές, έχει να καταβληθεί από πέρυσι τον Ιούνιο.

Από Πειραιά για Νάξο το ατομικό εισιτήριο από 45,50 ευρώ έφτασε τα 48 ευρώ, αύξηση 5,49%, ενώ για τα ταχύπλοα το ατομικό εισιτήριο στην ίδια γραμμή από τα 63,70 άγγιξε τα 67,40 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος το ατομικό εισιτήριο από τα 82,50 ευρώ διαμορφώθηκε στα 86,50 ευρώ, αύξηση 4,85%. Στη γραμμή Πειραιάς-Πάτμος από τα 50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 52,50 ευρώ, αύξηση 4%, και στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος από 44,50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώνεται στα 46,50 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος το ατομικό εισιτήριο από τα 43 ευρώ διαμορφώνεται στα 45,50 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιά-Ρόδος για τέσσερα άτομα με ένα Ι.Χ. το συνολικό κόστος εισιτηρίων από 466,50 ευρώ διαμορφώνεται στα 489,50 ευρώ, αύξηση 4,93%. Στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος το ατομικό εισιτήριο, από τα 35 ευρώ, αυτή τη στιγμή άγγιξε τα 38 ευρώ, αύξηση 8,57%, ενώ στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος το ατομικό εισιτήριο από τα 32 ευρώ άγγιξε τα 35 ευρώ, αύξηση 9,38%. Στη γραμμή, επίσης, Ραφήνα-Άνδρος το ατομικό εισιτήριο από τα 23 ευρώ ανήλθε στα 25 ευρώ, αύξηση 8,70%.

ΣΕΕΝ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, οι οφειλές του Δημοσίου προς τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις για εκτελεσθέντα δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, τα γνωστά και ως άγονες γραμμές, των προηγούμενων ετών έχουν φτάσει πάλι τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι ακτοπλόοι δηλώνουν πως έχουν μέχρι τώρα απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων και πως οι αυξήσεις που έχουν γίνει στα εισιτήρια επαρκούν οριακά και μόνον για να μην κλιμακωθούν σε επικίνδυνα επίπεδα οι ζημίες. Ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει μια δέσμη προτάσεων, όπως την επιβολή μηχανισμού προστασίας από τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων στη βάση της μέσης τιμής του προηγούμενου διαστήματος, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 6%, την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την προκήρυξη επιπλέον γραμμών δημόσιας υπηρεσίας (αφού όλες οι γραμμές έχουν γίνει de facto άγονες), την αύξηση των μισθωμάτων κατά 30% τουλάχιστον για τις υφιστάμενες άγονες γραμμές, την προσωρινή αναστολή των υποχρεωτικών εκπτώσεων που προβλέπονται για διάφορες κατηγορίες επιβατών και την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου με την άμεση καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών του Δημοσίου.

Της Αναστασίας Βαμβακά

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Μακροπρόθεσμος επενδυτής η οικογένεια Dreyfus – Δεν θα διαγράψει τις μετοχές από το ΧΑ

Ενώ συνεχίζεται και σήμερα το ενδιαφέρον για την μετοχή της ΟΛΘ ΑΕ, η οποία μάλιστα μέχρι το μέσον της συνεδρίασης διαπραγματεύεται πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης στα  27,50 με περίπου 76.000 μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια η Leonidsport B.V. δηλώνει

Μαρίνες: Αλλάζουν πίστα με επενδύσεις 180 εκατ. – Στα σκαριά πάνω από 40 project

Αλλάζουν πίστα οι μαρίνες της χώρας με την συμβολή και του προγράμματος «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για την αναβάθμιση των

Πορνογραφία ανηλίκων: Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη του συνταγματάρχη – Η δράση του

Χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων είχε στην κατοχή του ο στρατιωτικός (συνταγματάρχης) που συνελήφθη για πορνογραφία ανηλίκων από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφθασε στα ίχνη του στρατιωτικού μετά από σχετικές πληροφορίες που έλαβε από

Πύργος: 41χρονος πέθανε στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας

Ένας 41χρονος κρατούμενος άφησε την τελευταία του πνοή τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας μέσα στο κρατητήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας. Ο άνδρας, που καταγόταν από την Ηλεία, βρισκόταν υπό κράτηση για ποινικά αδικήματα, όπως κλοπές και ληστείες, ενώ το ποινικό του μητρώο περιλάμβανε μακρά

Μετάβαση στο περιεχόμενο