Σταϊκούρας: Δρομολογείται η εξυγίανση του Ναυπηγείου της Ελευσίνας

Δρομολογείται η εξυγίανση του Ναυπηγείου Ελευσίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης ναυπηγικής μονάδας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το άτυπο «πράσινο φως» για την κατάθεση του νομοσχεδίου εξυγίανσης έδωσαν χθες οι Βρυξέλλες.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Propeller Club Port of Piraeus, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, «την επόμενη εβδομάδα κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εξυγίανσης στο πλαίσιο του Ν. 4738/2020.

Όπως είναι γνωστό, μεγαλύτερος πιστωτής της οφειλέτριας εταιρείας είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ως εκ τούτου η συναίνεσή του είναι απαραίτητη.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας» και προσέθεσε:

«Η εξυγίανση του Ναυπηγείου και η επαναφορά του σε βιωσιμότητα και λειτουργία, θα έχει ουσιαστικές ευεργετικές συνέπειες. Αν και είναι σε οικονομική δυσχέρεια – διαθέτει μεταξύ άλλων δυνατότητες εξυπηρέτησης αναγκών ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού».

Μιλώντας για τα Ναυπηγεία στο πλαίσιο της διεύρυνσης των παρεχομένων υπηρεσιών του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου (maritime cluster), αναφέρθηκε και στον Σκαραμαγκά:

«Ειδικά για τα ναυπηγεία, στο πεδίο ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών, μεγάλη πρόκληση ήταν η εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας αλλά και ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επί δεκαετίες, τελούσαν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, συσσωρεύοντας προβλήματα και χρέη.

Παραλάβαμε την εταιρεία, ενώ είχαν κηρυχθεί παράνομες επιχορηγήσεις από το Δημόσιο ύψους 700 εκατ. ευρώ» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Η προηγούμενη Κυβέρνηση απλώς έθεσε τα Ναυπηγεία σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Η σημερινή Κυβέρνηση έθεσε, εξαρχής, ως προτεραιότητά της, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, διενεργώντας πλειοδοτικό διαγωνισμό και ολοκληρώνοντας μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα, δρομολογήθηκαν:

η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της διάρκειας παραχώρησης,
οι ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ ΕΝΑΕ και ΕΤΑΔ,
η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών,
η ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών,
η μετεγκατάσταση δομής φιλοξενίας μεταναστών – σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – σε χώρο εκτός του Ναυπηγείου» για να προσθέσει:
«Με τις παρεμβάσεις αυτές, επιλύθηκαν κάποια χρόνια προβλήματα, όπως ενδεικτικά της πρόσβασης του Ναυπηγείου στη θάλασσα, αυξάνοντας κατά τεκμήριο το ύψος των προσφορών στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, διευκολύνοντας τη λειτουργικότητα της επιχείρησης και καθιστώντας αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις και κατασκευές που είναι απαραίτητες για τις εργασίες των Ναυπηγείων.

Παράλληλα, πάντα με βασικό στόχο τη δυναμική επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, νομοθετήσαμε πλέγμα διατάξεων το οποίο ρυθμίζει περαιτέρω ζητήματα χωροθετήσεων και υπαγωγής σε καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης, θέτοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιοποίηση, την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και την προώθηση της ελληνικής ναυπηγίας εν γένει».

Μηνάς Τσαμόπουλος

Σταϊκούρας: Δρομολογείται η εξυγίανση του Ναυπηγείου της Ελευσίνας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήρης: «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009 και περί ώρα 19:30 «έφυγε» εκτελώντας υπηρεσία τιμώντας πάντα τον Στρατιωτικό όρκο που είχε δώσει,ο ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΛΣ ΤΑΤΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ. «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στην πύλη του νέου Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας,όντας επιφορτισμένος με

Ο Υπουργός …και ο Προστάτης του Λιμενικού Αη Νικόλας…

Με αφορμή την σημερινή εορτή του Άη Νικόλα, προστάτη των ναυτικών,  του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απεύθυνε μήνυμα. Στο μήνυμά του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε μόνο στους ναυτικούς μας τονίζοντας μεταξύ άλλων

Λάρυμνα: Αλιευτικός Έλεγχος & Κατάσχεση 4000τμχ Αχινών

Τις απογευματινές ώρες χθες, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων για τη καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν από στελέχη του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ένας 36χρονος και ένας 63χρονος εντός Ε/Ρ-Α/Ψ σκάφους στη περιοχή “ΓΛΥΣΤΡΑ”, να έχουν

Μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη για την εορτή του Αγίου Νικολάου

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος της Ναυτοσύνης, ο φύλακας των απανταχού θαλασσοπόρων, προστάτης και του ένδοξου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του εμπορικού μας ναυτικού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο