Στέφανος Γκίκας: Οι πρωτοβουλίες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στηρίζουν έμπρακτα τα νησιά μας

Την ικανοποίησή του για την διαδικασία διαλόγου και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας “Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου: Προκλήσεις και Ευκαιρίες” εξέφρασε στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας.

Ο Υφυπουργός, παρουσία των Περιφερειαρχών Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη και Ιονίων Νήσων Ιωάννη Τρεπεκλή, αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, με στόχο την ενίσχυση της εδαφικής συνοχής της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, την καλύτερη προσβασιμότητα και διασυνδεσιμότητα των νήσων, την βελτίωση των νησιωτικών λιμενικών και λοιπών υποδομών, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχουν έμπρακτη στήριξη στα νησιά μας, καθώς οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, για την αναπτυξιακή προοπτική τους, είναι προϊόν, της σε βάθος διερεύνησης και ανάλυσης των συνθηκών, των αναγκών και των δυνατοτήτων που υφίστανται».

Ειδικότερα, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της Σύμβασης για την δημιουργία της Μαρίνας Mega Yacht στην Κέρκυρα, ένα έργο πνοής όχι μόνο για το νησί της Κέρκυρας και το Ιόνιο, αλλά συνολικά για την χώρα. Έργο που θα ξεπεράσει τα 60 εκ. ευρώ και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους Περιφερειάρχες και τα επιτελικά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι «αυτή την στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ, προς αξιοποίηση από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για βελτιώσεις υποδομών στα νησιά μας και κυρίως για λιμενικές υποδομές».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις και στα έργα που έχουν δρομολογηθεί για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών, σημείωσε ότι «ήδη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, 20 λιμενικά έργα σε νησιά σε όλη την Ελλάδα, ενώ ποσό 100 εκ. ευρώ έχει δρομολογηθεί για λιμενικές υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξασφάλιση 80 εκ. ευρώ, που μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 400 εκ. ευρώ, προκειμένου να αξιοποιηθούν, για την βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και την πράσινη μετάβαση των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Τόνισε δε ότι «οι βασικές προϋποθέσεις για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών, η βελτίωση και εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντάλλαξε απόψεις για τα θέματα με τον Βουλευτή Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βασιλική Κουτσούκου, τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους, τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρο, Ακαδημαϊκούς, Διοικητικούς Παράγοντες και Εκπροσώπους Φορέων και Οργανισμών.

Σχετικές εικόνες

coverΦΩΤΟ 1ΦΩΤΟ 2

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις