Στέγαση λιμενικής αρχής Αλεξανδρούπολης…Γιατί όχι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος ;

Στον προγραμματισμό των έργων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που είχε γίνει το 2002, στα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ υπήρχε και το υποέργο «Κτιριακές εγκαταστάσεις». Η προβλεπόμενη δαπάνη ανήρχετο στα 4.402.054 ευρώ με ημερομηνία έναρξης των έργων τον Ιανουάριο του 2004 και πέρας αυτών τον Αύγουστο 2005. Στο υποέργο αυτό δεν υπήρχε σαφής αναφορά για κτίριο που θα στέγαζε και το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης αλλά αυτό εξυπακούετο και αυτό ήταν για χρόνια το αναμενόμενο κι ποθούμενο.

Είκοσι (20) χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε καμία μα καμία κτιριακή υποδομή.

   Όπως δε εξελίσσονται τα πράγματα, μετά τα «μνημόνια», τη χρονοβόρα διαδικασία αξιοποίησής του από το ΤΑΙΠΕΔ και τη χορήγηση καθεστώτος προτεραιότητας (ανεμπόδιστης πρόσβασης και χρήση του) στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν διαφαίνεται κάτι ενθαρρυντικό τουλάχιστον στον τομέα «κτίρια».

Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά το λιμάνι, περιέλθει μέσω ΤΑΙΠΕΔ  σε έναν από τους ήδη υποψηφίους επενδυτές, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τον απασχολήσει η στέγαση του Λιμεναρχείου.

   Το παλιό κτίριο του Λιμεναρχείου ό,τι μπορούσε να προσφέρει τόσα χρόνια το προσέφερε. Σήμερα, και ακατάλληλο είναι και επικίνδυνο. Η όψη του, στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης, την πλατεία του Φάρου και απέναντι από το Ηρώο της, είναι προσβλητική.

Το ενοικιαζόμενο σε άλλο σημείο κτίριο, το οποίο καλύπτει στοιχειωδώς και μόνο μέρος των αναγκών του, δεν βλέπει θάλασσα.

   Υπόψη ότι τη δεκαετία του’90 το προσωπικό του δεν ξεπερνούσε τα σαράντα (40) άτομα, σήμερα φτάνει τα εκατό (100) κι αν υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα (πχ Πλωτός Σταθμός LNG, διακίνηση σιτηρών Ουκρανίας, σύνδεση με Εγνατία κλπ) θα απαιτηθεί να αυξηθεί κι άλλο.

Με το ΠΔ 290/1996, η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης,  μετατάχτηκε από Λιμεναρχείο σε Κεντρικό Λιμεναρχείο.

    Πρόσφατα, άνοιξε συζήτηση, στην Αλεξανδρούπολη, για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου που στέγαζε μέχρι πρότινος το Υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς με απόφαση της ΤτΕ έκλεισε οριστικά.

Πρόκειται για ένα κτίριο κατασκευής του 2000, τριώροφο κυβόσχημο, με υπόγειο, με κλασικές αναφορές στη μορφολογία των όψεών του, συνολικού εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται σε ένα εμφατικό σημείο της πόλης, στην παραλιακή λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου, με θέα στη θάλασσα.

Για την αξιοποίηση του κτιρίου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν ενδιαφερθεί, ιδιωτικά σχήματα, η Περιφέρεια, ο Δήμος και ο Στρατός.

Όπως ανέφερε δε σε εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης σκοπεύει στην αγορά του για να μετατραπεί σε «Μέγαρο Πολιτισμού» καθώς πρόκειται για ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής και θα μπορούσε να φιλοξενήσει μόνιμες εκθέσεις (φωτογραφίας, γλυπτικής) ή και την ιστορία της Τράπεζας Ελλάδος…Οριστικές αποφάσεις αναμένονται το Σεπτέμβριο.

    Αν στα αλήθεια μιλάμε σήμερα, για την ανάπτυξη του λιμανιού μας, ενός διεθνούς λιμένα με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία, είναι επιτακτική η ανάγκη στέγασης, όλων των υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, σε ένα σύγχρονο κτίριο και σε μέρος που να βλέπει θάλασσα.

   Γιατί όχι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος ;

 

 

Αλεξανδρούπολη   Αύγουστος 2022

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης από Τήνο: Θα σταθούμε στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη -Μεγάλο ζητούμενο η ενότητα

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες, έστειλε από την Τήνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την Κοίμηση της Θεοτόκου. «Με πίστη, θα

Θλιβερό ρεκόρ πνιγμών αναμένεται φέτος στις ελληνικές θάλασσες – Οι βασικές αιτίες και τι να προσέχουμε

«Μαύρο ρεκόρ» του αριθμούν των θανάτων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσες μας, φαίνεται ότι θα σημειωθεί φέτος. Ήδη, από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα, 196 άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα, μεταξύ αυτών αρκετοί

Ανδρουλάκης: Xρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης

Στο Μόντρεαλ βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Με τους ομογενείς στο Μόντρεαλ του Καναδά γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των Ελλήνων της ομογένειας παρέστη χθες στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της

Εφορία: Η ώρα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους και μισθωτούς – Πως δηλώνονται – Αναλυτικά οι οδηγίες

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2021. Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και κληρονόμοι συνταξιούχων καλούνται να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά