Στη Σάμο ο Γ. Πλακιωτάκης – Εύσημα στους άντρες του λιμενικού – Πόροι για έργα και μεταφορές

Πρώτη στάση της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στη Σάμο ήταν το Λιμεναρχείο του νησιού, το οποίο χαρακτήρισε «κομβικό σημείο στο Αιγαίο» συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Σάμου, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη.

 

Ο κ. Πλακιωτάκης συνεχάρη πρωτίστως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την αφοσίωση τους στην προάσπιση της χώρας. «Θέλω να επαινέσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν, ημέρα και νύχτα, για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του λιμενικού σώματος τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος τονίζοντας, ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή. «Η δική τους προσπάθεια αξιοποιεί τις αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, που πετύχαμε να έχει το Λιμενικό Σώμα, μέσα από ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία 2 χρόνια. Τα στελέχη του Λιμενικού επιχειρούν όχι μόνο με τόλμη και αποφασιστικότητα, αλλά και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όταν τα κυκλώματα των διακινητών αφήνονται, ή και υποστηρίζονται, να θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες συνανθρώπους μας στο Αιγαίο, η Ελλάδα διασώζει ανθρώπινες ζωές. Ακριβώς γι’ αυτό συνεχίζουμε να ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Σάμο και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα, ανακοίνωσε τη δέσμευση πόρων που για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε από την ΕΕ ύψους 14 εκατ. Ευρώ ετησίως για επτά ενδονησιωτικές γραμμές της περιφερειακής ενότητας της Σάμου.

Επίσης τόνισε ότι σε αυτή τη χρηματοδότηση προστίθεται το 2022 και η ένταξη έργων στο πρόγραμμα Νέαρχος, που αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό «το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της εθνικής στρατηγικής μας για τη νησιωτικότητα». Γνωστοποίησε ότι στην περιφερειακή ενότητα Σάμου έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την ωρίμανση και υλοποίηση κρίσιμων και σημαντικών λιμενικών έργων και υποδομών για τη Σάμο, τους Φούρνους, την Ικαρία και τη Θύμαινα, ύψους 13 εκατ. Ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής συζήτησης με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ο κ. Πλακιωτάκης έκανε σαφές ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει – για πρώτη φορά στη ιστορία του – έντονη αναπτυξιακή παρέμβαση.

“Ως νησιώτης ο ίδιος”, είπε κλείνοντας ο κ. Πλακιωτάκης, “γνωρίζω καλά τις ιδιαιτερότητες της ζωής σε ένα νησί και την τεράστια εθνική και κοινωνική σημασία της ενίσχυσης της νησιωτικής Ελλάδας. Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανάπτυξη των νησιών και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νησιωτών μας, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι βασική προτεραιότητα”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Βουλευτής ΝΔ Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, η Πρόεδρος ΔΛΤ Σάμου, Μαρία Κονδύλη – Πανουράκη και η Σουλτάνα Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα ανάπτυξης και προώθησης προϊόντων του Β. Αιγαίου.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του